Onsdag var dagen hvor presse-Norge feiret seg selv, og de som ikke kunne feire gjorde det de kunne for å finne noe å feire likevel. Årsaken var offentliggjøringen av opplagstallene, et av flere mål på hvor mange som leser oss.

For Fosna-Folket var denne offentliggjøringen en svært hyggelig dag.

Fosna-Folket har nå et godkjent opplag på 7843.

Det er det neste høyeste opplaget i avisens 58-årige historie. Kun i 1997 var opplaget høyere.

Lesertallsundersøkelser

Opplaget er antall abonnement vi selger, pluss antall aviser vi selger i løssalg.

Men ett eksemplar av avisen, betyr ikke at kun en person leser den. Og et digitalt abonnement på Fosna-Folket kan deles med flere. Derfor er ikke opplagstallene et komplett uttrykk for hvor mange som faktisk leser Fosna-Folket.

Til å måle det har vi lesertallsundersøkelsen fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) og Kantar.

De kom også nylig, og viser at 16300 personer leser oss. Også denne undersøkelsen har sine svakheter, ved at det kun er et utvalg av papirleserne som er spurt om hvordan de bruker avisen.

Da igjen; at drøyt 16 000 personer leser oss av 25 000 innbyggere på Fosen, sier vi oss godt fornøyd med.

Bre oss ut

Likevel er vi ikke fornøyd med dette tallet. En av våre største utfordringer i tiden fremover er å bre oss ut, både geografisk og ved å nå ut til flere grupper. På vårt aller beste er vi når dere lesere tipser oss om forhold dere mener vi bør skrive mer om.

Til slutt skal jeg sette vår vekst i sammenheng med veksten til andre mediebedrifter i Norge:

  • Kun 15 aviser i Norge hadde sterkere vekst i faste tall enn Fosna-Folket, fra første halvår i 2021, til andre halvår i fjor. Fosna-Folket hadde tredje sterkest vekst av lokalaviser i Norge i fjor. Kun Sandnesposten i Rogaland og Budstikka i Bærum hadde sterkere vekst. Det gjør at vi også kan sammenligne oss med de store: Vi hadde en vekst i opplaget på 423 fra første til andre halvår. Til sammenligning hadde for eksempel Dagens Næringsliv en vekst i opplaget på 505. Adresseavisen er en av de store opplagsvinnerne i fjor, med en vekst i opplaget på over 1500.

  • Ser du tallene over tid, er det lettere å sammenligne: Siden første halvår i 2018, har Fosna-Folket økt opplaget med 34,6 prosent. Det gjør at vi er inne på topp ti-listen over avistitler i Norge med sterkest vekst de siste fem årene. Med på denne listen er også vår nabo, Hitra-Frøya, med en vekst på 34,1 prosent.

Vi i redaksjonen i Fosna-Folket er stolte av disse tallene. De gjør oss mer motivert til å jobbe for å utvikle journalistikken fra og om Fosen, slik at den blir enda bedre.

Fortjene oppmerksomhet

Men viktigst - fra oss til dere som leser oss:

Tusen takk!

Vi skal jobbe hardt for å gjøre oss fortjent til deres oppmerksomhet også i fortsettelsen.