1. Sørjerhesten (363 moh.)

363 meter over havet gjør ikke Sørjerhesten ved Sørjer blant de høyeste punktene i Osen. Det er imidlertid et fantastisk utkikkspunkt til å speide nordover og forbi Buholmråsa fyr og Halten og Smøla i sør på dager med klart og fint vær. Blant annet. Fra en avkjørsel på fylkesvei 715 med rasteplass like sør for grenda Sørjer, er det en godt merket tursti opp til punktet.

Det er en noe bratt og ulendt terreng som må passeres under den første biten av turen opp. Når man har passert de første 120 høydemeterne, blir man møtt av fantastisk utsikt utover Sørjerfjorden og innover landet mot Gjeltheia, et av Osen kommunes høyeste fjell. Etter denne bratte starten, går turen flatt et ganske langt stykke, og en vandrer over et myrområde rett innover mot Gjeltheia. Stien følger denne høyden et stykke, før man vil få utsikt opp til toppen av Sørjerhesten. Nå går turen rett fram mot toppen, med godt merkede punkter langs stien. Til høyre over Setransvatna ligger en fjelltopp som kalles Sukkertoppen. Det er en fantastisk fjellformasjon som det er verdt å få med seg.

– Utsikten en får når en kommer på toppen er verdt hele turen opp, selv om det er relativt bratt den første biten, mener turentusiast Anja Lothe Hepsø.

Kommer man til riktig tidspunkt, kan man også se hurtigruta gå forbi fra Bessaker i sør, og helt nord forbi Buholmårsa fyr. Turen ned fra toppen går etter samme sti tilbake.

2. Gjeltheia (519 moh.)

Gjeltheia ligger på 519 meter over havet, og er ett av Osen høyeste punkter.

Er man i sentrum av Osen, så man først ta seg over ei bru over Steinsdalselva. Her tar man til venstre på veien som først går parallelt med elva. Det er en relativt liten stigning den første halvdelen av turen opp mot toppen. Halvveis opp når man en rasteplass. Den siste halvdelen er stigningsgraden langt større. Vel oppe på toppen når man telemasten til Telenor og en fabelaktig utsiktspunkt.

Hele denne turen går på grusvei, så her kan man få seg en god naturopplevelse uten å måtte bevege seg i terreng.

3. Dåapma (675 moh.) og Storheia (600,5 moh.)

Fjellterrenget Dåapma, som er et samisk navn, representerer de høyeste punktene for både Åfjord, Roan og Osen. Det desiderte høyeste punktet i området er Finnvollheia, som ligger på 675 meter over havet. Dette representerer det høyeste fjellet i Åfjord og Fosen.

For Osens del er Storheia i det samme området det høyeste punktet. Det ligger så vidt over 600 meter.

Aud Lund i Fosen Turlag anbefaler turen på det varmeste.

– Dette er etter mitt syn et av de flotteste turområdene å vandre i på Fosen. Det gjelder både med hensyn til den samiske historikken som hviler over området, og naturen. En må sette av dagen for å få utbytte av turen. Om det ikke er så veldig bratt, så er det langt å gå, sier Aud Lund.

Det er flere alternative ruter å gå inn i området på. Fosen Turlag har merket løype fra Lonin i Roan, som Aud Lund anbefaler. Den starter ved Vargfossen.

Er målet Storheia i Osen, så kan utgangspunktet være Steinsdalen i Osen. Fra fylkesvei 715 tar man av på Hestmo og følger skiltingen til Kvernlandsseteren. Deretter følger rundt 5, 5 kilometer bomvei, hvor man etter hvert også når en parkeringsplass.

– Man bør være godt trent for å gå denne turen?

– Det er greit med noe grunnlagstrening, for det er som sagt et godt stykke å gå. Dette er en tur man gjerne setter av tid for noen raster og for å nyte av naturen rundt seg, sier Aud Lund.