Jeg har ikke for vane å kommentere politiske hendelser og utspill, hverken i egen kommune, eller sentralt.

De siste dagers oppslag i Adresseavisen og Fosna-Folket, har imidlertid trigget adrenalinet på en måte så jeg må lette på trykket.

Fra min utpost på Tarva, den eneste øya uten fastlandsforbindelse i Bjugn, er jeg imidlertid gjennom mange år godt kjent med kamp for bosetting, skole, butikk, samferdsel, vann osv. Resignasjon og taperens rolle kjenner vi godt her ute.

Når nå, sentrale politikere i Bjugn, anført av en aggressiv Arnfinn Astad, vil avskjære videre prosess med forhandlinger og folkeavstemning med tanke på sammenslåing av Ørland – Bjugn, - fordi «Brekstad får mere enn Bjugn»,  ja da spør jeg meg:  Er dette framsynt samfunnsbygging?

Det er da vitterlig vår felles storkommune «Austrått» som får sitt kommunesenter i tettstedet Brekstad.  Det er ikke noe Ørland, eller Brekstad får.

Brekstad er, og bli, et trafikknutepunkt med ferge, hurtigbåt og fly. Selv om FV 715 passerer Botngård, så tilsier all fornuft at et kommunesenter skal ligge sentralt opp mot samferdselsknutepunkt som forbinder regionhovedstaden Trondheim.

Dere museumsvoktere i Bjugn kommune. Hvilket ærend er dere ute i?  Jeg ser at ledere både i Venstre, Sp og Ap vegrer seg for klar tale, men surmuler om at Brekstad får mest. Er dere redde for velgerne i Bjugn, eller tror dere vitterlig at dette er strategisk riktig vei inn i ei framtid med stor forventa utvikling i regionen Bjugn – Ørland?

Og hvilken rolle spiller det for folket flest hvor kommunesenteret ligger?  Hvor ofte har man behov for å besøke et kommunehus, hvis man ikke jobber der?  Selv husker jeg knapt sist jeg måtte ta turen fra Tarva til Botngård pga ærend i kommunehuset!

Ærlig talt: Botngård, Ervika, Høybakken, Stallvika, Lysøysund, Vallersund, Elveng, eller Tarva, skal da ikke avvikles om vi går inn i storkommunen Austrått.

Framtidig utvikling i regionen, særlig basert på økt aktivitet på ØHF, vil generere økt bosetting. Med forventa flystøy i områder rundt Brekstad, vil mye av ny bosettinga orientere seg nettopp mot attraktive bomiljøer innafor det vi kaller Bjugn i dag.

Bjugn har masse ressurser. Skøytehall, kulturhus, moderne vgs, og mange flotte bomiljøer.

Butikker mangler vi heller ikke, og med tilflytting øker kundegrunnlaget. Botngård er virkelig ikke avhengig av et kommunehus med arbeidene kommunebyråkrater for å være liv laga i framtida.

Mitt håp er at unge politikere, som f. eks Renate Tårnes, lykkes med å engasjere sin generasjon til kamp for kommunesammenslåing. Vi, gamle menn, på 60 og 70, kan ikke sitte og furte, og stoppe gode prosesser fordi vi mener noen får mere enn oss…   Alle får.

Christian Hagen