Ørland helsehus- fra start til mål, hva betyr det?

For om lag 10 år siden startet regjeringen et arbeide med å se på behovet for fremtidige helsetjenester.

Som en del av dette arbeide ble det innkalt til idedugnader på nasjonalt plan i Hamar, Stavanger og Tromsø. Dugnadene samlet et hundretalls folk med helserelatert kunnskap fra administrasjon, fagfolk fra kirurger til hjelpepleiere, samt politikere og brukere av tjenestene. I tillegg deltok flere relaterte organisasjoner.

Jeg tar bare med konklusjonene fra samlingen, som jeg deltok på i dette innlegget, var å belyse hvordan målet om gode fremtidige helsetjenester kan nås. Med andre ord, hva som må gjøres og når.

Sigbjørn Johnsen, daværende fylkesmann i Hedmark, som ledet møtet understreket i sin avslutningstale på karakteristisk hedmarksdialekt på denne måten:

Sitat;

1.Har itte kommun en plan, så lag en.

2. Har itte kommun lokkaler, så må det bygges for framtia. Og det lyt skje fort; sitat slutt.

Et HELSEHUS kan på nasjonalt nivå være et sykehus, en klinikk eller institusjon for hele landet. På kommunalt nivå betyr helsehus et sted som innbyggerne kan oppsøke, bli innlagt, eller bosatt fordi de trenger helsetjenester på kort eller lang sikt. Altså; å samle flest mulig funksjoner på et sted er hovedhensikten med et helsehus, som kan bestå av flere bygninger.

Da kan betegnelsen Ørland Helsehus brukes som en samlet betegnelse med flere funksjoner.

Ørland kommune hadde på dette tidspunkt gode helsetjenester og planer for daglig drift- men manglet et langtidsperspektiv. Dette inkluderte også første utgave av en veteran plan for folk som hadde deltatt i internasjonale operasjoner utenfor Norges grenser. På det området var Ørland foran de fleste andre kommuner. Samlet var dette et rimelig godt tilbud for innbyggerne. I tillegg var det støttet av en effektiv søke og redningstjeneste. Det må bemerkes at sistnevnte oppgaver er et politiansvar. Men de yter ofte transport til sykehus med helikopter.

Men bygningsmassen var av varierende kvalitet, funksjonalitet og tilstand. De ansatte var i gang med å legge om driften for å forbedre turnusordninger og bedre kvalitet og rutiner for matservering, og styrke hjemmetjenestene. En konsekvens av en mulig sammenslåing ved nabokommunen i nær framtid førte også til et behov for nye planer. Det var derfor et behov for å lage en felles oversikt over pasientplasser og helsetjenester på grunn av dobling av innbyggerantallet. Særlig innen langtidspleie var situasjonen allerede da meget presset.

Dette medførte at nye planer måtte utarbeides på alle fagområder, det tok lang tid og er enda ikke ferdig. I tillegg kom helseplanleggingen litt i skyggen av kjøp og bygging av nye skoler, idrettsanlegg og dra- kamper innen organisering, lokalisering og økonomi.

Det ble da klart at et konsulentselskap måtte få i oppdrag å utarbeide en samlet oversikt på behov for nye Ørland kommune. For å komme med forslag til løsninger på et nytt moderne, effektiv og samlede tiltak med ett nytt helsebygg.

Å sånn gikk årene, med mange og lange orienteringer til kommunestyret fra konsulenter, kommuneadministrativ ledelse, helsekomite, eldreråd, referansegrupper, styringsgrupper, planavdeling og andre med særinteresser.

Planen, eller rettere sagt, planene om er helsehus har nok fjernet seg noe fra å være ett bygg med ett komplett helsetilbud for alle Ørlands innbyggere.

En kombinasjon av nytt og gammelt er under vurdering. Og helsetjenester på to eller flere steder kan bli resultatet. Det er langt fra et ideelt at langtids plasser er fjernet fra det som var hovedmålet med en samling av alle helsetjenester under et tak.

Jeg håper med dette innlegget å bidra til å oppklare begrepene og forståelsen av hva et helsehus er og hva det ikke er.

Innbyggerantallet. Befolkningen i Ørland fortjener at planer snart blir realisert og beveger seg inn i en byggefase. Bygging tar også lang tid, som mange av våre innbyggere ikke har.

Jeg sier meg delvis enig med en tidligere ordførers innspill i avisen i denne saken som tydelig viser at det er ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt hver gang noe skal gjøres. Andre kommuner har oppskriften. Det være seg Elverum, Størdal, eller Værdal som har bygget det beste Helsehuset hittil.

For å gå tilbake til starten av dette innlegget, der tidligere finansminister daværende fylkesmann Johnsen sa at «det lyt skje fort», var en tydelig melding til hedmarkinger og kanskje trøndere som er kjent for ikke å forhaste seg.

Trond Amundsveen

4.kandidat for Høyre ved kommunevalget i Ørland 2023.