Etter at hun hadde opplevd en tirsdagskveld litt utenom det vanlige i Trondheim traff Fosna-Folket onsdag på Marit Bolsø Brodersen om bord i hurtigbåten, med kurs for Brekstad. Med seg i bagasjen hadde Bolsø Brodersen diplomet som viser at hun gikk til topps med beste julefortelling i konkurransen som medlemsbladet for Norske Akevitters Venner, AquaVIT, i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim utlyste sist vår.

Jul, akevitt og Trondheim

Konkurransen eneste krav var at teksten skulle handle om tre ord; Jul, akevitt og Trondheim.Med historien «Det kimer nå til julefest» gikk ørlendingen Marit Bolsø Brodersen helt til topps. Selve prisen ble delt ut under en samling i Trondheim tirsdag kveld, naturlig nok med akevitt som en av ingrediensene under et bedre måltid på «Kaia» i Trondheim.

Øver seg på å bo

Til daglig er Marit Bolsø Brodersen å treffe på farens heimgård på Grande i Ørland. Skjønt etter hennes eget utsagn er det ikke så alt for mange som treffer lyrikeren og billedkunstneren i det vakre landskapet hun bor.

- Å få denne prisen er en oppmuntring. Jeg sitter alene på Grande hver dag, sier Bolsø Brodersen mens hurtigbåten danser lett over fjorden i retning Ørlandet. Etter å ha levd som en moderne nomade fra 16-årsalderen har hun de siste to årene øvd seg på å være bofast.

- Ambivalent forhold

Når det gjelder bakgrunnen for vinnerhistorien, så forteller Marit Bolsø Brodersen at hun hentet inspirasjon fra egne spaserturer gatelangs i Trondheim tidligere julekvelder. Turer der hun blant annet observerte julestemningen gjennom vinduene i hus hun passerte. - Jeg har et ambivalent forhold til jula. Julekvelden er alltid ladet med så mye, forklarer Bolsø Brodersen.

To timer søvn

Akevitt visste hun egentlig ikke så mye om da hun tok fatt på julefortellingen. Whisky, derimot, kjente hun bedre til. Nå har nok det endret seg litt, og kunnskapen om «livets vann» økt med relativt mange prosent. - Det var en veldig fin kveld. Jeg hadde sett for meg at det ville være mange dresskledde gubber i en sal. I stedet var det så mange trivelige folk, også i ullgensere og sånn. Det var veldig trivelig, sier hun om arrangementet kvelden i forveien. At natta bare har bydd på to timer søvn før returen med båt tilskriver hun også gode venner hun har i byen. Med Ørland og Grande i sikte byr det seg muligheter for å ta inn det tapte på søvnfronten.

- Det var en veldig fin kveld, forteller Marit Bolsø Brodersen om prisutdelingen i Trondheim. Foto: Skjalg Ledang