Svar til Håkon Sannans tanker fra fjøset: publisert 12.7.2023.

Slik jeg kjenner Håkon, tenkes det godt både i fjøset og ellers. Det er sentrale spørsmål han stiller!

I utgangspunktet er det kommunedirektørens gebet å organisere drift og ledelse, og direktøren har meldt at lederstruktur skal evalueres. En vil jo bruke mest mulig ressurser direkte i tjenestene, men samtidig er det som kandidaten Sjøli fra Høyre nevner, at kravene kommunen skal oppfylle blir mer komplisert, tjenester mer spesialisert og dokumentasjonskrav øker.

Jeg er skeptisk til å tenke ledelse som mulighet til å spare, vi politikere bør heller være mer opptatt av at ledelse skaper resultater. Mitt inntrykk er at ledere ofte er neddynget i papirarbeid, vikarinnleie og sykefraværsoppfølging, og får alt for lite tid til å drive faglig utvikling av tjenester og ansatte. Jobbe med ansatte er nødvendig for å skape arbeidsglede, motivasjon og godt sosialt samspill på arbeidsplassen.

Dette gjelder også servicegraden, som på en del områder må bli bedre. Motiverte ansatte, som trives, yter bedre. Det gjelder assistenter og direktører. Ørland har noen utfordringer i forhold til hvordan en del saker blir svart ut, eller om de blir svart ut. Noen utfordringer har vi hatt som følge av fusjon mellom to kommuner, Covid, men også fordi vi ikke har greid å organisere og lede godt nok. Direktøren la frem en samfunnsplan med et fokusområde "Ørland snakker sammen", denne ble politisk vedtatt og nå ligger det til administrasjonen å vise at dette betyr noe i dialogen med innbygger tjenestemottakere og bedrifter. Vi politikere må følge opp med å være interessert og lytte til hvordan kommunen oppleves.

Sykehjemsplasser er en stor utfordring, og helsebygg generelt. Det er allerede gjort vedtak i kommunestyret med sikte på å øke kapasitet. Jeg opplevde en bred enighet om at dette haster. Samtidig er det snakk om store, kompliserte og dyre bygg. Hvordan oppgaven løses vil etter mitt skjønn ha betydning for svaret Sannan får i fremtiden om eiendomsskatt.

Vi må til en hver tid forsøke å få mest mulig ut av kommunens ressurser, og jeg har ikke så stor tro på å bruke eiendomsskatt til å finansiere kommunens hovedtjenester. De skal vi i utgangspunkt ha råd til gjennom de overføringer vi får fra staten.

Når det gjelder klima tok jeg initiativ til å øke kommunens målsetning og kommunenplanens samfunnsdel fikk et betydelig økt ambisjonsnivå. Kommunestyret har allerede satt av penger til enøktiltak og vi har bedt om en investeringsplan slik at penger blir brukt der de gir størst effekt. Jeg vil også trekke frem forsvarets arbeid med bærekraft, uansett hvem som blir ordfører etter valget, håper jeg det legges vekt på et nært sammarbeid. I et klimaperspektiv er det viktig at ting henger sammen utenfor og innenfor gjerdet på flystasjonen, og i landbruk og næringsliv.

Ørland er en kommune med høy grad av værnede områder på land og til sjøs. Om vernemyndigheter i noe større grad kan ta hensyn til lokale forhold, er det rom for økt ivaretakelse av det biologiske mangfold også i Ørland, men jeg synes ikke det er greit når viktige lokale arbeidsplasser kommer under press. Vi må ta vare på naturen, men vi trenger også noe å leve av.

Energi er en vanskelig sak, fordi den inbefatter både strømnett og produksjon. På begge områder tar det forholdsvis lang tid å øke kapasitet. For tiden er vindmøller og tildels solparker upopulært, mens det er et varslet stømunderskudd i midt Norge i 2027. Da får vi østlandsregninger om ikke noe blir gjort. Det taler for økt energisparing og økt lokal produksjon, spørsmålet er hvordan. Jeg tror viljen til vind og solenergi øker når folk skjønner hvor ille det kan bli.

Til sist vil jeg si at jeg opplever lokalpolitikere som ærlige representanter for kommunens innbyggere, de er jo helt vanlige innbyggere som for forholdsvis lav kompensasjon gjør en utrolig innsats i form av bruk av sin fritid. Støtt dem med å bruk stemmeretten så får vi se hvem som skal lede fra kommunestyresalen etter valget. Fortsatt god sommer alle sammen.

Ogne Undertun, Ørland Arbeiderparti