Du er så mye mere enn det du ser - etterhvert spiller du det som de andre ønsker å se.

En som er blitt skuffet mange ganger lærer seg å svare rett for å slippe flere skuffelser.

Grunnen til at jeg meldte meg inn i politikken er mange, men den største grunnen er at da kan jeg være med å påvirke. Både innenfor mitt eget parti, og i kommunestyret. Nå er det ingen hemmelighet at jeg selv har erfaring med det å falle utenfor og det er blitt til mitt gull. Jeg kan sette meg inn i egen opplevelse av det å falle mellom stoler i hjelpeapparatet og det er nettopp det jeg ønsker å løfte fram i mitt innlegg.

Når mennesker har opplevd traumer så vil ikke traumene ta pause. Traumene, eller senskadene vil være der 24/7, men det er ikke hjelpeapparatet. Du kan være for «frisk» til å få hjelp og merkelig nok kan du også være for «syk» til å få hjelp. Dette er det din behandler og hjelpeapparatet som bestemmer og ikke personen selv.

Personen som søker hjelp, vil kunne få spørsmål om hva de selv tenker om mulig behandling. I starten av behandling formidler mennesker med traumer noen ganger hva de selv tenker og hva de tror som er best for dem selv, men ofte er ikke det innenfor rammen for hva som kan tilbys. Da «baller det» ofte på seg.

Det er for stor avstand mellom det som forventes/ønskes, og til det som tilbys av hjelp. Og da starter søkeprosessen. Etter flere avslag og behandling som kanskje ikke traff rett kan den som sliter miste totalt troen på seg selv og at det overhode finnes noe som kan hjelpe. De kan oppleve at de kun eksisterer og at hjelpen de tilbys er oppbevaring og medisinering. Livet blir satt på et sidespor og en vet ikke hvilket spor som er tilgjengelig.

Familien får ofte en altfor stor belastning og lite eller ingen hjelp for den som har det vanskelig. De blir terapeuter til eget familiemedlem og ofte kan dette gå på bekostning av andre familiemedlemmer, noe som igjen fører til mange vanskelige familierelasjoner. Dette kan vare i årevis og kanskje er det vanskelig å reparere også, og flere i familien vil være i behov av hjelp. Når noen i familien har det vanskelig, er det vanskelig for hele familien. Familie trenger å få være nettopp det de er, familie. Det å få tillit til et hjelpeapparat etter mange nedturer og skuffelser, er utrolig vanskelig. For noen er det helt umulig, og da er det slik at andre må ha tillitten for den som sliter og har resignert, og ofte er det nære familiemedlemmer.

Ørland Arbeiderparti har i sine hovedpunkter at arbeidet med rus og psykiske helse skal styrkes og det skal legges til rette for dagtilbud for ulike grupper for å øke sosial deltagelse. Vi vil også tilrettelegge for flest mulig kan eie en egen bolig og kommunen skal ha planer for forutsigbare botilbud til personer som ikke kan ordne dette selv. Det er viktig for alle mennesker å kunne kjenne at de er hovedeier av eget liv.

Tina Marie Rødde Paulsen,

Listekandidat Ørland Arbeiderparti