– Det er mye å huske på. Jeg har hatt noen søvnløse netter for å si det slik, sier Eddrun Haugen og skyver papirarbeidet foran seg.

Hun har flyttet kontoret utendørs på denne varme sommerdagen nede ved havna i Lysøysund i Bjugn. I helga skal nærmere 4000 mennesker innta den idylliske bygda, for å overvære de tradisjonsrike Kystkulturdagene.

Født og oppvokst

Eddrun ble engasjert som daglig leder i Stiftelsen Frohavet, som arrangerer begivenheten, i april i år. Eddrun, som er født og oppvokst i Lysøysund men bosatt på Oksvoll, hadde året før vært med på å arrangere julemarked med en rekke andre ildsjeler.

– Da ble jeg spurt om jeg ønsket å ta på meg vervet. Jeg kunne ikke si nei, jeg er jo fra Lysøysund, og vi ha Kystkulturdagene, smiler hun.

Viktig for bygda

Hun kom til vervet med lite erfaring med festivaler, men Eddrun gikk løs på oppgaven med både iver og ærefrykt.

Kystkulturdagene har vært en identitetsmarkør for Lysøysund siden de første markedsdagene ble arrangert for første gang i 1985.

I 1987 ble Kystkulturgruppa Kjeungen stiftet.  Arrangementet vokste seg større med årene, og Kystkulturgruppa dannet derfor Stiftelsen Frohavet i 1991. Stiftelsen skulle ta over Kystkulturdagene – med mål om å skape noe som lagene i bygda kunne leve av og ta del i.

Eddrun er født og oppvokst i Lysøysund, men bor på Oksvoll. - Jeg pendler feil vei, ler hun. Foto: Ina Marie Haugen

Stille før stormen

Fortsatt holder festivalen stand som et av sommerens store høydepunkter både for de 276 fastboende og fritidsfosninger. Musikk, kunst, håndverk, båtliv, mat og drikke er noe av det som trekker tusenvis hit hver første helg i august.

Før Eddrun kan lene seg tilbake og nyte folkelivet, er det imidlertid en del arbeid som gjenstår.

Mye av rigginga gjenstår og mye logistikk skal gå opp. Ved arrangementer av denne størrelsen er det også gjerne store og små utfordringer som dukker opp underveis, og Eddrun må ha kontroll på det meste som foregår.

Mest moro

– Jeg hadde ikke utsatt meg for dette for noe annen bygd, ler Eddrun før hun påpeker at det er mest moro ved å være festivalsjef.

– Jeg får møte så mye hyggelige folk, og ikke minst så har jeg gode hjelpere rundt meg som står på.

Da hun tok over ledervervet hadde hun en ambisjon om å blande de faste, gamle tradisjonene med nye elementer. Konkurransen om festivaldeltakerne har tilspisset seg, også på Fosen.

Nytt og gammelt

– Det er så mange festivaler rundt omkring, noe som i utgangspunktet er svært positivt. Det gir oss som driver etablerte festivaler et puff i ræva til å fornye oss litt og holde på gjestene, sier hun.

I år er det Return som pryder festivalplakaten, og 80-tallsbandet er trolig en av de største aktørene som har besøkt bygda på flere år. Da aktøren takket ja til oppdraget ble det bestemt at man skulle bytte ut den lille røde scenen for noe langt større.

– Vi har skaffet et kult band, som vi tror kommer til å slå an blant mange, sier hun.

For barna

Nytt av året er også en rekke nye aktiviteter for de minste festivaldeltakerne, blant annet besøk av Energikampen og Tuppeline.

– Vi har tatt små skritt, samtidig som vi beholder de gamle tradisjonene ved festivalen, sier Eddrun.

Mens praten går kommer Kjell Flønes syklende ned til havna. Han og kona driver Trøndelag Antikk og Auksjon fra hytta si på Lysøya, og skal ha auksjon og utsalg på festivalen.

– Vi har vært med i ti år nå, så dette blir jubileumsår, forteller Kjell.

Håndverket

Som for de tidligere festivalsjefene, er det også for Eddrun viktig at markedsbodene under festivalen fylles opp med ekte håndverk av ulike slag – og ikke alt mulig «juggel».

– Vi har veldig fokus på det. I statuttene våre heter det at vi skal fremme nettopp kystkultur og gamle tradisjoner, sier hun og legger til at årets festivaltema er kystens utvikling.

Eddrun gleder seg til festivalstart, og håper og tror at både fastboende og tilreisende vil bli fornøyde med gjennomføringa.

Kjell Flønes står for auksjon på lørdag. Foto: Ina Marie Haugen

Intensivkurs

Selv har hun hatt en bratt læringskurve i dette faget. På knappe fire måneder har festivalen blitt til.

– Det har vært «learning by doing». Jeg hadde aldri fått det til uten god hjelp fra styret og alle de frivillige som bidrar. Jeg er ikke ekspert på å arrangere festivaler, derfor har det vært veldig kjekt at folk har hjulpet til på områder som de har peiling på.

Neste år vil hun imidlertid ha bedre tid til å planlegge og arrangere Kystkulturdagene.

– Vi har allerede begynt å planlegge litt for neste år, sier hun.