Godt nytt år! Da har hjulene begynt å rulle igjen, og Norge har sakte men sikkert våknet etter sommerdvalen.

For det er nyttårsstemning mange steder for tiden. Nytt barnehageår, nytt skoleår, nye turnuslister, arbeidskollegaer og oppstart av aktiviteter for store og små. Alt dras i gang etter avslutningen på det forrige året: Ferien.

Vi minnes 2017-18, året som har gått, når vi nå går inn i år 2018-19.

Det gjør også Statistisk sentralbyrå, som oppsummerer året for de som gjorde ferdig grunnskolen før ferien. De samme elevene har nå sine første dager i videregående skole. En ny start.

Fasiten for året som er gått, er et karaktersnitt på 4,18 for avgangselevene. Jetene oppnådde et snitt på 4,41 mot guttenes 3,95. Årets tiendeklassinger av begge kjønn har høyest karaktersnitt blant jevnaldrende de siste ti årene, minst.

Gratulerer!

Siden avgangsklassen sommeren 2009, har jentene hevet sine karakterer i alle fag med 0,28 tallkarakterer i snitt, guttene med 0,18. Ikke minst er det gledelig at antallet elever, som av ulike årsaker ikke får karakterer også går ned, ifølge SSBs tall.

Kan dagens ungdom mer enn vi gjorde en gang i fortiden, eller går det inflasjon i karakterene, slik at noen i dag oppnår en firer for noe man ville oppnådd målsetningene for en treer tidligere? Det må de med mer inngående kunnskap svare på.

Nyttårsforsett, derimot, er noe vi alle kan gjøre comeback med. Det er nyttår nummer to i år. Vanlige forsett som å trene mer, smile og hilse på dem man møter, og å gå ned i vekt er like aktuelle nå som ved vinter-nyåret.

Forsett fra 1. januar 2018 kan godt resirkuleres og få nytt liv i det nye året vi nå går inn i, 2018-19.

Hva skal jeg oppnå i 2018-19? Hva skal jeg bli flinkere på, bruke mer og mindre tid på i året som kommer? Hvordan blir 2018-19 annerledes enn «bare» 2018?

Høst-nyttåret gir de samme mulighetene for refleksjon og ettertanke som det andre nye året. Vi må gripe det nye året og gjøre det beste ut av det.

Med ønsker om en god høst, og et godt 2018-19 til deg og dine,

Jakob Ellingsen,

Journalist