Rissa ungdomslag og regissør Hallbjørn Rønning gleder seg til 25. oktober. Da er det urpremiere på teaterstykket «Jens Fenstads siste song».

Dømt til døden fire ganger

Jens Amundsen Fenstad (1778-1825) ble dømt til døden fire ganger for sin økonomiske kriminalitet. Tre ganger ble han benådet av kongen. Dom nummer fire ble fullbyrdet. Store deler av sitt voksne liv tilbragte Fenstad på rømmen. Historien forteller at han fant et utmerket skjulested litt oppe i høyden i bygda.

I den såkalte «Jens Hola» ved Heggli gård søkte han tilflukt når det stormet som verst rundt ham.

Kilder

Det finnes store mengder skriftlige kilder i Statsarkivet om Jens Fenstads meritter. Og i Norges bank er det oppbevart sedler som vitner om hans virksomhet som falskmyntner. Bygdebokforfatter Kristoffer Rein benyttet seg av Statsarkivets skatter og viet sambygdingen oppmerksomhet i flere bind.

I slekt

Historiker Audun Dybdahl fra Rissa fant ut at han var i slekt med den sagnomsuste mannen, dukket ned i statsarkivets papirer og fikk nok informasjon til å skrive boken «Jens Fenstad - falskmyntner på sin hals». Den kom ut i 1985. Snart 30 år senere har Fenstad nok en gang gitt inspirasjon til et litterært produkt. Manus til teaterstykket «Jens Fenstads siste song» er ført i pennen av forfatter Torvald Sund.