Jeg var med som støtte til min lillesøster på skoleball på ungdomsskolen. Følte at det var viktig at hun kom seg av gårde med tanke på at det er hennes siste år her, men nå angrer jeg mer på at hun dro med tanke på det hun fikk servert som en tale der.

Ungdomsskolen har i lang tid hatt en tradisjon med taler, hvor gutter holder en tale for jenter og jenter holder en tale for gutter. Det som skal være morsomt med disse talene er at man gjør litt narr av hverandre og avslutter de søtt. Men jeg ser jo nå at dette har endret seg veldig på 3 år, det var helt horribelt.

I mine øyne var det så mye seksualisering av jentene, og en utrolig nedverdigende måte å snakke på. Hvor de snakket om at jentene ikke klarer å holde beina sine igjen. At de reiser til Tynset og Trondheim med beina spredt, eller som de sa «at de må lære seg å holde det litt i buksa».

De begynte å snakke om hvordan enklere jenter går på eldre menn og at alder ikke bare er et tall, hvor de da etterpå klarer å dele navn på denne jenta i tillegg.

De avslutter talen med å sammenligne jenter med sjokolade. At det er mange forskjellige typer og at enkelte er fyldige og myke mens andre er bare flat og hard. At det ofte frister og man ofte går for de billige sjokoladene men at man i ettertid «angrer som faen». At enkelte sjokoladeplater kan virke veldig deilige og gode, men at du bare blir så kvalm midt i at du ikke vill fullføre den engang. Og at de beste jentene er de som er som kinderegg, med en gøy liten leke inni. De forklarte også at de skulle ønske de kunne sammenligne jentene med Twist, sånn at de kunne tenke mer «to til meg å ingen til deg».

De presterte også å si at de hadde sjenerte eller jenter som ikke stakk seg så fram i klassen, og at de valgte å ikke snakke om de, for de var så kjedelige uansett.

Jeg ble rystet av å høre alt dette komme ut av munnen på gutter! Og er forbauset over hva man tillater seg å si, og hvor mye det har endret seg på bare 3 år. Hvor ble respekten for jenter av?

Jeg reagerer også kraftig på at det var ingen som stoppet disse guttene, ingen gikk opp for å stoppe talen eller fortelle disse guttene at dette var uakseptabel. Det var en hel haug med voksene til stede, inkludert rektor. Det var i tillegg veldig tydelig på de voksene at de reagerte på talen de og, men fortsatt ingen som grep inn.

Jeg sendte en mail til en av de ansvarlige og klagde på akkurat dette, og spurte hvorfor ingen hadde sett over talene. Da fikk jeg til svar at talen var godkjent av rektor, de fortalte også da at de vet ikke om den er endret noe på i ettertid, med den unnskyldningen synes jeg uansett blir tynn med tanke på at rektor heller ikke reagerte noe når talen ble lest opp

Jeg er meget skuffet og frustrert at det har gått så langt, og at voksne bare godtar at det snakkes sånn om jenter, og om sine egne jenter i tillegg, kjente bare selv som storesøster hvor rasende jeg var i tanke om at min lillesøster satt i den salen.

Vi kan ikke sitte å skylde på tenåringsgutter når det faktisk er voksne som godkjenner og lar de holde på sånn. Da tror de jo faktisk at det er helt akseptabelt. Siden ingen voksne tok på seg denne hendelsen, vil jeg som 18 åring gjøre det selv, for jeg ser faktisk på dette som noe skikkelig alvorlig å normalisere.

Mathilde Leding Ringstad