MONOPOL MED BARNEHAGEEIENDOMMER – HVEM TJENER PÅ DET?

Svar til Ari Thorsteinsson

Ari Thorsteinsson og jeg er enige om en ting. Ansatte og styrer ved Læringsverkstedet Ervika og andre private barnehagene på Ørland gjør hver dag en utmerket jobb til beste for barna. Tvert imot vil jeg berømme dem for den jobben de gjør, tatt i betraktning at de har flere barn pr barnehagelærer og en mindre andel barnehagelærere enn de kommunale barnehagene. Rødt Ørland og jeg vil på ingen måte kritiserte hverken Ari Thorsteinsson eller de andre ansatte. Det var heller ikke hensikten med mitt forrige leserinnlegg.

Men jo, det foregår et spill med barnehageeiendommer hvor målet er å tjene mest mulig, og det har noe å si hvem som eier barnehagebyggene. Her er forklaringen:

De siste årene har det skjedd en vridning i hvor pengene flyter i de store kommersielle barnehagekjedene. Før 2018 tjente de store kjedene mye penger på å spare på personale - barnehagelærere og assistenter som skal ta vare på ungene vår hver dag. Så ble det innført en bemanningsnorm som satte grenser for dette, og tørket ut mye av kilden til fortjeneste for de store barnehagekonsernene. I årene etterpå flyttet mye av pengestrømmen seg over til eiendom.

Hvordan skjer dette? Jo, eierne av barnehagen skiller ut bygget som huser barnehagen i et eget eiendomsselskap. Dette selskapet leier så ut bygget til barnehagen. I motsetning til barnehageselskapet, er det ingen begrensninger på hvor mye fortjeneste eiendomsselskapet kan ta ut. I årene etter bemanningsnormen har vi sett hurtig stadig økende husleier i kommersielle barnehager. Det betyr stadig mer penger i lommene på de som eier barnehagebyggene. Denne utviklingen er svært godt dokumentert av Telemarksforskning, senest i år.

Hvem er det som betaler denne pengestrømmen? Det er meg og deg, vanlige skattebetalere. Kommunen betaler to tilskudd til barnehagen. Kapitaltilskuddet, som skal dekke leie eller lånekostnader, går i tilfellet Ervika Læringsverksted rett i lomma på SBB og Brookfield. Hvis leiekostnadene øker, må det tas fra driftstilskuddet – pengene som skal gå til ungene. Da Læringsverkstedet i sin tid solgte til SBB skjedde nettopp dette mange steder – leia gikk i været.

Dette vet eierne av EduCo – som eier Læringsverkstedet veldig godt. De eier ikke norske barnagebygg for å være snille. Da det internasjonale fondet Brookfield kjøpte seg inn i EduCo skrev de i en pressemelding at: “EduCo tilbyr forutsigbare kontantstrømmer, inflasjonssikret av “AAA” offentlig finansiering”. De siktet blant annet til at norske kommuner har et lovfestet ansvar for barnehagene, og kommer til å betale uansett, så lenge det er behov for barnehageplassene.

Educo eies 49% av Brookfield og 51% av SBB. Det er altså SBB som har majoriteten og som bestemmer. I august i år ble SBB vurdert av finansanalytikere til å ha svært høy konkursrisiko. Brookfield på sin side har hemmelige eiere i Luxembourg, Dubai og Delaware. Til syvende og sist flyter pengene til skattebetalerne på Ørlandet til dem. Rødt synes ikke det er greit.

Barnehagebyggene er grunnleggende infrastruktur i velferdsstaten. Uten bygg, ingen barnehage. Ellers er vi ganske nøye med offentlig infrastruktur i Norge: Vi eier skinnene togene kjører på, vi eier rullebanene flyene lander på. Vi eier stort sett skolebyggene barna går til hver dag, vi eier sykehjemmene de våre gamle pleies. Det gir lokaldemokratiet kontroll over kostnadene og utviklingen. Den kontrollen har vi i liten grad over kommersielle barnehager som Læringsverkstedet, som altså i tillegg har overlatt kontrollen over byggene til et svensk eiendomsselskap og et multinasjonalt fond.

På en måte har Thorsteinsson rett: barna i Ervika mister aldri barnehageplassen sin. Den rettigheten er Ørland kommune som sikrer. Men kan de miste barnehagen sin? Ja. Dersom Læringsverkstedets hovedkontor bestemmer seg for det.

Rødt går til valg på å endre dette. Velferd er ikke butikk. Barnehageeiendommer skal ikke være brikker i et monopolspill hvor målet er maksimal profitt. Rødt ha profittfri velferd.

Ole Edvard Antonsen, 1. kandidat Rødt Ørland