Det er noe merkelig i Indre Fosen. Det ser ut til at administrasjonen mener det er lengre fra Rissa til Vanvikan og de andre bygdene, enn motsatt. Kommer an på sak. Det er fullt fokus på å flytte det ene og andre til Rissa, og la tettstedene i resten av kommunen seile sin egen sjø.

Så var det legevakten igjen. Den har som tidligere beskrevet ligget i Vanvikan etter at Rissa og Leksvik ble enige om felles legevaktordning, og ble iverksatt fra 2009. Dette fungerte fint helt til for noen år siden. Da begynte plutselig det politiske spillet om beliggenhet. Noen omtanke for de som bor lengst unna er fraværende. Det er en forskjell i avstand når du må kjøre nesten 2 mil lenger fra Leksvik. Må du i tillegg til sykehuset, blir det enda lengre for de ytterste stedene i kommunen, da ambulansen får mye lengre vei til Rørvika fra Rissa.

Det er minuttene som teller hvis du er alvorlig syk. Når avstand og tid ikke betyr noe, så kunne vel legevakten like gjerne vært lokalisert i Leksvik. De har vel også det som skal til for å betjene en legevakt. Men igjen avstand. Det er litt merkelig at det ikke blir vektlagt, for Helsedirektoratet sier at en ved lokalisering av legevakt skal se på befolkningsmønster og avstand.

Kommunen har en meget anstrengt økonomi, og det hadde jo vært interessant å vite hva det koster å flytte og innrede nye lokaler. I tillegg er det inngått en avtale om husleie i dagens lokaler for mange år framover som jeg tviler på blir redusert.

Må jo si at en også kan spekulere på lojaliteten hos noen av legene til politiske vedtak. Det sies at det er vanskelig å få fastleger. Vel. Det at enkelte leger da går ut i media å snakker om hvor vanskelig og hvor redde de er for å være i Vanvikan, lokker vel ikke akkurat nye til kommunen. Legevakta i Vanvikan kan nok ikke sammenlignes med Trondheim. De fleste blir vel kjørt dit og har følge, og skal tro det er et fåtall som har en utagerende oppførsel. Merkelig at dette ikke har vært et tema før de siste årene, så vidt jeg vet har det vært leger fra Rissa og Vanvikan som har betjent legevakten hele tiden. Å bruke KAD-senger som argument, er vel litt søkt. De er vel ment til observasjon, og kan da fint nås med ambulanse. De akutte tilfellene vil jo uansett bli sendt til St Olav.

Skulle bare ønske at det var pasientenes vel som sto i førersetet, og ikke arbeidstakers følelser. Så kan man si at jeg snakker for min syke mor. Da er det kanskje greit å minne om at vi i Vanvikan vet hva det er å ha lang vei til legevakt og sykehus. Før 2009 lå legevakta i Leksvik, og måtte vi videre til sykehus, var det videre til Levanger.

Så ja, vi vet hva det vil si å ha lang vei når minuttene teller.

Misunner ikke politikerne som skal ta valget. De bør kanskje være glad det ikke er kommunevalg til neste høst. For innbyggerne vil nok følge med argusøyne hva de ulike partiene går for, både med tanke på legeordning, legevakt og skoler. Det holder nok ikke å si at en egentlig er imot, men stemmer for. Innbyggerne forventer mer. Skal ikke glemme Øverlands strofe: "Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv." Uten sammenligning for øvrig.

Frøydis Aksnes