Hver tredje nordmann griller mer enn én gang i uka om sommeren, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat.

Folk ble også spurt hva de liker best på grillen, og tradisjonelle grillslagere som pølser og flintstek må se seg grundig slått av biff og helstekte fileter av okse og svin.

På de tre øverste plassene finner vi grillspyd med kjøtt og grønnsaker, fulgt av biff fra storfe og rød fisk av laks eller ørret.

– Disse svarene hadde vi ikke ventet. Forklaringen er kanskje at vi nordmenn er blitt mer allsidige og helsebevisste. Laks kommer overraskende høyt på listen, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Grønnsaker og frukt er også populært å grille, spesielt blant kvinner. De er også mest begeistret for grillspyd.

– Grillspyd er kjapt og enkelt å tilberede, og smaker utrolig godt. Et tips er å grille spyd med kjøtt og grønnsaker hver for seg. Da kan man enklere tilpasse grilltiden til de ulike råvarene og få et perfekt resultat.

Helstekte fileter fra storfe og svin havner på sjette og sjuendeplass blant nordmenns grillfavoritter.

– Ved grilling av store kjøttstykker er det viktig å ha kontroll på temperaturen for å oppnå ønsket stekegrad. Sett et steketermometer i midten av den mest kjøttfulle delen. Lager du i tillegg din egen hjemmelagde marinade med krydder, olje og noe syrlig, får du tilført kjøttet de smakene du er mest glad i, sier Ragnhild Kolvereid.

Det fins tre ulike grillmetoder; direkte grilling, indirekte grilling og kombinasjon av direkte og indirekte grilling.

På store kjøttstykker bruner man kjøttet rett over varmekilden på direkte varme og griller videre til ønsket kjernetemperatur litt vekk fra varmekilden, på indirekte varme under lokk.

Har du en kullgrill, bør du fordele kullet slik at den ene halvdelen av grillen har mer kull enn den andre. Gassgrill gir mulighet for enkelt å justere varmen, slik at en får et saftig og mørt stykke som ikke er svidd.