Svein Sagfjæra, beredskapsleder i Fosen brann- og redningstjeneste IKS (FBRT), fylte 65 år på onsdag.– Jeg satt hjemme og ventet på slekt og venner. Kjerringa hadde kokt kaffe. Det var ikke planlagt noe balubaopplegg, forteller Sagfjæra.Rullator med blålys

Det viste seg imidlertid at kona hadde gått bak ryggen på 65-åringen, og planlagt en litt annerledes feiring med kollegene i FBRT. – Vi satt og pratet, så plutselig ringte det på døra. Der sto sjefen (Johan Uthus) med en rullator med blålys.

– Livredd

Sagfjæra bor i andre etasje på Yrjartun på Brekstad i Ørland. Da han snudde seg og så mot terrassen, fikk han øye på kollega Bernt Lein. For å komme seg opp hadde kollegene, som hadde på seg fullt brannutstyr, brukt stigen på en brannbil.– Jeg ble skikkelig overrasket. De hadde holdt på med dette i flere dager, og var livredd for at jeg skulle finne ut noe, ler Sagfjæra.– Han spratt opp

Et annet element i overraskelsesbursdagen var at det ble slått alarm.– Han spratt opp, og det gjorde vi også. Dette ville eventuelt blitt hans siste utrykning, forteller Bernt Lein.

– Jeg slo på radioen. Da kom det på lufta fra 110-sentralen at de gratulerte meg med dagen og takket for innsatsen, sier Sagfjæra.

– Jeg har bestemt meg for at den vakta ble den siste overbefalsvakta, legger han til.140 km/tNå blir det ikke flere utrykninger for brannmesteren.

– Det er ikke det at jeg føler meg dårlig som sjåfør, men jeg føler at når alarmen går, og jeg fyker gjennom Fjæraveien i 140 km/t, er ikke det noe for folk som begynner å bli gammel, mener han.

Han kunne ha sluttet som 57-åring, men valgte å fortsette.Les også: Slik skal brannmannskapet på Fosen bli bedre rustet til å takle framtidas utfordringer

– Jeg er frisk og kan gå på jobb, så hvorfor ikke gjøre det når man har en jobb man trives med. Jobben gir meg veldig mye.– Midt i andakten

Sagfjæra har vært i brannvesenet siden 1978, og vært befalsvakt siden 1982. Han husker godt den første brannen som befalsvakt. 12. desember 1982 var han i kirka sammen med Ørland sangforening.

– Et stykke ut i konserten - midt i andakten - gikk alarmen, forteller han. Da var det et snekkeri som brant på Bakklandet i Ørland.

Digitalt nødnettDen spreke 65-åringen har bestemt seg for å fortsette ett år til med litt andre oppgaver. Nå skal han være med på å innføre digitalt nødnett, som kan være i drift om et års tid på Fosen. Han mener det er på høy tid.

– Vi ser fram til å få det på plass.

– Dyktig mann

Svein Sagfjæra. Foto: Terje Dybvik