De største fôrflåtene i havbruksnæringa ruver godt.

LES OGSÅ:* Tror på lysere tider etter to magre år -Fosna-Folket* Gründerpris til hoppekrepsprodusent -Fosna-Folket* Får felle skarv som skader -Fosna-Folket

Buholmen

Vi tok turen innom en av de aller største i virksomhet i Fosen i dag. Flåten Marflesa ligger ved Buholmen vest av Roan. Den drives av SalMar. I det samme området har blant annet Marine Harvest, Refsnes Fiskeindustri og Bjørøya Fiskeoppdrett anlegg. Marine Harvest er den desidert største i næringen i Norge, etterfulgt av Lerøy Seafood Group, Cermaq og SalMar.

Håvard Skjærvø er driftsleder på flåten da vi tar turen innom. Her er en besetning på åtte som arbeider skift, sju dager etterfulgt av sju dager med fri.

– Denne flåten, som er bygd i stål i Estland, var en av de største da den kom i 2015. Den måler 36 ganger 19 meter og er i tre etasjer, opplyser Skjærvø.

Dette vil si at flåten er på rundt 2000 kvadratmeter.

– Det har vært ingen problemer knyttet til PD og lakselus den siste høsten og vinteren, sier driftsleder Håvard Skjærvø. Foto: Terje Dybvik

– Et halvt år til den er slakteklar

Her er maskinrom og alt av utstyr og maskiner som skal til for at laksen i merdene får det de trenger. I tillegg er det soverom for alle om bord, en sentral som overvåker alt som skjer i merdene, oppholdsrom, verksted og ellers det som trengs i det daglige. SalMar har åtte flåter langs kysten av Fosen.

– Fra vi setter ut laksen som smolt, altså yngel, tar det rundt ett og et halvt år til den er på rundt 5,5 kilo og slakteklar. Da pumpes den over i brønnbåt og fraktes til Frøya for slakting, forklarer Håvard Skjærvø.

1,6 millioner laks

Anlegget har en kapasitet på hele 1,6 millioner laks, så det er store verdier som de ansatte har ansvaret for.

– Det har ikke vært problemer knyttet til PD og lakselus den siste høsten og vinteren. Vi har satt inn en del tiltak som kan ha virket på lusa. Ellers kan det også være naturlige årsaker til svingningene, samt at alle i næringa har jobbet godt med lusereduserende tiltak. Av tiltak har vi blant annet montert såkalte luseskjørt og Midt-Norsk Ring som virker preventivt. Ellers er det leppefisk i merdene som eter av lusa som går på laksen, forklarer Skjærvø.

Fôres fra land

– Vi har en lastekapasitet på 650 tonn med fôr. Det leveres fra båt. Selve fôringen styres fra SalMar sitt fôrsenter på land i Herfjorden i Åfjord, men vi følger også med herfra, legger Håvard Skjærvø til.

I hver av merdene er det satt opp kameraer både over og under vann som gir et innblikk i hvordan forholdene er. Død fisk blir tatt opp. Den blir kvernet og tilsatt syre for å lage ensilasje som til sist skipes til Scanbio i Bjugn.

Det er en riktig så fin dag Fosna-Folket gjester flåten. Det er det, naturlig nok, ikke alltid.

– Det kan ta riktig godt enkelte ganger, ja. Da kan det være problemer å få lagt til med båt, og enkelte ganger får vi ikke fortøyd ved flåten, sier Håvard Skjærvø.