13 kilometer av 420 kV-ledningen fra transformatorstasjon på Skage og sørover gjennom Namdalseid må rett og slett byttes ut.

LES OGSÅ:* Arbeidet i gang med «superlinja» -Fosna-Folket* Statnett snart halvveis i utbyggingen -Fosna-Folket

Ising og storm

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett sier at det var værforholdene som har ført til at linja må erstattes.

– Etter at linja var trukket, fikk man ikke til å feste den som den skulle i mastene. Temperaturene svingte rundt null og man fikk problemer med ising, hvilket førte til at den delen av arbeidet ikke kunne utføres. Like etter jul fikk man i tillegg en storm, som ledet til at aluminiumen i ledningene ble ødelagt, forklarer Nilson.

Kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett. Foto: Terje Dybvik

–  Vil dreie seg om millioner av kroner

Den er den kroatiske entreprenøren Dalekovod som står for arbeidet. Selskapet  ble tildelt kontraktene på å bygge 180 kilometer med ny kraftledning for hele prosjektet Namsos-Surna.

Første delstrekning mellom Namsos og Hofstad skal ferdigstilles i løpet av 2018.

– Hvor mye vil det koste å rette opp skadene?

– Vi har ennå ikke oversikt over kostnadsbildet, men det vil dreie seg om millioner av kroner. Dalekovod har leid inn ekstra mannskaper for å få byttet ut linja så snart som mulig. Vi har noen restriksjoner på grunn av hekketiden som gjør at alt ikke vil bli fikset før rundt tampen av juli, sier Martha Hagerup Nilson.

De store høyspentmastene i Namdalseid ved grensa til Osen før jul. Foto: Terje Dybvik

Vindkraft

Sentralnettlinja gjennom Fosen kommer i forbindelse med den store vindkraftutbyggingen. Linja skal dessuten øke nord-sør-kapasiteten i sentralnettet og styrke strømforsyningen.