Sturla og Trond har brygget øl sammen siden nittitallet, og har dermed lang erfaring. Nå skal de presentere sin første batch fra Stokkøy Bryggeri, før flaskene snart blir å finne i butikker og serveringssteder på Fosen.

Pale ale

- Den første batchen er nå klar, og det går cirka 600 flasker på én batch. Den som skal presenteres nå i helga er en pale ale, før en ny batch er klar om ei ukes tid. Vi har tjuvsmaka, og det blir en veldig bra juleøl, sier Sturla.

Ølbryggerne har også testet pale alen som snart skal presenteres, og er meget godt fornøyd.

- Den ble kjempegod. Den er frisk og lettdrikkelig, og har litt mindre humlesmak enn en IPA (Indian pale ale). Den skal passe til det aller meste men er også god alene. Den har en god balanse mellom sødme og bitterhet slik den skal ha, og vi er godt fornøyd med resultatet, sier Gabrielsen.

Når første batch juleøl er klar, står nummer to av samme sort for tur, før det så kommer en stout, svart øl.

Offisiell release

- Juleølen blir veldig god, vi har smakt på den men den trenger ei ukes tid til for å modnes, så vi vil ikke presentere den enda. Ølet skal presenteres under offisiell release på Strandbaren i morgen, sammen med litt økologisk gris og fin musikk, vi syntes det passet bra, sier Sturla.

Øl-gris

Og grisen, den har også fått en liten smak av brygget.

- Ja, i sin siste del av livet har vi levert mask fra ølbryggingen til Harbak gård, så det er en øl-gris, forteller Gabrielsen.

Det å brygge på Stokkøya har gått helt etter planen, og nå er målet å benytte lokale vekster i ølbryggingen fremover.

- Vi er veldig godt fornøyd med lokalene, og har fått et godt samarbeid med Bygda 2.0, det er spennende å få være en del av et slikt prosjekt, sier Sturla.

Åfjordingene positive

Tilbakemeldingene fra åfjordingene har vært utelukkende positive, forteller han.

- Vi får masse heiarop, og folk er nysgjerrige på når ølet kommer i butikk og ønsker å smake, sier Sturla.

Han forklarer at planene fremover er å klare å selge det ølet som er blitt produsert og fortsette med noen sorter som går godt, i tillegg til å sette noen batcher med spesial-øl.

Urter, bær og tang

- Vi har mulighet til å produsere 300 liter øl i uka, og tenker etter hvert å lage noen spesialbatcher på femti liter der vi skal bruke lokale urter, bær og tang.

Over helga kommer de første flaskene i butikker og utsalgssteder på Fosen, i tillegg til at det skal leveres øl til Gulating, ølavdelingen ved Mathallen i Trondheim.

- Det er lit opp til butikkeierne, men så langt er de aller fleste positive og det vil bli utsalgssteder mange steder rundt om på Fosen, sier Sturla.