Torsdag kommer humor-trioen Kveli Rånes Bremseth til Ørland.

- Vi har vært i Ørland mange ganger tidligere, og basert på de erfaringene ser vi fram til en latterlig aften. Billettsalget er godt i gang og det ligger an til full sal, skriver de i en pressemelding til Fosna-Folket.

Arnt Egil Rånes, som opprinnelig kommer fra Osen, forteller at de allerede har solgt 250 billetter til forestillingen.

- Vi håper å få solgt ut resterende også, men det er veldig bra og vi er fornøyd, sier han.

Siste innlegg

Terje Dybvik

Anno-helga på flyttefot i år

Fra sildnotkasting under en tidligere utgave av arrangementet. Foto: Knut Inge Blix Furuseth

Det årlige Råkvåg Anno 1930-arrangentet i Indre Fosen er i år flyttet en uke fram tidligere enn tidligere år. Dette fordi arrangøren vil unngå kollisjon med andre arrangementer på samme tidspunkt. Derfor blir Anno 1930 i år helga 19. – 21. juli. Da skal det atter mimres det om de gode, gamle dagene i sildefiskets storhetstid. Dette er en av de mest folkerike arrangementet i Råkvåg.

Stjørna Teaterlag vil framføre den nye stykke «Å du store mi forbudstid».

Terje Dybvik

Prosten i samtale med Børge Rømma om levd liv

Prost Steinar Leirvik (t.v.) og artist Børge Rømma.

Fosen-prost Steinar Leirvik har invitert artist Børge Rømma når han for første gang leder kulturkveld i en av kirkene på Fosen.

– Børge er gull, både når det gjelder musikk og i samtale om tro og om liv, sier Steinar Leirvik til Fosna-Folket.

– Jeg gleder meg til å høre ham synge i kirka, både alene og sammen med sin kjære Becca. Dessuten er det spennende når han forteller om opp- og nedturer i livet sitt, og hva han har opplevd at troen har betydd i dette, sier Leirvik.

Det er mandag 6. mai at kirkedørene åpnes i Hasselvika i Indre Fosen for sterke historier, både om liv og om tro.

Steinar Leirvik har tidligere arrangert kulturkvelder i Byåsen kirke gjennom mange år. Enten det har vært Åge Aleksandersen, Nils Arne Eggen, Marianne Meløy, Are Sende Osen eller Edvard Hoem som har vært gjester, har det blitt sterke samtaler om levd liv. Nå er han spent på om folk på Fosen også har sansen for litt ledige og humørfylte samtaler om store spørsmål i livet.

Børge og Steinar møttes første gang for et år siden.

– Vi møtte første gang over suppe hjemme hos Rune Bratseth. Da gikk samtalen om alt mellom himmel og jord, forteller artisten fra Hermstad.

Steinar og Børge fant tonen.

– Det føltes som en ære å bli spurt om å synge da han ble innsatt som prost i Stadsbygd kirke. Vi har blitt kompiser, og møtes av og til over en kaffekopp. Jeg synes det er givende å synge i kirka. Jeg har kjent på en sterk forandring i livet mitt, og nå håper jeg at andre kan inspirert av historier om levd liv. Mitt ønske er å dele tanker om kanskje kan bety noe for andre, sier Børge Rømma.

Arrangør av kulturkvelden er Hasselvika kirkeutvalg. De er stolte av kirka si, men særlig den ene ytterveggen trenger restaurering. Overskuddet fra konserten går til dette formålet. Lena Sivertsvik håper mange kommer på kulturkveld – både for å få en fin opplevelse og støtte oppussing av Hasselvika kirka.

May-Britt Haldaas

Videreførte en over 40 år lang tradisjon

Mia Elisabeth Hanssen og Lill-Tove Michelle Letnes-Langfjord Foto: May-Britt Haldaas

Årets vårkonsert ble forleden holdt i forsamlingslokalet Haugen i Osen. Vårkonserten er en over 40 år lang tradisjon. Den ble ble startet av daværende musikkleder Svein Christensen, som en arena for å vise frem det som rører seg i det kommunale musikklivet. Noe av det viktigste var da som nå å få vist frem de unge spirer i kulturskolen.

Men kor og korps, solister og band og ensemble av ymse slag har også kommet og gått på vårkonsertenes scene, til stor glede for et trofast og tallrikt publikum.

Vårkonserten er et arrangement som går på rundgang mellom ulike musikalske lag, og i år var det Strand skolekorps sin tur til å samle musikalske krefter.

Blant årets deltakere var blandakoret Sjørokk fra Seter - et fast innslag på vårkonserter og julekonserter i Osen. Koret har for øvrig 15-årsjubileum i år.

Rachel Sørgjerd gledet de frammøtte med flott sang til eget gitarakkompagnement. Osen kulturskole var denne gangen Lykke Bratberg (gitar), Kseniia Horokh (piano), Kaja Elise Rånes-Tinglum (piano), Tiril Emilie Blengsli (sang og piano), Jette Olava Kjønsvik Astorsen (sang og piano),, Mia Elisabeth Hanssen (sang), Lill-Tove Michelle Letnes-Langfjord (sang), Eline Nilssen Lund (sang), Edvard Storvoll (slagverk), Jesper Nordmeland (slagverk) og Magnus Østvik Moe (slagverk).

Korpset selv startet og avsluttet det hele, og hadde et av sine numre sammen med sin tallrike drilltropp. Hele ni jenter i småskolealder er i år med på drill: Jenny Kvernland, Ellinor Christin Lunde og Elena Johanne Sagvold, i tillegg til før nevnte Lykke, Tiril, Jette, Mia, Lill-Tove og Kaja. Denne gjengen ledes av korpsets tamburmajor og drillinstruktør Jenny Perline Fagerdal Nordmeland.

Sjørokk med sin dirigent Ann Jorid Gåsmo. Foto: May-Britt Haldaas
Lykke Bratberg med sin lærer Ann Jorid Gåsmo. Foto: May-Britt Haldaas
Rachel Sørgjerd. Foto: May-Britt Haldaas
Tiril Emilie Blengsli. Foto: May-Britt Haldaas
Eline Nilssen Lund. Foto: May-Britt Haldaas
Jørn Gjersøe

Maroder til Hasselvika

Maroder, fra videoen til låta Mentalt utsolgt. Foto: Promo.

Bandet Maroder - med Aslag Guttormsgaard i spissen, kommer fredag 26. april til Hasselvika og spiller konsert i Velferdsbygget.

Guttormsgaard er for mange kjent fra andre band som Hurra Torpedo, Gartnerlosjen og Black Debbath, i tillegg til en rekke andre prosjekter.

De som har levd en stund kan også huske ham som den livredde superhelten Hønsemannen fra tv-serien med samme navn.

Maroder har siden 2016 gitt ut fire album.

Terje Dybvik

Feirer jul og nyttår på ishavsøy for tredje gang

Denne julen feirer fire karer på ishavsøya Hopen i Barentshavet, hvorav en er fra Vanvikan, Bjørn Ove Finseth og Martin Sollie fra Klæbu, har feriested og aner i Leksvik. Martin er her for første gang og synes opplevelsen er fantastisk. Bjørn Ove Finseth feirer sin tredje jul på Hopen meteorologiske stasjon og gleder seg like mye denne gangen som tidligere. Stasjonen ligger cirka sju kilometer nord for øyas sydspiss og utgjør den østligste faste bosetning på Svalbard.

– Her er vi helt alene, isolert fra omverdenen og betjener den meteorologiske stasjonen døgnet rundt. Allikevel tar vi oss tid til å lage julestemning. Vi har pyntet treet, forberedt julematen, bakt julekaker, pyntet og i skrivende stund har vi et lite juleverksted der det lages julekurver og annet pynt, sier Bjørn Ove Finseth.

Sammen med tre grønlandshunder skal Jørn Inge Tomren, Jon Dørmenen, Martin Sollie og Bjørn Ove Finseth feire jula og være på Hopen fram til månedsskiftet mai/juni.

– Julestemningen skal vi klare å skape her oppe også, med snø som dekker hele øya og med isen som er i ferd med å dannes utenfor stasjonsområdet, sier Bjørn Ove Finseth.

Terje Dybvik

Gir ut mat- og hygieneartikler til sårbare familier

Nina Sjøli (t.v.) og Rita Røstad i arbeid for Fattig talt Ørland jula 2022. Foto: Terje Dybvik

Orkla Norge og Sanitetskvinnene i Ørland gir denne uka, uke 49, ut mat- og hygieneartikler til 40 sårbare familier. Dette i skjer samarbeid med «Fattig talt Ørland», framkommer i ei pressemelding.

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) har et nasjonalt samarbeid med Orkla Norge om å skape lysglimt i en tøff hverdag for familier med lav inntekt. Foreningen framholder at mange sårbare familier har fått det mer krevende etter pandemien og trenger å bli sett og gitt en håndsrekning.

Sårbare barnefamilier pekes ut som en viktig del innenfor Ørland Sanitetslag sitt arbeidsområde, og er derfor prioritert under samarbeidet.

– Vi frivillige i Ørland Sanitetslag opplever at det er et stort behov for hjelp. Vi opplever mye glede av å støtte disse familiene, sier Trine Gran, leder i Ørland Sanitetslag.

Målet med utdelingen er å nå ut til dem som ellers ikke er synlige for det offentlige, i håp om å spre glede og hjelpe barnefamilier. De familiene som mottar matvarer og hygieneartikler er nøye utvalgt etter samtaler med «Fattig talt Ørland».

En julespleis til sistnevnte organisasjon har bragt inn 23.700 kroner fordelt på 83 givere. Nina Sjøli var den som dro i gang spleisen, som nå er avsluttet.

Magnus Kjøren Berg

Inviterer til støttekonsert: – Viktig og riktig at vi samles

Stranda mannskor er klare for konsert førstkommende tirsdag. Foto: Privat

Tirsdag 12. desember inviterer Stranda mannskor til førjulsstøttekonsert i Stranda kirke i Vanvikan. Barnekoret ved Vanvikan skole, prost Steinar Leirvik og Kristin Kårli-Hjelmen er noen av dem som blir å se i kirken.

– Folk kan forvente seg en fin og variert konsert. Betty Stjernen kommer som årets trekkplaster. Hun er jo ei rå dame, men som også har laget mer rolige ting, som blant annet «Julesangen», som hun skal fremføre sammen med mannskoret, sier Bård Hindrum.

Bilde fra øving. Foto: Privat

Ukrainsk sangerinne

Pengene går i år til Leger uten grenser. Mannskoret og Stranda menighetsråd har arrangert støttekonsert siden 2016, med opphold under pandemien.

– Leksvik frivilligsentral hadde mye kontakt med og opplegg rundt flyktningene som kom i 2016, og siden har vi prøvd å hatt med artister og innslag fra berørte land. I år har vi med ei utrolig flink, ukrainsk dame som bor i Vanvikan, Anastasia Dubinets! forteller Hindrum.

Disse karene utgjør Stranda mannskor. Foto: Privat

– Et naturlig valg

– Hvorfor går pengene til Leger uten grenser?

– Slik som verden ser ut nå, synes vi at det var et naturlig valg. De arbeider mange steder, blant annet i Ukraina og naturlig nok i Gaza.

Hindrum tror mange for tiden føler på en maktesløshet.

– Når verden er så brutal, og unger bombes i hjel, er det både viktig og riktig at vi samles og bidrar på vårt vis, med å støtte opp om de som står midt oppi det.

Han og resten av Stranda mannskor håper nå at innbyggerne i Indre Fosen tar turen tirsdag kveld.

– Oppfordringen er veldig klar. Kom på konsert og få julestemning, samtidig som du bidrar litt til at noen faktisk får en bedre framtid! sier Hindrum.

Terje Dybvik

Korpset spilte og sang da grana ble tent

Det var julegrantenningen ved Stjørna Sone/Råkvåg første søndag i advent. Der tente ordfører Oscar Småvik julegrana. Mælan skolekorps spilte og sang, til stor glede for beboerne. Laila Moholt

Solveig Øverland

Julegrantenning på Husby

Foto: privat

I år som i fjor arrangerte Blomsterpikene i Stjørna årets julegrantenning ved Husby gravsted. Nytt av året var at Mælan skolekorps, Amalie Teigen og Erlend Aune kom, og de spilte og sang de vakreste julesangene for de frammøtte.

Ordfører Oskar Småvik kastet glans over arrangementet, og han snakket om hvor viktig frivilligheten er i et lite lokalsamfunn. Det koster så lite å lage et trivelig arrangement for sambygdinger. Han hadde mange rosende ord om det arbeidet som har blitt lagt ned på gravstedet. Dette har vært et samarbeid mellom Blomsterpikene i Stjørna, Staudegutane i Stjørna, Dugnadslaget i Fritun, Indre Stjørna blomsterfond og kirkevergen.

I alt over 80 møtte opp denne fine førjulskvelden, og fikk varmet seg både ved bålet og med Trygve Hoff sine ord i Nordnorsk julesalme framført av Amalie og Erlend:

«Velsigna du dag over fjordan Velsigna du lys over land Velsigna de evige ordan Om håp og ei utstrakt hand»

De fremmøtte fikk servert gløgg og kaker av Blomsterpikene i Stjørna. Folket i Stjørna hadde på forhånd blitt oppfordret om å strikke og hekle engler for å henge på juletreet, og det var mange som tok turen opp til treet med englene sine.

Foto: privat
Amalie Teigen og Erlend Aune spilte og sang de vakreste julesangene for de frammøtte. Foto: privat
Mælan skolekorps. Foto: privat
Terje Dybvik

Aktuell med gammel Fosen-historie for 62. gang

Hege Aannø Kraft har vært redaktør for Årbok for Fosen 2023. Foto: Terje Dybvik

Årbok for Fosen 2023 fra Fosen historielag ligger klar fra trykken. Årets utgave er nummer 62 i rekken, og har blitt til under ledelse av redaktør Hege Aanø Kraft. Nedslagsfeltet for årboka og historielaget, er det gamle Fosen som fram til 2018 omfattet de elleve kystkommunene i Sør-Trøndelag: Ørland, Bjugn, Rissa, Åfjord, Roan, Osen, Hemne Snillfjord, Hitra og Frøya.

Nok en gang blir det tilbudt en variert meny for alle som fenges av ulike aspekter av vår forhistorie.

Eilert Bjørkvik har tatt for seg gode og dårlige år i Fosen sist på 1700-tallet og først på 1800-tallet, Kolbjørn Aune har skrevet om «sakrale stadnamn frå førkristen tid i Fosen», mens Marcus Bull har kapittelet om de siste foretak i Melandsgruva. Videre om innholdet:

 • Johan G Foss og Ola Grefstad: Folkekunst i Fosen

 • Lars Rottem Krangnes: Den gamle dama på Uttian og den unge brura på Holla, del II

 • Bente Merete Stridshol Heggvik: Sausaksa

 • Sturla Leth-Olsen: Samisk har påvirket språket vårt

 • Per Ole Sollie: Holger Lauritsen — jubellærer i Åfjord

 • Svein Henrik Pedersen: Nordbotn kirke - Byggesak og arkitektonisk utforming

 • Andreas Reksen: Minner om Nordbotn kapell

 • Daniel Johansen: Til minne om Tordis Johansen

 • Arnfinn Volden: Vuttudal mølle i Snillfjord

 • Kenneth Kiplesund: Anders Esvik og nissen

På førstesiden av boka har vi dama som banker tøy i Johan G Foss og Ola Grefstads artikkel om folkekunst i Fosen. Maleriet er å finne i bunnen av et bratt fra 1766, som i dag tilhører Orkdal bygdemuseum.

Terje Dybvik

Over 70 møtte på boklansering

Stor interesse for Hest-Elias. Foto: Privat

Ringo i Åfjord arrangerte sist torsdag lanseringen av boka om Hest-Elias på det nye biblioteket i sentrum. Forfatterne og arrangøren var veldig spente på om det i det hele tatt kom noe folk da føret var så som så og temaet litt spesielt. Bekymringen var imidlertid helt unødvendig. Det møtte over 70 personer som ville høre om boka. Mange kjøpte den og flere fikk den signert av forfatterne.

Forfatterne, Jan Ove Ekeberg og Einar Jakobsen, ble «bokbadet» av Stein Arne Sæther som ledet det hele med stø hand. Han kunne også by på nye opplysninger om Elias idet han hadde funnet Elias på forsiden av både Dagbladet og Aftenposten i 1894. Det dokumenterte på en god måte forfatternes påstand om at Elias var i sin tid den mest sagnomsuste fosningen.

Ekeberg, som gjennom bokserien «Den siste Vikingkongen», er en meritert forfatter fortalte engasjert om sitt forhold til Elias og det landskapet han gjennom et langt liv beveget seg i. Jakobsen fortalte om vandrestaven, spettet, som Elias brukte og som fortsatt er i bruk på Brandsøya. Det veier 7,6 kg og vitner om en mann med stor fysisk styrke.

Det ble lest fra boka og filosofert rundt hvem var nå Elias uten at det ble gitt noe svar på akkurat det spørsmålet. Som forfatterne sier det i boka «Men kanskje kan ikke gåten Hest-Elias oppklares? Kanskje bør den heller ikke forstås fullt ut, men forbli gåten om en fri vandrer».

Akkurat det spørsmålet var det trolig mange som tenkte på når de vandret ut i vintermørket på tur heim med boka om en legende i sin tid – Elias – En fri vandrer.

Forfatterne, Jan Ove Ekeberg (t.h.) og Einar Jakobsen (t.v.), ble «bokbadet» av Stein Arne Sæther (i midten). Foto: privat
Terje Dybvik

– Nå selger jeg fra tredje opplag. Det er stas

Steinar Leirvik latt seg inspirere av gårdsutsalg langs veiene, og laget «Verdens minste bokhandel» på garasjeveggen. Foto: Privat

– Nå selger jeg fra tredje opplag. Det er stas, men litt usikker på hvordan jeg kan gjøre boka kjent på Fosen. Jeg står veldig for innholdet, men som fersk prost på Fosen er det naturlig å være litt tilbakeholdende med å fortelle om boka jeg har skrevet og gitt ut på eget forlag.

Det sier Steinar Leirvik til Fosna-Folket. Han har vært prest i Trøndelag i 30 år, og fra sommeren av har han vært prost og leder for prestene på Fosen. I fjor ga han ut boka «Ettertanker, pusterom for tro, håp og kjærlighet» på eget forlag.

– Boka består av 70 tekster for søndager og helligdager gjennom et år. Noe av det fineste med å være prest, har vært alle møtene med mennesker i glede og sorg. I denne boka har jeg foredlet noen av disse møtene, sammen med et skråblikk til bibelens tekster. Jeg har prøvd å skrive folkelig og forståelig om store spørsmål i livet, sier Steinar Leirvik.

Første opplag var på 1003 bøker.

– Boka kan med fordel leses sakte, og da har jeg spilt litt på den gamle trafikksikkerhetskampanjen: 1001, 1002, 1003. Derfor et litt rart opplagstall, som nå er kommet i tredje opplag til lageret under kjellertrappa heime.

Boka selges hovedsakelig ved direktesalg eller fra egen hjemmeside. I tillegg har Leirvik latt seg inspirere av gårdsutsalg langs veiene, og laget «Verdens minste bokhandel» på garasjeveggen.

Steinar Leirvik til lageret bøkene under kjellertrappa heime. Foto: Privat
Jonas Olsen Withbro

Ordføreren takket av styret: Nå skal det velges nytt

Ingeborg Collin, Ole Andre Nilsen, Wenche Waagen, Terje Roel, ordfører Hallgeir Grøntvedt, nestleder Snorre Glørstad, leder Randi Wenche Haugen, Jon Suul, Ådne Røkkum og Christer Harøy. Foto: Privat

Ordfører Hallgeir Grøntvedt har takket av styret i Roret Ørland kulturforetak KF.

I en pressmelding står det at nytt styre velges av kommunestyret i slutten av november.

– I sin tale trakk ordføreren frem styrets kompetanse som har bidratt til god utvikling av Roret KF. Styret er satt sammen av dyktige fagfolk som dekker alle plattformene det jobbes med. Disse har hatt god styring og utvikling, og ikke minst bidratt i arbeidet med finansiering av ulike prosjekter, står det.

Arnulv Bergstrøm

Lokal Taube-tolkning satt som et skudd

Kjell Petter Hestmo under innslaget «Fridtjof i Arkadien». Foto: Arnulv Bergstrøm

Dugnadspotensialet på bygdene skal man ikke undervurdere. Nylig slo gode krefter i Osen seg sammen, Trekkspillklubben Med Sangere og Norsk Gammelmannsforening, og satte opp en flott kabaret med musikk av legendariske Evert Taube (1890-1976).

Kabareten i to deler plukket fra øverste hylle i Taubes rikholdige univers. Her møtte vi Evert Taubes mest kjente karakterer. Fra Fridtjof Anderson, Calle Schewen og Rønnerdal til Carmencita fra Samborombón og «Flickan i Havana». Alle spilt, sunget og visualisert fra frodige scenebilder i samfunnshuset Fjellheim i Steinsdalen.

Fjellstøtt i Fjellheim Musikken ble besørget av en lokal septett satt sammen for anledningen, og de gjorde så visst ikke skam på gamle Evert Taube. Klassisk bemanning med gitar, trekkspill, bass og lett perkusjon klang solid og veldig fint. Vokalister og solister var det mange av, alt etter karakter og roller. En del musikk ble framført i kor og grupper, og sannelig ble det to allsangnummer også - som hørtes! Publikum kjente tydeligvis sin Taube i Steinsdalen.

Tablå Allsangen ble riktignok godt hjulpet av projisert tekst på lerret. Projisert ble også foto, malerier og tegninger fra Taubes fotefar fra Bohuslen til Argentina og alt mellom. Taube var en verdensmann, og i tillegg en meget habil tegner og maler. Mye av kunsten hans fikk vi gjenoppleve på lerretet i Fjellheim.

Uten en tråd Livsnyteren Taube la selv gjerne bort tekstilene om det var forhold for det, og to av sangene handlet også om den slags: «Fridtjof i Arkadien» og «Nudistpolka». Det ville nok vært over streken å illustrere dette fullt ut på en norsk samfunnshus-scene, men problemet ble løst elegant ved hjelp av pappfigurer i full størrelse. I tillegg fikk vi oppleve forsanger Kjell Petter Hestmo i relativt uemballert tilstand, om ikke aldeles.

Kaffe, kaker - og fiskesuppe Det kan sies å være litt dristig å sette opp noe slikt på en fredagskveld og med en eneste enkelt forestilling. Men folk møtte opp, og det var ingen ledige stoler å oppdrive da forestillingen begynte. I pausen var det salg av kaffe, kaker og fiskesuppe. Original kombinasjon som slo an, og sikkert en kveldsmat i Taubes ånd.

Foto: Arnulv Bergstrøm
Foto: Arnulv Bergstrøm
Terje Dybvik

Gikk på gaupejakt med sildegarn

Illustrasjonsbilde av ei gaupe. Foto: Svein Oppheim / NTB

Bjørnør Historielag er ute med årbok nummer 51 i rekken i disse dager. Den inneholder i alt 25 vidt forskjellige artikler også i år. Av de mer kuriøse artiklene kan nevnes ei lita historie fra Bessaker hvor man gikk på gaupejakt med sildegarn.

Bjørnør Historielag har sitt fokus rettet mot sognene Osen, Roan og Stoksund i det tidligere Bjørnør prestegjeld. Laget har siden slutten av 1960-årene utgitt årbok hvert år, med unntak av 2014 og 2015.

Artiklene i årets årbok handler ellers om alt fra ferjer i Stoksund, pelsdyroppdrett, ishus, aurenotfiske, folket i Finnvolden og skiløperen Magne Stein.

Av de litt større artiklene er det god grunn til å trekke fra historien om tuberkuloseforeningen i Stoksund. Redaksjonen har hatt tilgang til styreprotokollene og kan derfor gi et godt innblikk i de utfordringer som ildsjelene stod overfor i ei svært vanskelig tid.

En annen artikkel som er verdt å nevne er fra et besøk hos Harald By i Tøssdalen på sørsiden av Skjørafjorden. Harald bodde i Tøssdalen i hele sitt liv der han drev med gården og fiske på fjorden. Han hadde eget kraftverk som hans far bygde på 1920-tallet.

Førstesiden av årets årbok.
Terje Dybvik

Retter fokuset mot rus og rusmisbruk i Ørland

Svein Roar Simensen, leder av Brubakken Evangeliesenter. Foto: privat

Sentrumskirken Bjugn setter fokus på rus og rusmisbruk i Ørland kommune dagene 17., 18. og 19. november. Dette skal de gjøre med hjelp fra Brubakken evangeliesenter Drangedal. Senteret stiller med åtte tidligere rusmisbrukere for å delta i kampanjen.

Per Arne Sørø, leder av Sentrumskirken Bjugn, forteller at dette er mennesker som har levd et liv i rusmisbruk og kriminalitet og kommet seg ut av dette ved hjelp fra Brubakken.

- Formålet vårt for dette er og komme i kontakt med mennesker som har rusproblem, enten ved alkohol eller narkotika, i tillegg til pårørende som har dette i familien. Vi ønsker å forebygge ved å la evangeliesenterets deltakere fortelle om sine opplevelser på godt og ondt, sier Per Arne Sørø.

Sørø sier de som kirke og organisasjon har medlemmer fra alle samfunnslag og en god del av barn, ungdom foruten mennesker fra andre kulturer.

– Vår målsetting er å kunne bistå og arbeide for at alle mennesker skal ha et best mulig liv. Dessverre ser vi at mange faller utenfor, dette kan være ungdom som blir mobbeoffer i skolen og faller ut der. Ungdom forteller oss at det er helt vanlig med bruk av narkotika på fester og samlinger, og ofte er det misbruk av kokain og syntetiske stoffer. Pårørende forteller oss om håpløsheten og oppgitthet når de skal prøve og få hjelp til sine. De møtes ofte av et byråkrati som er bundet av regler og lov verk. Resultatet er at den som trenger hjelp bare blir skjøvet lengre og lengre ut i elendigheten og til slutt er rus og kriminalitet det eneste som blir stående igjen, sier Per Arne Sørø.

Terje Dybvik

Ser fram til førjulskonsert med Nidarosdomens Guttekor

Nå er det korets nye dirigent og kunstneriske leder Thomas Berg-Juul som leder Nidarosdomens Guttekor.

Ørland Sangforening har siden 2006 hatt førjulskonsert i Ørland kirke årlig sammen med Nidarosdomens Guttekor. Unntaket var to «korona-årene«» 2020 og 2021. 26. november er det klart årets konsert.

Tidligere ble Nidarosdomens Guttekor dirigert av Bjørn Moe, som ledet koret i 50 år. Nå er det korets nye dirigent og kunstneriske leder Thomas Berg-Juul (46) som leder sangerne.

Ved orgelet under konserten i Ørland sitter Erling With Aasgård.

Nidarosdomens Guttekor starter som regel framførelse av årets julerepertoar under konserten i Ørland kirke. Repertoaret består av både nytt og gammelt og som regel med en overraskelse. Dessuten blir det fellesnummer med Ørland Sangforening. I år blir det gjensyn med «Pilgrimskoret», «»Stille Natt», mens «Amazing Grace» blir ny i så måte.

Nidarosdomens Guttekor er Norges eldste guttekor og viderefører en snart tusen år gammel tradisjon med guttekorsang ved Nidarosdomen i Trondheim. Koret regnes som et av Europas ledende guttekor og holder hvert år en rekke konserter i inn og utland.

Ørland Sangforening ble stiftet i 1876 og er et av landets eldste mannskor.

Margaret Aune har vært Ørland Sangforening sin dirigent siden 2013.

– Vi i Ørland Sangforening gleder oss til konsert, sier leder Ole Hyllmark.

Terje Dybvik

Hest-Elias ute i bokform

Einar Jakobsen, blant annet tidligere rådmann i Inderøy kommune og redaktør av Bjørnør historielags årbok, er sammen med forfatter, foredragsholder og tidligere programleder i TV2 Jan Ove Ekeberg, nå ute med ei bok om Hest-Elias. Elias Olsen Einarsdalen (1854–1938), som han egentlig het, vandret i hele sitt voksne liv i det ulendte fjellandskapet mot storhavet ytterst på Fosen. Fra Bessaker i nord, via Åfjord og helt sør til Ørlandet. I storm og godvær, i stekende sol, regn og isende kulde. Sengeleie fant han under hellere, på setre, i steinbuer og staller.

De få eiendelene sine bar han i en bylt på ryggen og i hendene. Hestene var hans kjæreste venner, mennesker holdt han mer på avstand. Livsgjerningen var å se til at hestene fikk mat og stell. Han bygde veier og stier så de kom seg lettere frem.

I 1917 ble Hest-Elias belønnet med et diplom og en sølvskje fra Foreningen til dyrenes beskyttelse. For arbeidet han utførte på gårdene fikk han mat, overnatting, gjerne i stallen, et klesplagg og en sjelden gang sko.

«Hest-Elias En fri vandrer» er utgitt på Communicatio Forlag.

Terje Dybvik

Setter fokus på vennskap, utenforskap og det å være annerledes

Trio Krøll og Bøll: Henriette Øfstedal Kolset: (trommer, munnharpe, gitar, skuespiller), Mai-Britt Wagnild (sanger, skuespiller, ideskaper, produsent, manus, musikk) og Andrea Otterstad Johansen (fløyte, saxofon, skuespiller, dans, musikk). Foto: Pressfoto

Huskonsertene i Indre Fosen har en veldig spesiell musikk-barneforestilling denne uka.

Huskonsertene i Indre Fosen og Indre Fosen kommune samarbeider om å arrangere forestillinger av «Mio, Pio og vennskapsknuten» av Trio Krøll og Brøll. Kommunen arrangerer to barnehageforestillinger med DKS-støtte (Den kulturelle skolesekken) i Leksvik og i Rissa på dagtid, mens Huskonsertene i Indre Fosen arrangerer en ettermiddags-forestilling i Rissa i samarbeid med Indre Fosen bibliotek.

Trio Krøll og Bøll er ute på turne i barnehagene i Trondheim og Rissa i forbindelse med lydbokslipp av forestillingen i november. Hørespillet er et samarbeid mellom StudJO, musikkprodusent, 15 sangelever i alderen 8- 15 år fra Selbu Kulturskole, Mariell Wagnild-Erichsen og Karoline Nyheim Frengen og sanglærer og rektor ved Selbu kulturskole Ivar Aas. Kjersti Synneva Moen som nettopp ga ut boka Fuck den dagen er illustratør og Kristoffer Senneset er dramaturg.

– Dette er noe jeg har drømt om å gjøre lenge sier Mai-Britt Wagnild.

Trio Krøll og Bøll er en trio som brenner for å formidle musikk og teater til barn av høy kvalitet på lik linje med voksne. Alle utøverne har høyere utdanning fra Norge, Wales og England.

«Mio Pio og vennskapsknuten» tar for seg tematikken vennskap, utenforskap og det å være annerledes. Så langt har trioen hatt 30 forestillinger og de gleder seg til å besøke 16 barnehager og ha forestilling på Trøndelag Teater og huskonsertene, Rissa 10. november.

Terje Dybvik

- Vi trenger mer åpenhet, mindre stigma og flere debatter

Skjermdump fra dokumentarfilm «Ola, en helt vanlig uvanlig fyr».

Torsdag denne uka er det premierevisning på Ragnhild Nøst Bergems dokumentarfilm «Ola, en helt vanlig uvanlig fyr» ved Ørland kino. Det er Vallersund Gård som inviterer til gratis premierevisning fordi Ola, som blir portrettert i filmen, bor i en slik landsby som Vallersund Gård.

Vallersund Gård er en såkalt Camphill-landsby. Den ble etablert i 1981, og utgjør et bofellesskap hvor psykisk utviklingshemmede og andre lever sammen i familiegrupper.

- Vi trenger mer åpenhet, mindre stigma, flere debatter, flere kronikker og så videre. Ola-filmen kan bidra til dette, sier Dag Balavoine ved Vallersund Gård.

Det blir panelsamtale etter visningen, ledet av Gunn Berit Tangen. Paneldeltakerne vil være mennesker som på forskjellige måter er engasjert i spørsmål om:

 • Mangfold, inkludering – om å finne sin plass, å høre til, ikke være en byrde

 • Ytringsfrihet - alle har en stemme, og som kan brukes

 • Annerledeshet - om å være den man er, uansett hvem man er

 • Tilrettelagt arbeid/tilpasset arbeid – i ulike varianter

 • Psykisk helse, Verdensdagen - større åpenhet, mindre stigma