Einar Jakobsen, blant annet tidligere rådmann i Inderøy kommune og redaktør av Bjørnør historielags årbok, er sammen med forfatter, foredragsholder og tidligere programleder i TV2 Jan Ove Ekeberg, nå ute med ei bok om Hest-Elias. Elias Olsen Einarsdalen (1854–1938), som han egentlig het, vandret i hele sitt voksne liv i det ulendte fjellandskapet mot storhavet ytterst på Fosen. Fra Bessaker i nord, via Åfjord og helt sør til Ørlandet. I storm og godvær, i stekende sol, regn og isende kulde. Sengeleie fant han under hellere, på setre, i steinbuer og staller.

De få eiendelene sine bar han i en bylt på ryggen og i hendene. Hestene var hans kjæreste venner, mennesker holdt han mer på avstand. Livsgjerningen var å se til at hestene fikk mat og stell. Han bygde veier og stier så de kom seg lettere frem.

I 1917 ble Hest-Elias belønnet med et diplom og en sølvskje fra Foreningen til dyrenes beskyttelse. For arbeidet han utførte på gårdene fikk han mat, overnatting, gjerne i stallen, et klesplagg og en sjelden gang sko.

«Hest-Elias En fri vandrer» er utgitt på Communicatio Forlag.