–Det er en grunn til at vi kommer tilbake. Vi reiser tilbake til de plassene der vi føler oss velkomne. Da vi spilte i Bjugn for noen år siden var det fullt hus, sier Øyvind Staveland, som er vokalist og felespiller i Vamp.

I år kommer Vamp med nytt album. Turneen i etterkant av plata tar et stopp i Bjugn kulturhus 13. november.

Tett mellom kulturhusene

Staveland sier det er artig å komme tilbake til Fosen igjen. Bandet spilte i Ørland for første gang i fjor.

–Kulturhusene ligger tett på Fosen, og vi vet at folk bruker sitt lokale kulturhus mer enn å reise til naboens. Når folk ønsker det, kommer vi gjerne på besøk, sier han.

Kystkultur

Vamp-grunnleggeren sier bandet fra Haugesund kjenner kystlandskapet godt, og kanskje treffer kulturen der ekstra godt.

–Vi tilbringer mesteparten av turneene i buss og begynner å ha reist mye rundt i landet. Fosen har det samme været som Haugesund. Vi kjenner kulturen med fisk og landbruk i sentrum. Vi er mye likere folket fra Fosen enn fra Ringerike eller Oppland, sier Staveland.

Egen lyd

Vamp har vunnet fem Spellemannpriser opp gjennom årene, og ble Årets spellemann i 2006. Bandlederen tror mye av suksessen, med folkemusikk, viser og rock i skjønn blanding, kommer av at bandet har fokusert på sin egen lyd.

–Vi er ikke et nisjeorkester. Vi er ganske opptatt av det. Når vi først har oppnådd en egen lyd og et eget særpreg, er det mye det vi bruker. Så legger poesien og diktene vi bygger musikken rundt føringer for hvordan vi bygger på den akustiske grunnmuren vi har, sier Staveland.

Forløsende

Det er mange timer i et lukket studio som ligger bak nytt album med helt nye sanger som skal finpusses før de foreviges.

–I jobben med et album blir det mange timer i et lukket rom. Det er forløsende når vi endelig har laget ferdig platen og skal ut og møte folk for å dele musikken, sier Staveland.

–Om somrene spiller vi mellom 30 og 50 utekonserter i løpet av en sesong. Det er et eventyr for oss. Det er et eventyr for oss det naturkreftene lager rammene og kulissene. Man spiller i takt med omgivelsene. Så besøker vi landets kulturhus når nettene blir lange.

Nytt og gammelt

I løpet av 26 år som band er det blitt mye musikk og ni studio album så langt.

–I høst skal vi dukke ned i kjente sanger. De som var på konsert i Bjugn sist får høre noen av de mest kjente låtene slik de forventer. Så gleder vi oss til å presentere sangene fra det nye albumet, sier Øyvind Staveland.