Bergo overtar lederjobben etter Vidar Johansen som nå har sitt daglige virke som daglig leder ved Unicare Helsefort.

LES OGSÅ:* Nyansatt som daglig leder -Fosna-Folket* - Vi har satt oss hårete mål; 350 nye arbeidsplasser på seks år ...

- Gleder meg til å ta fatt

- Jeg gleder meg til å ta fatt, sier en optimistisk Bergo og ønsker velkommen inn til sitt kontor i rådhuset i Rissa.

Sammen med Torbjørn Dahle skal han jobbe med å skaffe arbeidsplasser til kommunen samt hjelpe til med å ivareta eksisterende arbeidsplasser. Dahle har en 60 prosent stilling i programmet, og har i de to siste månedene fungert som leder. Han var tidligere ansatt i Indre Fosen Utvikling KF (tidligere Rissa Utvikling KF) som nå er lagt ned da virksomheten til dette selskapet ble innlemmet i egen avdeling i Indre Fosen kommune.

Nødvendig med omstilling

- Mange vet kanskje ikke så mye om hvilke oppgaver omstillingsprogrammet har, sier Bergo og forteller at det i 2015 ble tatt initiativ av daværende Rissa kommune til å starte opp et omstillingsprogram med støtte fra staten. Dette fordi Hysnes helsefort ble nedlagt, Noryards AS var konkurs og mange arbeidsplasser hadde gått tapt. Senere kom også Leksvik kommune med på grunn av at det også der var sterk nedgang i arbeidsplasser. Omstillingsprogrammet skal etter planen vare i seks år.

Programmets hovedmålsetting

- Programmets viktigste mål for perioden er å opprette 350 nye arbeidsplasser. Dette skal skje både ved utvikling og omstilling i eksisterende bedrifter samt ved igangsetting av nye bedrifter. Programmet finansieres ved at staten bidrar med femti prosent av de årlige midlene som utgjør samlet 6 millioner. Fylkeskommunen og kommunen bidrar med hver sine 25 prosent, forteller en ivrig og engasjert nytilsatt leder.

Solid bakgrunn

Med en solid utdannelse og mange års erfaring fra industrien stiller Bergo med en trygg bagasje.

- De siste ti årene har jeg vært ansatt ved Q-Free AS i Trondheim, og før den tid var arbeidsplassen min Lyng elektronikk AS, i dag CTM Lyng AS. Nå var tiden inne for å skifte beite. Da denne stillingen dukket opp, var jeg ikke sen om å søke. Jeg ønsket å legge pendlertilværelsen bak meg samtidig som jeg syntes jobben som leder for omstillingsprogrammet virket spennende og utfordrende.

Samfunnsengasjerte Bergo er utdannet elektroingeniør. Han er gift og har tre barn. Med et hjerte for bygda og kommunen han har vokst opp i, synes han det er givende å kunne bidra til at næringslivet og arbeidsplassene i Indre Fosen skal være levedyktige i framtiden.

Bidrar med hjelp til store og små bedrifter

- Siden omstillingsprogrammets oppstart, har 130 arbeidsplasser blitt registrert som nye. Av disse er det opprettet 40 arbeidsplasser ved Unicare AS, og 80 arbeidsplasser ved det som nå heter Fosen Yards. Det er viktig å informere om at vi bidrar med rådgivning og midler til forstudier og forprosjekt til alle bedrifter, store som små, i hele den vidstrakte kommunen. Både de som ønsker støtte i oppstartsfasen og de som allerede er etablerte og har nye ideer på gang.

Bergo snakker seg varm. Dette er noe han brenner for. Og engasjement og offensiv holdning trengs når man skal jobbe med tema omstilling. Konkrete resultater er med på oppmuntre til videre arbeid.

Et konkret prosjekt

- Det digitale markedsføringsbyrået Utheve AS har kommet i gang ved hjelp av omstillingsprogrammet. Der har vi vært inne og gitt råd og oppmuntring slik at firmaet fikk mot til å etablere seg i Indre Fosen.

Grunder og leder Andreas Helmersen kan bekrefte at hjelpen han har fått, ga han oppmuntring til å flytte tilbake til heimkommunen.

- Jeg startet firmaet mitt for ti år siden og var etablert i Oslo. Tanken på å flytte nordover meldte seg etter hvert, og det var nærliggende å tro at det var best å etablere seg i Trondheim til tross for at jeg hadde mest lyst til å bosette meg på andre siden av fjorden. Heldigvis kom jeg i kontakt med leder for både Rissa utvikling KF og Omstillingsprogrammet, og takket være Olbert Aasan, Torbjørn Dahle og Vidar Johansen fikk jeg virkelig tro på at jeg kunne etablere meg i Rissa. I dag er enkeltmannsforetaket mitt et AS med en ansatt foruten meg. Og markedsføringsbyrået har hatt en strålende start så langt.

- Kompetanse er viktig

- En liten solskinnshistorie, smiler Thomas Bergo.

42-åringen med tro på framtida. De langsiktige målene til programmet skal nås ved å bygge stein på stein. Ved å ha en dialog med eksisterende næringsliv og ved å være behjelpelig for alle som har en idè om framtidig virksomhet. Ved kompetanseheving gjennom kursvirksomhet og et nært samarbeid med kompetansemiljøet tilknyttet utdanningsinstitusjonene i Trondheim. Ved å skape et miljø der interesse for næringsliv og faglig utvikling blir styrket.

- Den årlig næringslivskonferansen tror jeg er med på å løfte fram nye ideer og utvikle gode relasjoner. Den vil vi ha på planen i årene framover også.

- Viktig å gjøre hele kommunen attraktiv

- En målsetting som også er nedfelt i programmets handlingsplan, er at man skal jobbe med å styrke kommunenes attraktivitet gjennom arbeid med bedring av infrastruktur og klargjøring av næringstomter.

- Og jeg er optimist. Har tro på at vi skal lykkes med å løfte næringslivet i Indre Fosen kommune. Ved hjelp av samarbeid og god kommunikasjon. Fjorden er jo et stort hinder for næringslivet. Nå ser det ut til at vi får nattferge, noe vi som er medlemmer i pendlerforeningen har jobbet hardt for. Skal man på et møte i for eksempel Oslo, må man i dag reise inn til Trondheim kvelden i forveien for å rekke første fly.

Det er tid for lunsj. Bergo setter pc`n i hvilemodus. Sjekker notatblokka si. I dag skal han ta en prat med bedriften Fosen Trapp og Interiør AS, snekkerverkstedet i Vanvikan der tre ansatte har sin jobb. I tillegg håper han å få tid til å avlegge Leksvik industrimekanikk AS et besøk i nær framtid. Begge disse to bedriftene har omstillingsprogrammet vært engasjert i.

- Vi er her for hele kommunen, påpeker Bergo nok en gang og oppfordrer folk med gode ideer til å ta kontakt.