Hva er god næringspolitikk? Næringspolitikk kan være så mangt. Alt fra tilrettelegging av lokalt byråkrati, tilrettelegging av areal til tilrettelegging av beskatning. For den skarpe leser så blir tilrettelegging et sentralt begrep. Og det er akkurat det som er kommunens rolle. Politiker og administrasjon hånd i hånd.

Er man derimot gründer så bør den første tanke være - hvor er det behov for mine tjenester/produkter og i hvilket omfang? Dessverre så er det litt for mange gründere som svikter her (måtte bare si det da det er ikke alt som er politikerens og administrasjonens skyld heller). Men hvis grunnlaget for drift er til stede, så må man ha en plass å være og ikke minst ha en forutsigbarhet som gjør produktet salgbart.

Og det er her en kommune må kjenne sin besøkelsestid. Det bør være unødvendig å poengtere at hvis man ikke legger forholdene til rette, og klarer å skape denne forutsigbarheten, så mister man nødvendig tilvekst av sårt tiltrengt næringsliv. Det er her lett å se til «gamle» Ørland som i mange år lå på latsiden og dro god veksel på staten gjennom sikre skatteinntekter fra flystasjonen. Det var først når flystasjonen var nedleggingstruet at det ble litt fart på sakene. Etter flere år i næringslivet, både som selvstendig næringsdrivende, gründer og med daglig ledelse, så ser jeg helt klart at det er en mismatch mellom det som politikeren tror og mener, administrasjonens evne til å omstille politikk i praksis og det som næringslivet virkelig trenger.

Hvorvidt det er ideologiske og partipolitiske sperrer som ligger til grunn, eller om det rett og slett er mangel på kompetanse skal være usagt, men uansett - dagens politiske retning vil jeg kunne hevde skaper liten forutsigbarhet for næringsutvikling lokalt. Det er nok av eksempler som viser akkurat det. Vi har nettopp lagt bak oss en rettsrunde som gjelder betaling av vann på Uthaug, der Grøntvedt Pelagic sitter på en helt annen forståelse av «vannprisen» enn kommunen. Nå kan man sikkert mene mye om Bjørnar og hans regime, men uansett så har denne spliden oppstått. Er det enkeltpolitikere som har lovd for mye? Er det mangel på etterlevelse av politiske vedtak eller rett og slett mangel på forståelse av gjeldende konkurransevilkår?

Man skal ikke lenger en over bukta før man ser et annet grelt eksempel. Her vil en av kommunens «ungdommer» ekspandere innen fiskeforedling. Hva må til? Jo, det må bygges nytt for at dette kan realiseres. Hvor skal dette ligge? Uthaug kan være et helt naturlig valg hvis forholdene ligger til rette. I dette tilfellet ble det lovet tilrettelegging av kai slik at man kunne skape forutsigbare leveranser. Bygget kom opp, men kai uteble. Men det bygges jo nå vil mange si. Jo, det er rett, men dessverre altfor sent. Og nå ender man opp med en kai som egentlig ingen større båter kan bruke, da det dessverre er for grunt så langt inne i bukta.

En interimløsning kunne vært tingen, der Grande Sjømat fikk inn fisken sin i oppstarten, for så å kunne bruke pengene på en skikkelig kai. Det er allerede signalisert at man ønsker å satse videre på foredlingsproduksjon i 50-millionersklassen, og da må man få inn volum. Resultatet nå er 20 millioner brukt på en for liten kai. Nå sitter de gamle «Bjugningene» og tenker at dette har vel ikke skjedd her. Hmmm.. da Valsnesetnæringspark ble planlagt, så ble det lagt ny linje med både strøm og vann. Hvor var fremtidsvisjonen når dette kun dekket gårdagens behov? Hvis jeg ikke tar helt feil så har flere vendt området ryggen, mye på grunn av manglende infrastruktur. Og det var her man valgte å satse! Husker godt første gang vi luktet på etablering på Valsneset. Velkommen skal du være, men kaia må du bygge selv…

Det er sikkert mange meninger om de sakene jeg her har nevnt. Og meninger skaper debatt. Det er bra. Uansett, sett med næringslivsøyne, så mener jeg at flere av disse sakene tenderer mot slett politisk arbeid og manglende administrativ styring/omstillingsevne.

Hvor er det så skoen trykker? Det kan virke som om administrasjonen sliter med å etterleve de politiske føringene? Selvsagt må disse føringene være realistiske, og det må finnes penger til disse. Ellers så blir det bare symbolpolitikk. Og det blir det lite eller ingen vekst ut av. Eller er det politikerne selv som ikke evner å etterkomme de politiske beslutningene man har vært med å beslutte? Kan det være så enkelt at personlige ambisjoner går foran kommunens beste? Det er ikke sikkert alle er skikket til å drive næringsutvikling bare i lys av politiske selvutnevnte verv!

Uansett må næringslivet i kommunen få større forutsigbarhet. Dette slik at man ikke etablerer seg på falske forutsetninger. De store motorene i blå sektor osv. vil kunne har ryggrad til å ta kampen. Men, brorparten av norske selskap er i små og mellomstor størrelse og vil bli meget sårbare uten denne forutsigbarheten.

Ørland Høyre vil være garantisten for nettopp denne forutsigbarheten, gjennom dialog med næringene og realistiske lovnader. Videre bidra til at politiske føringer blir oppfylt og stimulere til en sunn næringsutvikling i hele kommunen, også på næringens premisser.

Og la det ikke være tvil. Det å evne å si NEI skaper også forutsigbarhet. Det er ikke sikkert at det akkurat er din kommune som er best egnet til din virksomhet.

Med vennlig hilsen

Eirik Lundemo, listekandidat Ørland Høyre