Hva har kunstneren Hannah Ryggen og konferansen NIPA til felles? Jo, Hannah Ryggen bodde i Ørland, der NIPA nå arrangeres og begge er med på å sette samfunnsdebatten.

Selv om Hannah Ryggen var født i Malmø i Sverige, regner vi henne som ørlending. Det var da hun giftet seg med Hans Ryggen og flyttet til Ørland at hun tok i bruk vevstolen som kunstnerisk uttrykksmåte. Med garn hun både spant og farget selv, tryllet hun frem store billedvever, med tema som var like aktuelle på 30-tallet som i dag.

I Hannah Ryggen-senteret kan publikum i utstillingen «Der drømmer dør» oppleve tre av Hannah Ryggens hovedverk; Etiopia, Drømmedød og 6. oktober 1942. Felles for disse tre verkene er at de omhandler krig og urett. I Drømmedød skildres historien om den tyske skribenten og fredsaktivisten Carl von Ossietzky. Han ble anklaget for landsforræderi og spionasje og var fengslet fra 1931 til han døde i konsentrasjonsleir i 1938.

I Hannah Ryggens kunstverk sitter Ossietzky bak et gitter med håndjern på, omkranset av Hitler, Goebbels og Göring med hendene rundt halsen til fangen. Historien om Ossietzky ble mye omtalt i norsk presse på den tiden.

Han ble lansert som kandidat til Nobels fredspris i 1935, men fikk den først i 1936 da komiteen mente kandidaturet var kontroversielt. Han fikk ikke lov til å dra til Norge for å ta imot prisen. Ossietzky-saken skapte stor oppmerksomhet og Hannah Ryggens teppe ble sett på som et innlegg i debatten. Fra den lille stua på Ørlandet vevde Hannah sterke og samfunnsengasjerende kunstverk, hun var ikke redd for å si sin mening om det som skjedde i verden.

I norske media gikk debatten heftig og blant annet involverte Arbeidernes Idrettsforbund seg i diskusjonen og støttet Ossietzky. Spørsmålet om Norge skulle boikotte de olympiske leker i Berlin i 1936 kom også opp, og ble en viktig del av debatten.

Og her kommer linken til NIPA, nasjonal idrettspolitisk arena som arrangeres for andre gang i Ørland i år. Senere denne uka tar Ørland igjen plass i samfunnsdebatten ved å invitere idrettstopper, politikere, næringsliv og media til høyaktuelle debatter. I debatten «Vi og verden» med blant annet fotballpresident Lise Klaveness, settes det igjen fokus på Norges rolle.

Lise Klaveness skapte reaksjoner da hun kritiserte både FIFA og VM-arrangørene for brudd på menneskerettighetene under VM i Qatar. Debatten i regi av NIPA skal belyse tematikk som hvor grensen går for boikott/utestengelse, konsekvenser av beslutninger som tas om tildeling av idrettsarrangementer og sportsvasking.

At virkemidlene som diskuteres i år er de samme som i 1936 tyder kanskje på at verden ikke har kommet så mye lenger eller at historien gjentar seg. At to kvinner i hver sin tid, Hannah Ryggen på 30 - tallet og Lise Klaveness i dag, er modige nok til å si sin mening gir oss en påminnelse om å aktivt delta i debatten. Bare slik kan det skje endringer.

Så ta turen til Ørland denne uka. Da kan du både oppleve Hannah Ryggens sterke antifascistiske tepper og samtidig ta del i dagsaktuell idrettspolitikk gjennom NIPA.

Gunnhild Tettli, enhetsleder i Roret

Kilde om Hannah Ryggens «Drømmedød»: Marit Paasche, Hannah Ryggen - En fri.