Tapet av naturmangfold truer hele vårt livsgrunnlag. Naturen gir oss mat, klær, medisiner, byggematerialer og opplevelser. Vi mister naturen rundt oss bit for bit. Ett hyttefelt, en motorvei og et boligfelt om gangen. Ørland har et spesielt ansvar for strandsona og de kystnære områdene utenfor den vakre kommunen vår.

De naturområdene som er så utrolig viktige for dyrelivet og oss selv er på vei til å gå tapt. De siste femti årene har verdens dyrebestander stupt med 69 prosent. Mer enn en million arter står i fare for å dø ut i løpet av ti år. Også her i landet har flere tusen arter havnet på rødlista, som betyr at det er en risiko for at de kan utryddes fra Norge. Mange naturtyper er i fare, og med det leveområdene til planter og dyr. Balansen i naturen ødelegges. Biene og blomstene kjenner vi óg til: ifølge FNs naturpanel risikerer vi å miste tre fjerdedeler av matvarene våre dersom vi ikke tar vare på pollinerende insekter. For Ørland som landbrukskommune er dette særdeles viktig.

I desember i fjor signerte Norge FNs naturavtale, som forplikter oss til å stanse naturtapet innen 2030 og starte arbeidet med å restaurere ødelagt natur. Verden har anerkjent at naturkrisa er akutt, og at det kreves store tiltak for å snu utviklingen. Arbeidet med å følge opp naturavtalen med mer vern og restaurering av ødelagt natur må settes i gang.

Alle naturinngrep skjer i en kommune. Det er kommunen som regulerer arealer til nye boliger, næringsområder og hyttefelt. Ørland har et ansvar for å ta vare på naturen, og vi må bidra til å snu utviklingen gjennom god lokal forvaltning av skog, elver, sjø og matjorda vår.

Ørland kommune har mye skog, matjord våtmark og kyst som må vernes fra nedbygging. Ørland SV vil ta vare på naturen, både gjennom vern, fornuftig bruk og restaurering av ødelagt natur. For Ørland SV er det særlig viktig å bevare matjord, naturområder og våtmark, samt våre rikholdige kystområder.

Skal vi klare å stanse naturtapet er hvert enkelt hyttefelt og hver utbygging viktig, men vi må også endre måten vi forvalter arealene våre på. Arealregnskap og arealbudsjett kan være gode redskap for å begrense nedbygging. Vi må sikre at det finnes god og systematisert kunnskap om sårbar og verdifull natur i kommunen vår, og at denne kunnskapen tas hensyn til når kommunen planlegger arealbruken. Vi har en naturkrise, og det haster å snu utviklingen. Vi må være med på snuoperasjonen også her i kommunen.

Det har noe å si hva du stemmer. La høstens valg bli naturens valg.

Øyvind Næss, 1.kandidat Ørland SV