I kveld vil det kunne herske litt lovløse tilstander rundt om i Fosen. Det er kvelden for halloween, eller allehelgensaften som markeringen heter på godt norsk. «Knask eller knep» vil podene si når de ringer på døra i diverse skremmende kostymer. Har du ikke noe godt å by på, så kan de ty til diverse måter å hevne seg på når de forlater eiendommen.

Dette er altså egentlig allehelgensaften, som har sitt katolske opphav som minnefesten for helgener som ellers ikke har fått sin egen kallenderdato. Men de små av i dag vil alle si halloween, for det er den helt klare amerikanske modellen som vi har adoptert.

Tradisjonen er ikke så veldig gammel hos oss, men som mye av andre amerikanske tradisjoner vi har kastet oss på, så spiller det kommersielle en viktig rolle. Det er flust av remedier i handelen knyttet til halloween, ikke bare kostymer men også spesiallagede kaker, godteriposer og så videre.

Det nærmeste som vi kommer en norsk tradisjon som kan minne om halloween er det å gå julebukk i romjula. Årsaken til at den ikke har overlevd i samme grad, tror jeg kan komme av at julebukken er vanskelig å kommersialisere på samme måte som halloween. Sistnevnte har også noe mer ekstremt over seg som nok fascinerer de unge av i dag i større grad. Julebukk er bare koselig det, men det holder likesom ikke helt lenger. Eller?