Et lite bygdesamfunn samles, de vil det beste for bygda si. De har et ønske om en bedre hverdag, og flere å dele den fantastiske naturen og menneskene med.

John Einar Høvik, ordfører i Osen åpner arrangementet lørdag, med et spark til regjering, om redusert støtte til distriktet, nedskjæringer og reformer som flytter arbeidsplasser fra distriktet.

LES OGSÅ:* Holder optimisthelg for å løse de dystre utsiktene -Fosna-Folket* Det bor 70 i bygda - stilte 40 løpere til St. Olavsloppet -Fosna-Folket

Malin Arntsen sprer optimisme og glød. Foto: Anja L. Hepsø

Sætervika eller Seter?

Vi fikk høre en engasjert ordfører som håpet på et godt og positivt resultat for setringene. Han oppfordret til samarbeid, og hardt arbeide. Og å unne hverandre suksess. Vi er på Seter i Osen kommune, også kalt Sætervika. «Kjært barn har mange navn», sies det. Og noe av det som ble diskutert her i dag, var navnevalg. Lokalt heter det Seter, og Setringer, men det blir ofte brukt Sætervika om den vakre plassen ute i havgapet. Kanskje vil den nye reklamen for stedet hete: «Seter – ved Folla»? Dette er noe setringene er veldig engasjerte i.

Gründer fra Rødøy

Så får vi treffe Malin Arntsen, født og oppvokst på Rødøy på Helgelandskysten. Hun har selv bygd opp og driver restaurant og overnattingssted på Rødøy. Med humor og svung forteller hun om reisen hun har hatt frem til suksess. Med mange ideer og optimisme, viser hun Setringene veien til gode tanker og nye ideer. Hun ga alle som var kommet i oppgave å lete etter potensial og finne ressursene tilgjengelig på Seter. Mange gode ideer dukket opp, og dette blir nok en produktiv helg, idémessig.

Vakker sang fra barna på Seter. Foto: Anja L. Hepsø

Foredrag til inspirasjon

For å inspirere setringene, hadde også Ole Martin Dahle kommet, for å fortelle om sitt levebrød, som nå i 13 år har vært guiding av naturfotografer i Flatanger kommune. Nå driver han også gjestehus samtidig med guiding. Bilder fra Flatanger er publisert av kjente fotografer verden rundt. Det var veldig interessant å høre om hans reise.

Det ble også et møte med Svein Berfjord, som i 1986 kjøpte en gård på Inderøya. I dag har han, sammen med fruen, et serveringssted, gårdsslakteri, butikk og produserer akevitt. Her fikk alle fremmøtte god inspirasjon til hvordan man starter egen bedrift.

Sjørokk synger. Foto: Anja L. Hepsø

Dans og sprell

På kvelden var det også god underholdning og fest, Wenche Dahle, også i firmaet, Norwegian-Nature, sammen med mannen Ole Martin Dahle, viste oss sine bilder, dikt og sang. Det ble en stemningsfull fremførelse, med vakre naturbilder.

Norsk gammelmannsforening var også innom med historier og sanger. Hele salen ble med på allsang, og det var god stemning. Til slutt, ble det dansemusikk, med Ola Lindseth, som sammen med Gunhild Angen bød opp til dans.

Hva skjer videre?

Hele denne dagen har de aller fleste som bor på Seter vært samlet i forsamlingshuset, Kongo. Det ble diskutert livlig rundt bordene, alle deltok, unge som gamle. Her er det også mye erfaring å spore; Fra Drageid leirskole, Ingolv Dørum. Fra Matkroken på Seter; Gunhild Angen, og fra Seter Brygge: Rune Sæther og Ragnhild Riseth. Barna var også innom og fremførte en sang, og vi fikk høre koret: Sjørokk synge.

Lys og folk i husan. Foto: Anja L. Hepsø

Bygdedyret

Søndag var også Eli Nordmeland fremme, og fortalte om De gærne damers forening, og kom med litt inspirasjon, og tips til å bekjempe bygdedyret. Det ble også gruppearbeid, for å komme frem til de gode ideene. Det blir spennende å se, om helga har gitt et løft til innbyggerne på Seter, om det blir flere arbeidsplasser og flere «folk i husan».