Det klages ofte på sentralisering, og at folk flytter fra distriktene. Men, hvordan ligger det an i kommunene? Er de ikke selv pådrivere for sentralisering i egen kommune, noe som fører til at folk flytter?

Ikke innen egen kommune, men til en annen, gjerne med gode tilbud som skole og offentlige tjenester. Indre Fosen er intet unntak.

Like sikkert som høsten kommer, forbereder kommunestyret seg på budsjettforhandlinger. Og det er ingen jubel. Det er dårlig økonomi, framskrevet befolkningsnedgang, forslag til sentralisering og sammenslåing. Hvor ble det av Bolystprosjektet?

Skolesjefen graver seg ned i antall færre elever i 2026, og Ap og SV fronter sentralisering av skoleklasser. Vil det øke bolysten? Det var befriende å høre Tore Solli si at vi må ha fokus på befolkningsvekst.

Det jobbes med ny kommuneplan, som skal vedtas i 2024. Skal bli spennende å se hva som står om Vanvikan. Ser jo ut til at både administrasjon og politikere har berøringsangst når det gjelder utvikling i Vanvikan. Det har helst gått motsatt vei. Legevakta ble flyttet, det skulle gi en bedre effekt for å rekruttere leger. Så langt virker det ikke slik. De som må slite mest med dette er de som bor lengst unna, og spesielt de i Leksvik. Hjemmetjenesten ble slått sammen med Stadsbygd. Som jeg har forstått var det et administrativt vedtak, ikke politisk.

Tviler på at det ble noen økonomisk gevinst ved det. Resultatet er vel heller at de som jobber der har fått en travel hverdag med kjøring fram og tilbake, vikariater og folk som slutter. Og det er ikke de ansatte som skal lastes for dette, det handler om å ha en god jobbhverdag. De gamle rekkehusleilighetene som kommunen eide, ble solgt, og har gått unna som «varmt hvetebrød». Noe som for min del har ført til at jeg har fått nye unge naboer.

Biblioteket er lagt ned, det samme er ungdomsklubben. Det som kommer, er en ny videregående skole, den ble heller ikke særlig godt mottatt av ulike grupper i kommunen. Der bestemte heldigvis fylket. Så må en jo innrømme at en del eldre flytter fra Vanvikan til Rissa. Ikke så rart, det er ikke særlig bekvemt med en rulator i Vanvikbakkene.

I Vanvikan er det pr dato ett hus til salgs. De som blir lagt ut for salg forsvinner generelt raskt, og det er bemerket fra eiendomsmeglere at flere hus blir solgt uten at de blir lagt ut offentlig, da interesserte melder sin interesse før det kommer så langt. Det er lettvint å bo i Vanvikan. Raskt å komme seg til jobb i byen, eller andre steder i kommunen.

Vi drar gjerne til Rissa for å handle, og vi benytter oss av det fantastiske kulturtilbudet som er i Indre Fosen, uavhengig hvor det er geografisk i kommunen. Vi har et flott samfunnshus, idrettshall, menighetshus, skytterhus, idrettshus, og nå skal nye Sjølyst bygges ut, slik at det også blir et tilbud til de som bor der.

Det ser heller ikke ut til at det er så bekymringsfullt når det gjelder elever ved skolen. Ifølge skolesjefen vil det være 7 elever mindre i 2026, de andre skolene har tosifret tall. Fosna-Folket hadde en oversikt over frafall av elever, da ser det ut til at Hasselvika vil komme i pluss, da de ikke er nevnt.

Det klages på at hurtigbåten legger i ro. Ja, stemmer det. Når østavinden tar tak, blir det problemer. For et år siden ble den innstilt over flere dager da havna ble fylt opp av tang, rask og stokker. Det samme kan skje nå, da det har blåst i den retningen i lang tid. Trafikkantforeningen Trondheim – Vanvikan tok tak i dette allerede i 1991, noe måtte gjøres. Men ingenting har skjedd.

I fjor ble det bestemt at det skulle starte et forprosjekt/prosess hvor kommunedirektøren i Indre Fosen skulle ta et ansvar for å starte opp samarbeid med de andre aktørene. Hvor saken står nå vites ikke. Det har vært taust. Generelt går båten i rute, og det blir raskt satt opp alternativ reisemåte ved innstilinger, men noe må gjøres med havna for å bedre regulariteten ved feil vindretning.

Det avgjørende er at kommunestyret ikke begynner å rote med skolestruktur igjen. Fortsetter politikerne og administrasjonen på den linjen, vil folk betenke seg før de velger å flytte hit.

Skole, barnehage og butikk er tilbud som folk er opptatt av for bosetting, uansett hvor de velger å bo.

Kanskje på tide å stikke fingeren i jorden å se at Vanvikan er et sted å satse på når det gjelder befolkningsvekst. Nærheten til Trondheim, et spennende arbeidsmarked, ny vgs og grei kommunikasjon både til byen og resten av Fosen er attraktivt. Og som et gammelt ordtak sier: Når det regner på presten, drypper det på klokkeren. Utvikling i Vanvikan vil være positivt for resten av kommunen.. Kan jo sitere hva en eiendomsmegler sa i Fosna-Folket: – Nærheten Vanvikan og Stadsbygda har til Trondheim gjør at det er størst interesse her. Samtidig er det også ringvirkninger for hele kommunen

Det er på tide å kvitte seg med berøringsangsten for Vanvikan. Få på plass tomter, sats på stedet. Politikerne må begynne å tenke nytt.. Det er mange i bygda som har spekulert i hvorfor kommunen, både den gamle og nye, ikke har prioritert kommunale tomter eller lagt til rette for private utbyggere her. Er det en redsel for at vi skal vokse for mye? Ungdom som flytter tilbake vil gjerne bo der de kom fra, med kommunale tjenester som tilbys i dag. Det blir for mye fokus på at ting skal samles i Rissa, men flesteparten i kommunen bor ikke der. Og så langt ser det ikke ut til å ha gitt noen gevinst heller.

Så vil vel noen påstå at jeg nå snakker ned resten av tettstedene i kommunen. Nei, jeg gjør ikke det. Folk med tilknytning til Indre Fosen vil gjerne flytte tilbake til det stedet de kommer fra. Det forutsetter at skole, barnehage og butikk er lett tilgjengelig. Der er vi nok alle enige.

Alle stedene har sine fordeler, og har flinke og kreative folk som jobber aktivt for hjembygda si. Jeg hadde ikke betenkt meg på å anbefale et annet sted hvis noen hadde hatt spesielle ønsker som Vanvikan ikke kan tilby. Men et sted må man begynne. Da er det ganske enkelt et spørsmål om hvor det er enklest å få innflyttere som ikke har noen tilknytning til Fosen fra før.

Men det sitter nok langt inne for enkelte, da navlebeskuelsen er større enn en objektiv vurdering.

Frøydis Aksnes