Den 28. februar kan man lese i Fosna-Folket at Myrvold er bekymret over hvem som har størst innflytelse på ungdommene våre.

Forsvaret har de siste ukene stått i vinden etter at jenter har stått fram etter å ha blitt utsatt for seksuell trakassering, utestenging og mobbing av befal.

Takk og pris for at dette kommer fram lyset, disse varslene fortjener all medieomtale som de har fått. Tøffe unge jenter som står fram og varsler i fra om en ukultur i Forsvaret. I den siste undersøkelsen til Forsvaret svarte hele 73% av de kvinnelige studentene eller elevene at «har blitt utsatt for enten kjønnstrakassering, seksuell oppmerksomhet, seksuelle huskeregler, seksuelt press eller seksuelt overgrep». Dette er alvorlige tall som burde gi Forsvarets renommé en alvorlig knekk, slik Myrvold er bekymret for har skjedd i sitt leserinnlegg.

I Myrvold sitt innlegg sammenligner han NRK sitt hardkjør mot trakasseringssaken i Forsvaret med det mye omtalte bilde av Sophie Elise på Instagram. Her ramser han opp antall følgere på instagram, og spør seg selv hvem som har mest innflytelse på ungdommene våre. Sist jeg sjekket skjedde ikke den seksuelle trakasseringen som Forsvaret nå får kritikk for på Forsvaret sin offisielle instagramkonto.

I dag kan vi lese i VG om en fersk rapport som viser at 1 av 5 kvinner har blitt voldtatt, der halvparten var under 18 da det skjedde. Dette viser at Forsvaret og samfunnet ellers må jobbe sammen for å løse et omfattende og alvorlig problem. Da hjelper det ikke at ansatte i Forsvaret går ut og bagatelliserer problemet og bruker saken til å diskutere medias ukritiske bruk av influensere.

Seksuell trakassering kan gi flere senvirkninger. I en forskning viser det seg at seksuell trakassering kan gi både depresjon, angst, negativt kroppsbilde og lav selvrespekt.

Jeg er ganske sikker på at foreldrene til tøffe og modige Silje Falmår, som står fram i debatten og forteller om sine opplevelser med seksuell trakassering, mobbing, trakassering og overgrep er uenig i påstanden til Tom Myrvold om at Forsvaret er uendelig mye tryggere enn å se et bilde på Instagram med en pose med hvitt pulver.

Å ruse seg på kokain er et valg, det er det ikke å bli seksuelt trakassert.

Så offiser Myrvold, problemet med seksuell trakassering og voldtekter i Forsvaret er så uendelig mye større enn et Instagram-bilde. Vi er begge enige om at «hvitt pulver i plastposer» aldri burde vises i monitor hos personer med så mye makt som Sophie Elise har, men den ukulturen i Forsvaret er altfor viktig til å blandes inn i den saken, og i det hele tatt sammenlignes. Befal som arbeider i Forsvaret burde heller beklage for at dette har skjedd, heie på unge jenter som står fram, og gjøre alt de kan for at det ikke skjer igjen.

Signe Sylten