Jeg leser med stadig stigende munterhet alle innleggene som kommer på Facebook og i Fosna-arket om hvor fælt bjugningene har det i nye Ørland kommune. Det gamle ordspråket «Skadefryd er den eneste sanne glede» slår nok inn for fullt hos meg.

For hvordan tror du vi i gamle Nes kommune har hatt det.

Jo, bjugningene tømte den gamle kommunen vår for alt som ga den liv!

Herredshuset på Oksvoll ble stengt og senere solgt. Butikken på Nes ble nedlagt, det samme ble butikken på Tarva. Det var i sin tid 2 butikker på Oksvoll; begge ble nedlagt (Ok, så ble kanskje en av de nedlagt før 1964, men det var sikkert bjugninger som fikk den nedlagt?!).

Sykeheimen på Birkeli ble nedlagt (Nå er jeg faktisk ikke sikker på om Birkeli hørte til Nes eller Jøssund, men nedlagt er den okke som!). Etterpå ble det pub på Birkeli, den ble nedlagt den også.

Først ble skolen på Tarva nedlagt, så led barneskolen og ungdomsskolen på Oksvoll samme skjebne. Sandkassa Barnehage ble nedlagt. Postkontoret ble nedlagt. Biblioteket ble også nedlagt. Vi rakk aldri å få gang- og sykkelsti, og heldig er det! Den hadde sikkert blitt nedlagt den også.

Oksvoll skolemusikk ble nedlagt, drilltropp hadde de også; nedlagt selvfølgelig. 4H-klubben ble nedlagt. Nå har jeg aldri vært så veldig idrettslig av meg så jeg regner med å få klar beskjed om at jeg ikke vet hva jeg snakker om på min neste påstand: Nes/Oksvoll idrettslag er vel heller ikke all verden etter at alle spillerne ble stjålet til sentrumslaget FK Fosen.

Der glemte jeg nesten telefonsentralen, den ble faktisk nedlagt den også! (sikkert av en bjugning)

Det er sikkert enda flere flotte ting som har blitt nedlagt i gamle Nes kommune uten at jeg husker det i farten, og alle de nedleggelsene er også (nesten) helt sikkert instigert, arrangert eller gjennomført av folk med postnummer 7160.

Omtrent det eneste vi har igjen her i gamle ærverdige Nes kommune er Neskirka, UFO og en pub på Tarva som er åpen av og til og innimellom. Hadde ikke Ørland kommet inn i bildet så hadde kirka, UFO og puben på Tarva sikkert blitt flyttet til Bjugn de også! (Kanskje de vil bli flyttet til Ørlandet i stedet?!) (Eller nedlagt da selvfølgelig!).

Etter 55 års sambo med disse bjugningene står vi i Nes ribbet tilbake. De oppesne og egoistiske bjugningene rasket til seg alt vi eide og hadde. Er de skamfulle over det? Nei da, de klager bare sin nød når noen større (de Über-slemme ørlendingene) lar de smake sin egen medisin og flytter alt fra Bjugn til Brekstad. Som man reder, så ligger man sier nå jeg!

Jeg er helt enig i at kommunesammenslåingen må reverseres, og selvfølgelig er det den i 1964 jeg snakker om!

Jeg krever herved at Nes herred skal gjenoppstå, snarest og uten videre opphold!

Første punkt på agendaen må bli å døpe om Bjugnfjorden til Nesfjorden, deretter bygger vi bru over til Ørlandet. Da slipper vi endelig å kjøre om Bjugn når vi skal til Brekstad for å se byfisan sprade gaten(e) opp og ned!

Etterpå kan vi kanskje gjenåpne telefonsentralen? Vi får se!

Jan Børge Harsvik