Grillen var klar. Bålpanna spredte knitrende varme. Benker og bord stod ute i det fri. Ly under tak fantes for de som måtte ønske det.

LES OGSÅ: * Det var var nervepirrende å stå bak scenen og vente på at det skulle* Setertur 2017 -Fosna-Folket

En flott gjeng

I typisk trøndervær ankom deltakerne. De hadde gledet seg i dagesvis til grillfesten og tok ingen notis av at gradestokken viste bare noen få varmegrader.

-Nei, været kan vi ikke gjøre noe med. Det er bare å kle seg etter forholdene. Humør og innstilling er det som teller. Og her er det absolutt ingen som henger med nebbet. En utrolig flott gjeng som gjennom ord og kroppspråk viser en sann glede over små ting i livet. Som for eksempel denne grillfesten.

Fire foreldrepar skaper livsglede

Sier Venke Overland. Sammen med ektemanne Ronny og tre andre foreldrepar, utgjør de pårørendegruppa "Livsgleden." Parene har det til felles at de alle har barn med funksjonshemming. Sammen står de på for at mennesker med spesielle behov, enten de bor hjemme, i egen bolig eller i bofellesskap, skal ha et tilbud der sosialt fellesskap står i fokus. Årlig arrangerer gruppa flere forskjellige aktiviteter. Dansegalla, filmkveld, julebord i samarbeid med Oppfølgingstjenesten, - og grillfest. Vellykkede arrangementer der deltakerne gleder seg lang tid i forveien til å møtes på en annen arena enn hva de gjør til daglig.

-Denne grillfesten har vært samtaleemne lenge. Iveren og gleden deltakerne viser, inspirer oss til å fortsette med frivillig arbeid.

Ønsker flere hjelpende hender

Både Venke og Randi Fiksdal er samstemte i denne uttalelsen. En god del arbeid faller på pårørendegruppa, og de kunne gjerne sett at de hadde fått litt ekstra hjelp fra offentlig hold. Til skyss, for eksempel. I følge disse to driftige mødrene, er det ikke helt enkelt å få skysskabalen til å gå opp. Et lite hjertesukk unnslipper:

-Vi føler oss ganske så alene og savner litt mer praktisk bistand fra kommunens side.

Pårørendegruppa ble en realitet i 2013 da foreldre til funksjonshemmede ble forespurt av kommunen om å være støttespillere til Oppfølgingstjenesten, i dag kalt Bo-og Aktivitetstjenester. Fire pårørendefamilier driver gruppa, og det er et arbeid de gjør med glede. Men av og til kunne de ha ønsket mer støtte både fra det offentlige og fra andre involverte. Ronny Overland leder fotballgruppa. Trening foregår i Vanvikan, og her er også skyssing et problem.

-Fotballen gir så mye glede og livslyst og betyr enormt mye for mange av våre barn med spesielle behov. Derfor burde det ikke stoppe opp på grunn av praktiske problemer. Aktivitet er viktig både for den fysiske og psykiske helsa.

-Et lite stikk til systemet?

- Ja, du kan si det sånn. Også Randi og Venke er klar på at gruppa gjerne skulle hatt mer hjelp til det videre arbeidet.

Ekte kjærlighet

-Men ser vi bort fra litt frustrasjon, må vi si at det er flott å få være en del av dette fellesskapet. En styrke i hverdagen. Når vi i foreldregruppa møtes, er det både latter og tårer. Vi får ut frustrasjoner og støtter hverander. Som foreldre til voksne barn med spesielle behov, må man hele tiden se fremover og ikke grave seg ned i problemer.

-Og man må være sterk for å være svak, tilføyer Venke. -Ungene våre trenger mye omsorg, og de er ikke redd for å vise følelser. Vi får tifolds tilbake i form av tillit og ekte kjærlighet. Søsken opplever at de lærer av å ha en i familien som trenger ekstra oppfølging. De blir tidlig inneforstått med at noen trenger lengre tid på å lære. Jeg tenker at ungene i vår familie har vokst på å ha Anja til storesøster. Ida, John og Vetle har fått en forståelse for annerledeshet som er fin å ha med seg videre i livet.

Både salt og søtt

Grillfesten blir ikke velsignet med midstsommervarme, men smilene og gleden over å være sammen varmer godt nok. Pårørendegruppa sørger for at alle får servert både noe salt og søtt. Snart stiller en gjeng med ivrige sangere opp og underholder. Dette er noe de kan. Vant som de er til å opptre med den kjente låta "Goillhår i ræva", sitter både tekst og tone uten akkopagnement.

Takk til næringslivet

I oktober reiser en solhungrig gjeng med turister til Solgården i Spania. Den turen er det Oddny Lillevik som står i bresjen for. Reisen til varmere strøk er så populær at billetter til neste års tur allerede er bestilt.

-Vi er så heldige å få støtte fra det lokale næringslivet i form av premier til utlodning på tilstelningene vi har. Det setter vi stor pris på. Vi bruker noe av overskuddet fra aktivitene våre til å betale for skyssen til Værnes.

Grillkvelden ble et sosialt høydepunkt for deltakerne som møtte opp. Vertsskapet smilte fornøyd. Det passet fint å ha Midtsommerfest, i trøndervær, på gårdstunet deres. Håpet er at flere får øynene opp for "Livsgleden" og aktivitetene som tilbys gjennom pårørendegruppa.

-Det er ofte de samme som kommer på arrangementene våre. Vi ønsker å nå ut til flere, både hjelpere og deltakere. Her er god plass, og alle er velkomne, bedyrer Venke og Randi.