Prosjekt Kystpilegrimsleia er et samarbeid mellom fylkeskommunene fra Rogaland til Sør-Trøndelag og bispedømmene i det samme området. Smøla, Hitra, Frøya, Ørland og Rissa er med i arbeidsgruppen som skal gi innspill til hovedprosjektet.

Verdiskaping

Kystpilgrimsleia er et verdiskapingsprosjekt med formål å bruke kulturminnene langs norskekysten som ressurser i lokalsamfunnene, og skape lokal bevissthet om kysten som reiselivsmål.Målet er å presentere ei sammenhengende rute, der man kan reise enten med offentlig transportmidler, tradisjonsbåter eller private båter, og gjerne i kombinasjon med enkelte vandreetapper. Underveis skal pilegrimene finne informasjon om blant annet kulturminner, overnatting og ankringsplasser.

Ørland og Rissa

I Fosen er det besøk i Ørland og Rissa som står på kartet for kystpilegrimene. Når kystpilegrimene ankommer kystbyen Brekstad kan de besøke den gamle middelalderkirken Ørland kirke. Ved kirka ligger også Viklemshaugen, en av Norges største gravhauger. Man kommer ikke unna et besøk på Austråttborgen, men også andre kulturminner, som Austrått fort og Uthaugsgården vil kunne være interessante for pilegrimene. En tur i Ørlands våtmarksområder blir også anbefalt.

Siste stopp før Nidaros

Tanken er at pilegrimene ankommer Rissa med hurtigbåt til Hysnes. På Hysnes kan man blant annet besøke Hysnes fort og Hasselvika kirke. Fra Hysnes kan man enten ro/seile til Kvithylla og deretter gå til Reins kloster, eller man kan ta landeveien over til Reins kloster. Kulturminneløypa Perler på en snor strekker seg fra Råkvåg til Rørvik fergeleie. Siste planlagte stopp i denne sammenhengen er Museet Kystens Arv. Herfra kan det være aktuelt å segle over fjorden til Nidaros.

Planlegger prøveseilas

Laila Støen i KystNorge sier til Fosna-Folket at prosjektgruppa håper å få til en prøveseilas av etappen fra Kristiansund til Nidaros i forbindelse med Olavsvaka i slutten av juli. - Forbundet Kysten har sitt landsstevne i Kristiansund fra 20. til 23. juli til sommeren, sier Støen. I forbindelse med landsstevnet vil mange båter fra Trøndelag og Fosen sette kursen mot Kristiansund, og Støen sier at man allerede har vært i kontakt med Jekta Pauline om et mulig samarbeid i forbindelse med prøveseilasen.