Her er det gratis inngang. Ellers vil happeningen også bli strømmet direkte via blant annet fosna-folket.no.

Andre gang

Dina Special Children Foundation Uganda med Rune Edvardsen I spissen, er årets mottaker. Vi møter Rune Edvardsen (59) timer etter han har ankommet fra det afrikanske landet. Med en godkjent test i forhold til korona, vel å merke.

Også i 2017 var han med på festkvelden for Fosengaven, da gaven det året gikk til Dina-stiftelsens arbeid blant voldtatte unge jenter i Kongo.

Rune Edvardsen og Anja Hovde under Fosengaven 2017. Foto: Terje Dybvik

Siden har Rune Edvardsen også fått et brennende engasjement for unge handikappede i Uganda.

– Noe helt spesielt

– At man i et område som Fosen står for en årlig innsamling i dette formatet er noe helt spesielt. Jeg kjenner ikke til at man får gjennomført noe tilsvarende andre steder. Støtte som dette betyr mye for oss som driver med hjelpearbeid, sier Rune Edvardsen.

Dina Special Children Foundation Uganda Foto: privat

Det var et tilfeldig møte med en lokal ugandisk mann som bisto unge handikappende med det han kunne, som fikk Edvardsen til å utvikle en tanke om å kunne gjøre noe selv. Uganda omtales gjerne som «The pearl of Africa». Den nye organisasjonen som står bak å bygge opp en helt ny landsby utenfor hovedstaden Kampala, får navnet Special Pearls of Uganda.

Enn så lenge har man et midlertidig tilbud hvor et mindre antall blir tatt hånd om i påvente av den nye tilbudet.

Stigma

– Det er stort stigma rundt handikap i Afrika. Jeg kom over en ung mann som hele sitt liv hadde ligget på et jordgulv i et uthus, og kun fått et lite måltid for dag. Han levde sammen med noen geiter, og hadde ikke språk. Rundt halvparten av de som fødes med handikap blir etter hvert overlatt til seg selv. Målet er både å hjelpe dem vi kan, men også gjøre noe med det synet som har fått utviklet seg rundt personer med funksjonsnedsettelser.

Foto: privat

– Etter å ha startet et stort arbeid med Dina-stiftelsen i Kongo starter du på et nytt prosjekt i et annet afrikanske land. Hvorfor holder du deg ikke til det som du allerede driver fra før?

– Etter å ha møtt skjebnene i Uganda, kunne jeg ikke gjøre annet enn å prøve å gjøre noe for å hjelpe. Jeg har erfaringen fra arbeidet med Dina-stiftelsen i ryggen, slik at jeg har et godt utgangspunkt for å kunne løse dette på en god måte. Det er lokal arbeidskraft som skal drive det nye senteret, sier Rune Edvardsen.

Terrassehus

Kjente foreldre eller foresatt til unge som de hjelper, inngår selv visse forpliktelser i oppfølgingen.

– Special Pearls of Uganda skal etter to års drift bli et mest mulig selvdrivende samfunn og være hjelp til selvhjelp. 72 boenheter bygd i nye terrassehus skal opp på den 100 mål stor eiendommen vi har kjøpt. Her skal det drives tradisjonelt jordbruk og de unge bli tatt hånd om på en god måte. Målet er å ha det nye senteret opp til sommeren 2022, forklarer Rune Edvardsen.

Rune Edvardsen på tomta for det nye senteret. Foto: privat

Det er en prislapp på rundt to millioner kroner på å ferdigstille senteret.

– Det betyr at hvis hver fosning gir en hundrelapp, så kan vi bygge hele senteret, sier en engasjert Geir Yngve Hovde i Fosengaven.

Fosengaven

Fosengaven er den årlige innsamlingsaksjonen som gjennomføres av ekteparet Geir Yngve og Anja Hovde på Ørlandet, i samarbeid med Ørland Sparebank, Ørland kommune og Fosna-Folket.

Bidrag kan settes på konto 4290.51.93052, alternativt vippses over til 713045.

Dina Special Children Foundation Uganda. Foto: privat