Da sanitetssoldatene ved Ørland hovedflystasjon skulle konkurrere i å lage pepperkakehus, tok det ene laget oppgaven svært så seriøst.

- Vi måtte slå de andre, så vi planla dette grundig, medgir sanitetssoldat Einar Isak Sandberg Totland.

På jakt

Sammen med de tre andre som var på vaktlaget, soldatene Ida Flo Rottem, Mikael Vedvik og Stein-Åge Eide, brukte de ei helg på å planlegge og bygge en hel landsby.

- Det er en vikinglandsby beskyttet av et forsvarsverk. Landsbyen er folketom, men det skyldes at innvånerne er ute på jakt, forklarer Sandberg Totland.

21 timer med intens jobbing ga resultater.

- Det gikk med rundt seks kilo med pepperkakedeig på det ferdige resultatet. I tillegg hadde vi noen prøver som ikke ble vellykket. Blant annet var dette med å få til laftede vegger en utfordring. Det ble å lage pølser som ble stekt i passe avstand fra hverandre, slik at de dannet vegger under stekinga, sier Mikael Vedvik.

Gris borte vekk

Landsbyen består av en rekke bygninger. I tillegg til et hovedhus og fjøsbygninger, er her både smie, slakthus og utedo. Ute er det to ildsteder hvor to griser blir grillet. Det er naturlig nok to julegriser i marsipan. To julemarsipangriser sto opprinnelig også i egen innhegning, men her har den ene på mystisk vis klart å ta seg ut og rømme. Kanskje syntes han lite om utsikten til artsfrendene som henger til grilling like ved?

En brønn hører med, hvor vassbøtta henger i en syltynn trå som vanligvis benyttes til sying av sår. Vimplene ved inngangsporten er for øvrig også laget med grunnlag i noen bandasjer.

Detaljer

Hva så med den siste finisjen?

- Snøen er av melis. For å få til stier brukte vi brunsukker.  Gress og en del andre detaljer er lagt med grunnlag i kokosmasse, forklarer Einar Isak Sandberg Totland.

Sjefen for de ivrige pepperkakebakerne, kaptein Torbjørn Skaanes som er sjef FSAN Allmennhelse ved Ørland hovedflystasjon, er overmåtelig imponert over innsatsen som er lagt ned.

- Vi som kom på jobb mandag morgen fikk skikkelig hakeslepp da vi fikk se hva soldatene hadde stelt til. Dette var så gjennomført og detaljrikdommen så stor. Helt fenomenalt, sier Skaanes som legger til at disee soldatene er en flott gjeng å ha under seg.

To julemarsipangriser sto opprinnelig i en egen innhegning, men her har den ene på mystisk vis klart å ta seg ut og rømme.