På 80-tallet var det på en måte populært å være opptatt av miljøet. I tillegg til de etablerte miljøorganisasjonene dukket det opp nye som også hadde som mål å bevare natur og miljø. Som eksempelvis Bellona. Miljøsaker sto høyt på dagsorden, også i mediene.

Hva har skjedd i løpet av årene som har gått? Har vi blitt flinkere til å styre unna unødvendigheter som vi ikke trenger og som er en belastning for miljøet? Har vi forbrukere fått produsenter av ymse varer til å erkjenne at ting ofte kan løses på andre og bedre måter?

Ungene i 4. klasse ved Hårberg skole på Ørlandet slår et slag for miljøet. De har lært at søppel egentlig handler om ressurser på avveie. Nesten alt vi kaster kan komme til nytte, om vi finner de riktige løsningene. Ofte er det sånn at det enkle er det beste, andre ganger krever det litt, bare litt, innsats og fornuft av oss forbrukere å unngå at vi ender opp som forsøplere.

Batterier som kastes etter bruk er egentlig noe herk. Det er enklere når slike ting kan lades opp, og brukes gang etter gang. Men før eller siden så blir alle batterier «flate».  Da er det flott at den yngre garde gjennom innsamlingsaksjoner kan fortelle oss andre at gjenvinning er veien å gå.

Mennesket har vel til alle tider trodd at verdenshavene er en ypperlig søppelplass. Ut av syne, ut av sinn. I dag vet vi bedre. Vi må ta oss på tak, om våre etterkommere skal arve en klode vi kan være bekjent av. Avtaler om klimautslipp er vel og bra, men ikke nok. I det daglige er det kanskje vel så viktig at vi sier vår mening om bruk av engangsemballasje og millioner av bæreposer som har et sørgelig kort liv.

En test kan være å måle hvor mange bæreposer husholdningssøppel vi bærer ut kontra hvor mange poser vi bærer inn etter å ha vært på handel? Det bør være enkelt og greit, la oss si en løpet av en periode på en måned. Resultatet kan komme til å overraske, men en ting er jeg rimelig sikker på. Vi drasser med oss mye unyttig og unødvendig vekt fra handleturene våre. Om det enkle skal være det beste, så kan også de store butikkjedene tenke gjennom om de kan spare oss forbrukere for mye av det som uansett havner i søppelbøtta? Vi voksne bør i alle fall kunne lære når våre unger gjennom energisk innsats viser vei!

Skjalg LedangKommentator / journalist