– Jeg hadde litt erfaring fra å jobbe i butikk, men ellers visste jeg lite om hva jeg gikk til. Jeg var uredd og så bare det positive, minnes Randi Vatn om parfymeriets spede start inne på Bjugntorget kjøpesenter i august 1978.

Marked

Hun åpnet dørene til butikken sammen med kompanjong Vigdis Sundet, men tok senere over drifta på egenhånd.

– Vi mente det var et marked for det i Bjugn, og det var det også. Fra før var det kun parfymeri på Brekstad, sier 75-åringen, som bestandig har hatt stor interesse for både kosmetikk, parfyme og skjønnhet.

I forbindelse med oppussingen av Bjugntorget i 1995, flyttet Randi parfymeriet sitt ned til det gamle samvirkelaget i Botngård. Halvannet år senere flyttet hun inn på nyåpnede Mølla kjøpesenter, og der har hun vært siden.

Holder seg ung

I år har Bjugn Parfymeri AS 40-årsjubileum, og Randi jobber fortsatt hver dag, som bedriftens eneste ansatt.

– Jeg trives med det jeg holder på med, og er glad i kundene mine, sier hun.

75-åringen holder seg skammelig godt, og mener jobben er noe av det som holder henne ung.

– Jeg tror det er sunt å være i arbeidslivet så lenge som man klarer. Det gir stimuli, og man får pratet med folk. Det er bedre enn å sitte hjemme i sofaen. Det er jeg ikke helt typen til, sier Randi.

Tøff konkurranse

Hun medgir at bransjen har forandret seg mye siden 1978. Konkurransen om kundene har hardnet til.

– I dag selger jo både apotekene og dagligvarebutikkene kosmetikk. Endringene har gått gradvis. I tillegg kommer jo netthandelen, som påvirker alle bransjer og butikker, sier hun.

Selv har hun fått hjulene til å gå rundt i fire tiår, og er ikke i tvil om hvorfor butikken har tålt tidens tann.

– Jeg har bestandig gått på jobb selv, og gjort alt arbeidet på egenhånd. Hvis jeg skulle ansatt noen og hatt mye fri selv, så måtte omsetningen ha vært høyere.

– Det kunne selvfølgelig vært flere folk innom, men det går rundt, forteller hun.

– Sørgelig

For det har vært mange utskiftninger ved kjøpesentrene i Botngård siden Bjugn Parfymeri startet opp.

– Jeg har hatt det kjempefint på Mølla, men det er klart at det var hyggeligere når det var fulle lokaler. Det samme gjelder Bjugntorget. Tenk at det var 17 butikker som flyttet inn der da senteret åpnet. Det er sørgelig at så mange butikker har forsvunnet, synes Randi.

Randi har imidlertid ingen planer om å gi seg med det aller første.

Mange stamkunder

– Jeg har sagt at jeg skal holde på fram til de er ferdige med det nye kjøpesenteret i Botngård. Da gir jeg meg. Men vi får se, jeg tar ett år av gangen, sier hun.

Det er mange stamkunder som jevnlig er innom parfymeriet hennes. Enkelte av dem har fulgt henne siden oppstarten.

– Jeg er veldig glad i folk, og det har vært en viktig drivkraft for å holde på så lenge.

Rådgiver

Ifølge Randi er det bijouteri som belter, smykker og vesker som er mest populært blant kundene. Hun gir gjerne tips og råd, og følger ivrig med i motebildet.

– Hver kunde er ulik, og jeg forsøker å hjelpe dem med enten sminke, parfyme eller tilbehør. Der har jeg etter hvert fått ganske mye kunnskap, smiler hun.