Det siste året har naken-dating på TV vært en populær trend i flere land i Europa og USA, og nå er det norske tv-seere som skal la seg underholde når TVNorge sender programmet «Adam søker Eva».

- Opplevelse utenom det vanlige

32 år gamle Kent Oddvar Johansen bor i dag i Trondheim, men er opprinnelig fra Ørlandet.

- Jeg fikk vite at jeg var med i programmet halvannen måned før innspillingen skulle starte, og det ble et lite tankekjør der jeg måtte spørre meg selv om dette var riktig å gjøre. Jeg måtte vente ei ekstra uke slik at de kunne finne noen som kunne passe for meg, de ville gjerne ha med noen som var homofile i programmet. Etter ei uke ringte de, da hadde de funnet noen og lurte på om jeg fremdeles var interessert i å bli med, forteller Kent.

I programmet blir de single deltagerne sendt i land på ei øde øy i Filippinene. Der er de nakne i tre døgn under innspillingen, som resulterer i seks avsluttende episoder. Programmet ble innspilt i februar, men om naken- datingen førte til at Kent fant kjærligheten, kan han foreløpig ikke si noe om. At det var en opplevelse utenom det vanlige, er han tydelig på.

- Vi møtes på ei øde øy, naken på ei strand. Det var en veldig spesiell opplevelse, men jeg ble vant til det å være naken og det føltes veldig naturlig, sier Kent.

Åpent homofil

Han forklarer at selv om deltagerne ikke hadde lang tid på øya, fikk de opplevd mye.

- Øya var magisk, og vi fikk opplevd mye på kort tid. Det ble jo veldig intimt og rett på når man møtes naken, men da lærer man å kjenne en person veldig fort. Vi svømmer i land på stranda, snakker og blir kjent, og plutselig så skjer det ting, sier Kent.

Da han var 16 år gammel, gikk Kent åpent ut med at han var homofil i en sak Dagbladet skrev om temaet. Selv om han opprinnelig kommer fra et lite sted, har han ikke opplevd mye negativt knyttet til det å være homofil på bygda. Nå håper han at han kan hjelpe andre som er usikre på seg selv til å tørre å være seg selv.

- Det er ikke sånn at jeg man gjør noen noe vondt ved å være homofil, så om folk har problemer med det så får det være deres problem, sier Kent.

Kent har alltid vært åpen og ærlig om hvem han er, og det skal en god del til før har lar andres holdninger mot homofile gå inn på seg.

- Det er viktig at man tør å være seg selv, jeg tror det er lurt å stå frem og vise frem hvem man er, kanskje kan det også hjelpe andre som er litt usikre på seg selv og som ikke tør å stå frem, sier han.

- Uhøytidelig eksperiment

I en pressemelding fra TVNorge sier programsjefen at programmet har som mål å snu opp- ned på ting.

- I Adam søker Eva vil vi snu opp- ned på ting. Dette er et høyst uhøytidelig eksperiment som står i kontrast til sjekkemetoder som Tinder og annen nettdating, der man gjerne vil fremstå som et glansbilde av seg selv. Dette er et forsøk på å komme bak fasaden på dating. Vi tar vekk klær, sminke og hele stilen, og lar folk møtes som de er, i en felles sårbarhet, sier programsjef i TVNorge og Discovery Networks, Sverre Nordbø.

Når deltagerne møtes på stranden i Adam og Evas drakt, oppstår det både frivillig og ufrivillig komikk, og programmet har skapt kontroverser over hele verden. Sensur av nakenheten har blant annet vært et stort tema i noen av landene som har kjøpt formatet.

- Fokuset er på menneskene, møtet mellom dem og samtalene de har. Men nakne, det er de, og sensurert blir de ikke, sier Nordbø.

Ingen sensur

Selv om Kent tror at enkelte kan reagere på nakenheten i Adam søker Eva, tror han at serien kan være med på å vise at kropper finnes i alle størrelser og fasonger, og håper at programmet kan være med på å gjøre at flere får et naturlig forhold til kropp og nakenhet.

- Det er jo litt spesielt at det ikke er sensur, jeg ser for meg at det kan skape litt debatt. Noen vil kanskje synes det er provoserende å få det rett i fleisen på den måten, men da kan de jo bare skru av eller bytte kanal, sier Kent.

Han håper programmet kan gjøre at flere får et naturlig forhold til kropp og nakenhet.

- I dag er det mer fokus på «likes» og kropp enn på noe annet, det er skummelt. Det er viktig å gå litt bort fra det usunne fokuset, og at vi alle lærer oss å like den kroppen vi har, sier Kent.

Han innrømmer at han ikke kommer til å bli nudist, men at det var befriende å være naken.

- Det var litt rart å våkne av droner og kamera utenfor bungalowen. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli nudist, men jeg hadde ikke hatt noen problemer med å kaste klærne på en nudiststrand. Det å være naken var veldig greit, sier Kent.

Han forteller at han har fått bare gode tilbakemeldinger fra familie og venner etter at han bekreftet sin deltagelse i programmet på facebookprofilen sin.

- Alle synes det er kult, og jeg har fått bare gode tilbakemeldinger. Jeg tror det blir en artig høst, jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg sa ja til å være med i programmet, sier han.

På denne stranda skal single date nakne i programmet Adam søker Eva. Foto: TV Norge