Vi må skape et bedre oppvekstmiljø i Ørland for å redusere antallet som ender på uføretrygd

Forrige uke kom oppdaterte tall fra NAV som viser antall uføretrygdede i Trøndelag i alderen 18-67 år. For Ørland sin del utgjør det 955 personer. Det vil si over 15% av innbyggere i arbeidsfør alder. Og det er antall unge uføre som de siste årene har økt mest. 15.februar i år presenterte Fosna-Folket resultatene fra elevundersøkelsen for grunnskolen i Ørland. På spørsmål om har du blitt mobbet av andre elever på skolen de siste månedene, svarer hele 20,8% av elevene i 5. trinn at de har blitt mobbet. På alle trinn, bortsett fra 7. trinn melder flere om at de blir mobbet enn ved forrige undersøkelse, og Ørland sine tall ligger langt over landsgjennomsnittet.

Så hva er sammenhengen mellom mobbetall og antall uføretrygdede?

Etter mange år som både lærer og skoleleder i videregående skole, erfarer jeg at de fleste mobbesaker vi avdekker har sin opprinnelse fra 5 – 6 trinn i grunnskolen. Det blir nødvendigvis ikke mindre mobbing om elevene begynner på videregående, men det tiltar i nye former, siden elevene har blitt eldre. Selv om de kommer til nye grupper og medelever tar initiativ til å få dem med i felleskapet, er de så redde for å bli avvist at de trekker seg unna. Og til tross for god støtte fra både elevtjenesten og tiltak i klasserommet, kan det være vanskelig å hjelpe eleven nok til at de får tilbake troen på seg selv.

Ifølge rapporten, Å bli utsatt for mobbing, utgitt av Læringsmiljøsenteret på oppdrag av Utdanningsdirektoratet i 2017 viser forskningen at mobbing øker risikoen for et bredt spekter av helseproblemer, fravær og dårligere skoleprestasjoner. De helsemessige konsekvensene av mobbing er blant annet nedsatt selvtillit, ensomhet, emosjonelle plager som depresjon og angst, psykosomatiske problemer som for eksempel hodepine, magesmerter, ryggsmerter, kvalme, anspenthet og søvnproblemer, atferdsproblemer og rusmiddelbruk m.m. Listen er lang og selv om mobbingen opphører, så betyr ikke det nødvendigvis at de psykiske og fysiske plagene opphører. Og kan i verste konsekvens føre til tidlig uførhet.

Så hva mener jeg som listekandidat for Ørland Høyre vi bør gjøre?

Vi som politikere i Ørland må ha søkelys på INNENFORSKAP, for det er det vil ha. Vi må sammen med oppvekstsektoren, helse, frivillige lag og organisasjon, foresatte og elevrådene sette oss ned og beskrive mål og tiltak for å skape det INNENFORSKAPET. Vi kan ikke slå oss til ro med at så lenge våre skoler har programmer for å avdekke og bekjempe mobbing som Olweus, PALS og trivselslederprogram, så går det sikkert greit. De ansatte i oppvekstsektoren fortjener også av vi som politikere engasjerer oss.

Det største samfunnsproblemet vi har i Ørland er de høye mobbetallene og at en så stor del av arbeidsstyrken står utenfor arbeidslivet. Skal vi i fremtiden kunne gi det tjenestetilbudet våre innbyggere fortjener og kvalifisert arbeidskraft til næringslivet, må vi sørge for at barn og unge har et godt grunnlag for å komme seg i jobb.

Therese Mossing Eidsaune,

Listekandidat Ørland Høyre