En strandsone under press, det er ikke bare å finne plass til alle som ønsker nærhet til sjøen. Mange ulike behov som krever sin plass.

Et mangfold på land, i vann og alt imellom er med på å skape glede i hverdagen. Det kan virke som svært trivielt å fokusere på naturvern, når man heller kan snakke om nye arbeidsplasser og helse. Men i det mangfoldet vårt er borte så er det for seint. Den sårbare strandsonen er fin å bygge helårsbolig, fritidsbolig og industriområde i. Lokale beslutningstakere har et press for å skape nye arbeidsplasser og befolkningsvekst, slik at store lovnader om et økt behov for arbeidstakere hos industrien er fristende. Når mennesker griper inn i sårbare områder for planter og dyr, så kommer økosystemet i ubalanse, og det har større ringvirkninger enn det vi ser nå.

Utfyllingen av Brekstadfjæra var kontroversiell fra starten av, det tok flere år og flere runder frem og tilbake. Den avgjørende og siste runden ble at den daværende regjeringen godtok utfyllingen, selv om fylkesmannen på det tidspunktet sa at dette var et viktig raste- og oppholdsrom for fugler. Da som nå finnes det andre områder for industriutbygging. Men Ørlandet er ikke alene som å ha sårbare områder, områder som er truet av et økende press fra industri, et område som har opplevd mye av det samme er våtmarksområdet rundt Hotran. Der fikk Norske Skog i 2015 bygget ut, dette var i henhold til lovlige reguleringsplaner, det samme skjedde på Brekstad. Men begge stedene var og er sårbare områder, de regnes som viktige områder for mangfoldet i vår flora og fauna. Utfyllingen av begge områdene er gjort og kan ikke gjøres om, men vi kan lære av våre feil. Ramsar-områdene og strandsonen må beskyttes for fremtiden, for de kan ikke tilbakeføres like «lett» som Rusasetvatnet når skaden allerede er gjort. Er strandsonen helt utbygget så er den tapt for den neste generasjonen.

Bygging i strandsonen bestemmes på fylkesnivå, slik at hvermannsen må gjennom et nåløye som er og bør være like strengt som i dag. Lokale politikere kan se seg blinde når lokale sterke aktører ønsker utbygging, og de kommer med store lovnader om flere arbeidsplasser. Da kan statsforvalteren hjelpe våre sårbare områder, slik at det faktisk ikke blir en forskjellsbehandling på grunnlag av falske lovnader eller vennskap.

Trøndelag SV vedtok på årsmøte at et forslag lagt frem av Norsk Skog angående reguleringsendring ved Hotrandeltaet må avvises, dette er for å beskytte blant annet sjøørreten i Trondheimsfjorden.  Man kan ikke godta at en sterk aktør får bestemme hvilke områder som skal beskyttes eller ikke. Sterke aktører i næring og industri finnes, og de må som oss alle andre operere innenfor klare lover og regler. Men når politikere lar de få større makt over politiske beslutninger så har det blitt bevist at vi mister dyrebare områder. Hvis strandsonen blir bygget ut av hus, hytte og industri, og vår fauna og flora forsvinner, så er det ikke bare å tilbakeføre den. Vern av våtområder og strandsonen i Trondheimsfjorden må sikres fra de som kommer med store lovnader til våre folkevalgte, store tall som frister den mest hardbarka politikeren til å ta valg uten alle fakta på bordet.

Forsvinner strandsonen og de gjenværende våtmarksområdene så forsvinner ikke bare mangfoldet vårt, men også det som gjør Trøndelagskysten er så spesiell. Det handler om at strandsonen skal være for alle, ikke bare de få. Beskyttelsen av den sårbare strandsonen gjør at vi kan nyte og se solnedgangen mens man ser og hører fuglene i fjæra. Tenk over hvor mye glede vi får av strandsonen vår, den som vi alle deler på. Blir den utbygget så blir den bare for de få. Det kan ikke bare være hytteeiere som skal få nyte solnedgangen. Livskvalitet kommer i mange former, og skal vi få flere til å bo på kysten vår så må vi bevare kysten. Vi får ikke flere hit for å jobbe og bo, hvis vi ikke har noe spesielt å tilby. Deler av sjarmen til trøndelagskysten kommer av mangfoldet i strandsonen, den må beskyttes til de neste generasjonene som kommer etter oss.

Det vakreste med Norge er allemannsretten. Den må vi verne om.

Yvonne Innstrand, 2. kandidat, Ørland SV

Siv Furunes, 2. kandidat til fylkesting, Trøndelag SV