Helse og oppvekst samarbeider med politi for tiltak som kan gjennomføres for å redusere bruk av alkohol blant tenåringer. Det er bekymringsfullt at barn og ungdom har lett tilgang på alkohol og mange begynner å drikke alkohol lenge før de fyller 18 år.

Drikker oftere enn resten av landet

Ungdata er en undersøkelse som blir gjennomført hver 3. år. Ungdata fra 2021 hadde svar fra 286 elever i Ørland kommune.

Faktisk hele 10 prosent av ungdommene på ungdomsskolen rapporterte at de drikker alkohol jevnlig minst èn gang i måneden. Gjennomsnittet for Norge var på seks prosent.

Videre var oppga fem prosent av ungdommene på ungdomsskolene i Norge at de får lov av foreldre eller foresatte til å drikke alkohol. For Ørland kommune var dette tallet på 14 prosent.

Jan Ivar Småvik, politikontakt i Ørland. Foto: Siri Wold Torsteinsen

En lokal kartlegging siste skoleår støtter opp omkring tallene fra 2021 og det tyder ikke på at alkoholbruken har gått ned i denne perioden!

Ulovlig

I Norge er det forbudt å selge eller utlevere alkoholholdig drikk til personer under 18 år. Det er faktisk straffbart å gi alkohol til ungdommer under 18 år. Det gjelder også om det er foreldre, foresatte eller venner. Hvorfor skal da foreldre åpenlyst gi sine barn i konfirmasjonsalderen alkohol? Tenker en at det er et foreldreansvar å sørge for alkoholtilgang til sine barn? Tenker en noen gang på at ved å gi sine unge håpefulle alkohol før 18 års alder sørger en faktisk for å gi ungdommen et drikkepress?

Kanskje er det heller slik at det er nødvendig å være «kjip» forelder som setter de grensene som ungdommene etterspør og ønsker. Da vil ungdommen få en unnskyldning til å ikke gi etter for gruppepresset om å drikke før de er 18 år.

Ønsker regler

Den ideelle organisasjonen Blå Kors viser til forskning som viser at tenåringen drikker mindre og mer hensynsfullt når foreldrene setter klare regler om alkohol. I en spørreundersøkelse som har vært gjort av Blåkors svarer sju av ti barn at de ønsker strenge og tydelige regler fra foreldre når det kommer til eget alkoholbruk. Og nesten like mange sier at foreldre ikke bør la unger under 18 år drikke alkohol.

Men hvorfor utsette alkoholdebuten? Bruk av alkohol gir som kjent redusert vurderingsevne. Man kan lettere utsette seg selv for farer og risiko, og man kan også miste hemninger for hva man er villig til å utsette andre for; det kan være fotografering og uønsket deling av bilder i sosiale medier, det kan være vold og overgrep, det kan være lavere terskel for å prøve andre, tyngre rusmidler.

Fem råd

Blå Kors har på nettsiden sin gode råd for foreldre når det gjelder råd om alkoholbruk og holdninger til alkohol. Hvordan snakke med ungdom om alkohol? - Blå Kors (blakors.no)

1. Sett klare regler

2. Ikke gi barnet ditt alkohol

3. Vær tilgjengelig

4. Pust med magen

5. Du er viktigst.

Vi skal ikke gå inn på hvert av disse rådene, men siterer utdrag fra det siste rådet som jeg tenker er et råd som godt kan strekke seg til andre områder som forelder ut over alkoholbruk;

«Det å være forelder er ikke en popularitetskonkurranse. Ved å sette grenser viser du at du er til å stole på.  Du er en forelder. Ikke en kompis

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak, kommuneoverlege Ørland kommune

Jan Ivar Småvik, politikontakt for Ørland kommune