Byggingenav landets nye kampflybase vil gjøre Ørland til et eldorado for konsulenter avymse slag i årene framover. Det er ikke bare Forsvarsbygg som blir enstorforbruker av konsulenttjenester i denne sammenheng. Mye av det som skal påplass skjer utenfor stasjonsområdet, og i regi av kommuner og lokale aktører.

Ørlandkommune kjempet lenge, og vel, for at Stortinget skulle fatte vedtaket som labasen til Fosen. Nå møter kommunen utfordringer på rekke og rad for atlokalsamfunnet skal være dimensjonert for alt som følger i kjølvannet avetableringen av kampflybasen. Mye må gjøres for at lokalsamfunnet skal fungere,andre elementer er ikke obligatoriske men sterkt ønsket for at den nye basenogså skal gi vekst i nærområdet.

Isum, bokstavelig talt, blir dette beløp som en distriktskommune ikke makterinnenfor en allerede trang økonomi. Visst kjempet kommunen for å få basen, menansvaret for lokaliseringen ligger hos sentrale myndigheter. Nå vil det være ialles interesse at kampflybasen får et «omland»som er attraktivt for de ansatte.

Ilys av dette må vi spørre om Ørland, og kanskje regionen Fosen, fårtilstrekkelig oppmerksomhet og støtte for å utvikle et sivilt samfunn som denmilitære kampflybasen trenger og fortjener? Sett i forhold til de svimlendeinvesteringene som gjøres i kampflyet F-35 så handler dette om «småpenger». For den enkeltekommune derimot, så blir beløpene raskt av en størrelse som ikke lar seghåndtere. Dette handler heller ikke om å stå med lua i handa og be om almisser,det handler rett og slett om hva som best tjener våre nasjonale intreresser!Skjalg Ledang, redaktør i Fosna-Folket.