Med en jobb som betyr at jeg også får en viss føling med fylkeskommunen og fylkesmannens rolle i forhold til den kommunale sjølråderetten, så skulle jeg vel egentlig ønsket at valget hadde handlet om noe helt annet. Det er dager da jeg ønsker både fylkespolitikere, fylkeskommune og fylkesmann «dit pepper´n gror». Sjøl i en så liten del av verden som Sør-Trøndelag utgjør, så har jeg inntrykk av at mange med makt litt for ofte har manglende kunnskap om demografi og geografi. For å si det rett ut, jeg blir eitrende forbanna når noen tråkker oss fosninger på tærne i saker der vi sjøl har alle forutsetninger for å finne de beste løsninger.  Jeg tror ikke herrene som samlet seg på Eidsvoll i 1814 ville vært direkte uenig med meg i mange av tilfellene jeg tenker på.

I dag handler det om noe kommunesammenslåing. Innbyggere i Roan, Bjugn og Ørland skal si sin mening i en rådgivende folkeavstemning. Resultatene fra folkeavstemninger om samme tema i ulike deler av landet går ikke akkurat i favør av de store endringene. Folk flest ser ut til å synes at de har det greit som det er.

Jeg ser med spenning fram til resultatet i de tre kommunene i Fosen. Etter å ha fulgt forhandlingene mellom Ørland og Bjugn skal jeg si min mening i valglokalet. Jeg er vel ikke direkte imponert over forhandlingene, som for ørlendingenes del foregikk med utgangspunkt i en intensjonsavtale de fleste i forhandlingsutvalget ikke ville vedkjenne seg. At de som for ett år siden var toneangivende i lokalpolitikken i Ørland forsvarer samme avtale er akkurat som forventet. På samme måte har de involverte fra Bjugn god grunn til å se seg fornøyd med både intensjonsavtale og forhandlingsresultatet.

Både Ørland og Bjugn står foran svært viktige år. Det er i tida framover vi får se positive effekter av kampflybasen, blant annet i form av tilflytting. Begge kommuner kan se fram til denne veksten. Det er nå begge kommuner må vise seg fra sin beste side. Kanskje kan en sunn konkurranse mellom de to kommunene være en fordel? Eller vil et arbeid med felles rådhus i Botngård være det som skaper størst tilflytting?

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener det er politikerne som sitter med makten i spørsmål om kommunesammenslåing. Folkeavstemningene er kun rådgivende. Derfor er det viktig at flest mulig bruker stemmeretten i dag. At du og jeg forteller våre politikere hva vi tror er best for framtida. Det er ikke nødvendigvis enkelt. Verken i Roan, Bjugn eller Ørland.

Jeg er også sterkt i tvil om hva regjeringen mener er en «robust kommune». Vi ser at kommuner med 1000 innbyggere loves ei bedre framtid om de slår seg sammen med naboer og ender med å bli dobbelt så mange innbyggere. Kommuner med 5000 innbyggere loves det samme om de slår seg sammen og dobler innbyggertallet til 10.000. Sånn kan jeg fortsette.

Jeg var i utgangspunktet entusiastisk til tanken om storstilt sammenslåing, men ser at tidsfrister og tempo ikke har vært heldig for prosessen. Det mest nærliggende eksempelet er forhandlingene jeg har fulgt tett. Når Høyre-ordføreren på folkemøtet i Ørland, med sammenslåing som tema, erkjenner at brudd i forhandlingene ville gitt negativt omdømme, da er også det et signal som hos meg fører til ettertanke. Livet går uansett videre i morgen, men jeg akter å bruke stemmeretten, og anbefaler alle andre å gjøre det samme. Det er folkestyre i praksis!

Godt valg!

Skjalg Ledang

Kommentator / journalist

Illustrasjonsbilde Foto: Skjalg Ledang