Fredag denne uka går er det klart for å sette inn bidrag på konto 4290.51.93052, alternativt vippse over til 713045.

En litt bedre verden

Fosengaven er den årlige innsamlingsaksjonen som gjennomføres av ekteparet Geir Yngve og Anja Hovde på Ørlandet, i samarbeid med Ørland Sparebank, Ørland kommune og Fosna-Folket.

– Grunntanken er at vi med kreative tiltak skal kunne bidra til en bedre hverdag for noen andre som ikke har det så godt. Det er også viktig å vise at det nytter, og at vi sammen kan skape en litt bedre verden, sier Geir Yngve Hovde.

Det hele begynte oppunder jul i 2011, da Geir Yngve Hovde gjennom en spontanaksjon samlet inn over 140.000 kroner til Dina-stiftelsens arbeid med voldtatte barn i Den demokratiske republikken Kongo i Afrika.

Special Pearl of Africa

Nettopp Dina-stiftelsen står sentralt også under årets aksjon, men med et helt nytt konsept. Med Rune Edvardsen i spissen, har organisasjon satt i gang et tilleggsprosjekt under paraplyen Dina Special Children Foundation Uganda. Stiftelsen har akkurat åpnet et senter for barn og unge med spesielle behov i den ugandiske hovedstaden Kampala.

Ti barn har fått plass, men her tenker man å bygge ut og tilrettelegge for 150 barn. Målet er hjelp til selvhjelp. En 150 mål stor eiendom er kjøpt etter en donasjon. Her skal landsbyen Special Pearl of Africa utvikles.

– Mennesker med handikap blir ofte behandlet på en helt uverdig måte i Uganda. Barn gjemmes bort og overlates ofte til seg selv. Her kan vi bidra til å tette et skrikende behov for hjelp, føler Anja Hovde.

– Hvordan måle suksess?

Totalt regner man med at prosjektet skal være fullverdig oppegående for en pris av to millioner norske kroner.

– Hva om vi i Fosen kunne ha betalt fullt ut for dette prosjektet, det hadde blitt tidene julegave fra Fosen, sier Anja Hovde.

– Med tiårsjubileet i fjor ble lista lagt høyt, ved et mål på én million kroner til mottaker Malawi Foundation med Ola Grønn-Hagen i spissen. Her nådde man rundt 700.000 kroner …

foto
En 150 mål stor eiendom er gitt gjennom en gave, og her skal landsbyen Special Pearl of Africa utvikles. Foto: Dina Special Children Foundation Uganda

– Hvordan skal man måle en suksess? 700.000 kroner var ikke målet, men det var likevel en ny rekord med god margin. Det er alltid nyttig å ha noe å strekke seg etter. Gjør man ingenting så ender en opp med null. Hundre kroner fra hver og en av oss i Fosen hadde resultert i et ferdig senter i Uganda, så det er fullt ut mulig, sier Geir Yngve Hovde.

Fjorårets aksjon har bidratt til 71 brønner i Malawi. Nå er man i gang å få produsert diplomer for de siste som ble sponset av fosninger.

– På tre år har vi fosninger bidratt til at det er kommet opp 113 brønner i Malawi, hvilket nå gir rent vann til flere tusen mennesker, mer enn hele Fosen. Så det nytter, understreker Hovde.

Søker samarbeidspartnere

Ideen til Special Pearls of Africa fikk Rune Edvardsen etter å ha kommet over en ung mann med cerebral parese. Han hadde hele livet hadde ligget bortgjemt i et skur, og knapt nok fått mat.

– Det er hjelp til selvhjelp som står sentralt i dette prosjektet. Unge med funksjonshemminger skal gis hjelp til å få det meste elementære, og dessuten skolegang og danne et grunnlag for et selvstendig liv. Samtidig skal familiene til dem de gjelder, ha en forpliktet involvering, forteller Geir Yngve Hovde.

foto
Rune Edvardsen under startskuddet for Fosengaven 2017. Foto: Terje Dybvik

Årets festaften for Fosengaven, legges til store sal i Ørland kulturhus på Brekstad 3. desember. Der skal Rune Edvardsen delta for å fortelle om Dina Special Children Foundation Uganda. Forestillingen vil også bli strømmet direkte på internett, hvilket den også ble gjort for første gang i fjor i forbindelse med koronarestriksjonene.

– Det er i første rekke i Ørland vi har befestet Fosengaven. Vi håper å nå ut til resten av Fosen. Men da trenger vi å nå nye samarbeidspartnere som kan jobbe lokalt i sin kommune. Føler noe at de kan bidra, så er det bare å ta kontakt med oss, sier Anja Hovde.