Lørdag går premieren av stabelen i det som er en av årets desidert største teateroppsetninger på Fosen. Manusforfatter Marte Hallems Operasjon Oleander er i utgangspunktet tenkt som en trilogi hvor første del handler om de norske jødenes flukt til Sverige før jul i 1942.

Dramatisk flukt

Da nazistenes massearrestasjoner av de norske jødene tok til i oktober og november for 76 år siden, søkte både familien Bodd og mor og datter Klein dekning på Moan-gården i Leksvik.

Senere la de to familiene ut på hver sin dramatiske flukt mot Sverige. Under Bodds flukt via Trondheim og Haltdalen var Jon Moan og Gunnar Melien sentrale. Da Irene og Anne-Ruth Klein flyktet like før jul samme år var det Jon Moan, hans bror Kristoffer, Ludvik Kruksve, Jean Myhre og Rikard Myhre som risikerte livet for å redde de to flyktningene.

I stykket Operasjon Oleander – Flukten blir de historiske personlighetene spilt av både profesjonelle og amatørskuespillere.

Mali Johanne Odden (t.v.) fra Leksvik skal spille Anne-Ruth Klein. Anne-Ruth var fire år gammel da hun ble reddet i 1942. Foto: Alexander Killingberg/privat

Billettsalget

Styreleder Vang i Foreningen Operasjon Oleander forteller at det koster om lag 1,7 millioner kroner å gjennomføre de sju forestillingene som går av stabelen fra lørdag til og med neste lørdag.

En del av pakken er også historiske foredrag før det braker løs på scenen hver kveld.

Styreleder Vang forteller at de er avhengige av å få til et overskudd for å kunne gjennomføre del to av trilogien neste høst.

- Vi fikk et tilskudd på 500 000 kroner i sammenslåingsmidler fra kommunen for å gjennomføre høstens oppsetning. De midlene får vi ikke en gang til. Vi må nok sitte igjen med et overskudd på et par hundre tusen før vi tør å gå på en runde til neste år. Det kan se ut som vi lykkes, sier hun og sikter til billettsalget.

Per onsdag kveld er det nemlig solgt over 2000 billetter til de i alt sju forestillingene. Totalt er rundt 2500 billetter lagt ut.

- Vi er veldig fornøyde med det. Dette var mer enn vi hadde regnet med i forhåndssalg. De fire første forestillingene er så å si fullsatt. Det er de tre siste det er igjen en del billetter til, men vi håper og tror vi skal fylle opp de også, sier Vang.

Les mer: Anne-Ruth kommer på premieren. Les om hennes forventninger.

Plan B?

Med over 2000 solgte billetter ser høstens oppsetning allerede ut til å være sikret å gå i null. Nå krysser Vang fingrene for at det nødvendige overskuddet også faller på plass.

- Har dere en plan B om dere ikke får det nødvendige overskuddet?

- Kanskje ikke en plan B, men vi tror det er mer å hente ut fra private sponsorer enn det vi har fått til i år. Vi har størst andel små sponsorer i tillegg til store som NTE og Sparebank1, sier hun og påpeker at prosjektet virker å ha gått «rett hjem» hos mange.

Pål Hasselvold, Helga Haga og Line Hallem da hovedrolleinnehaverne ble presentert i april i år. Lørdag braker det løs. Foto: Alexander Killingberg

- Veldig spennende

I tillegg til å være styreleder, blir Vang også å finne på scenen den kommende uken. Der spiller hun den jødiske flyktningen Sarah Bodd.

- Det blir veldig spennende. Jeg har ikke hatt noen store roller før, sier Vang før hun raskt understreker at hun heller ikke nå har noen veldig stor rolle i oppsetningen.

- Jeg har spurt Judith om hvordan hennes mor Sarah var som person. Så har jeg lest det jeg har kommet over, sier Vang når Fosna-Folket spør henne om hvordan hun har forberedt seg.

Les mer: Judith var 11 år da hun flyktet til Sverige. Nå får hun se flukten på scenen.

Ikke redd for sjokk

Manusforfatter Marte Hallem sa til Fosna-Folket forrige uke at hun med vilje har trukket seg litt tilbake fra øvingene før premieren.

- Nå har jeg gjort det jeg skal, sier hun og påpeker at det nå er regissør Espen Løvås som er øverste kunstneriske leder.

- Jeg har jobbet med Espen før og vet hva han står for. Jeg er ikke redd for noen store sjokk på premieren. Jeg har vel egentlig sjelden hørt ham så positiv i en øvingsprosess. Jeg gleder meg virkelig til premieren, påpeker Hallem.

Manusforfatter Marte Hallem. Foto: Alexander Killingberg

I oppsetningen Operasjon Oleander – Flukten foregår handlingen på flere forskjellige steder helt fra Leksvik til Sverige. Regissøren bekrefter at lyd og lys selvfølgelig er viktige virkemidler for å ta publikum med til de ulike lokalitetene.

- Så heter det at dersom skuespillerne spiller godt nok, så vil publikum også tro på det, påpeker han.

- Blir forestillingen som du har tenkt det?

- Det er noen dager igjen ennå. Det blir aldri akkurat som man har tenkt det, men det kan bli bedre. Vi får se, sier Løvås til Fosna-Folket tirsdag denne uka.

- Veldig sta

Pål Hasselvold er blant de profesjonelle skuespillerne som blir å se på scenen lørdag. Han spiller motstandsmannen Jon Moan fra Leksvik.

Pål Hasselvold (Jon Moan) kommer stablene med skiene, mens Line Hallem (Irene Klein) får hjelp av Mathias Melsæter Rydjord (Ludvik Kruksve) i bakgrunnen. Foto: Alexander Killingberg

- Jeg har snakket med familien til Jon for å få en pekepinn på hvordan han var som person. Så har jeg også gjort mine egne tilpasninger underveis alt ettersom hvilke situasjoner han havner i.

- Tror du folk som kjente Jon Moan vil kjenne ham igjen?

- Eehhh, ja, jeg håper jo det. Til en viss grad kanskje. Jeg håper i alle fall at folk kan tenke seg at det er han. Det hadde vært kult om jeg hadde fått til det.

- Er det noe spesielt du har lagt merke til med Jon Moan som person?

- Han var veldig sta. Dersom han hadde bestemt seg for en ting han skulle gjøre, så var det bare det som gjaldt, og ingenting annet.

- Hvordan tror du stykket kommer til å bli mottatt?

- Jeg vet jo ikke hundre prosent sikkert, men jeg håper og tror at det blir godt mottatt. Jeg tror dette kan bli et unikt spelstykke i Trøndelag, mener Hasselvold.

Lærer og skuespiller

I rollen som Gunnar Moan finner vi Torbjørn Rennemo. Han opplyser at han har lest blant annet Operasjon Oleander og Leksvik før i tida som et ledd i forberedelsene til oppsetningen. Rennemo påpeker at det først og fremst er manusforfatteren og regissøren som gjør den viktigste grunnlagsjobben når det gjelder rolletolkningen.

- Jeg har inntrykk av at Gunnar Moan var en litt rolig person. Jeg har ikke så mye informasjon om ham bortsett ifra at jeg har snakket med Kristoffer Moan og andre i familien. Så har jeg sett på bilder av ham. Det er sagt at Gunnar kanskje ikke var den som sa så mye, men når han først sa noe, da hørte de på ham. Han skal også ha vært glad i å fortelle eventyr for barna, sier han.

Gunnar Moan var far til motstandsbrødrene Jon, Johan og Kristoffer.

- I 1942 var Gunnar 69 år gammel og han levde vel helt til 1960. Jeg tenker at det var en sterk mann. Jeg kjenner jo Kristoffer (oldebarn av Gunnar, red.anm.) og Gunnar (sønnesønn av Gunnar, red.anm.), og jeg bruker dem litt som utgangspunkt. De er sterke i fremtoningen, men samtidig har de glimt i øyet. Så har de med seg humoren, sier Rennemo.

Selv er han relativt fersk innen teater og har tidligere kun vært med på tre oppsetninger gjennom Leksvik teatertrupp. Rennemo, som er lærer av yrke, drar litt på svaret når Fosna-Folket spør ham om hva som er artigst av å være lærer og skuespiller.

- Jeg tror jeg «bent og rent» må svare like artig. Begge deler gir utfordringer, spenning, glede og fellesskap. Så er det artig nå som det også er med skuespillere fra Rissa samt profesjonelle skuespillere. Man bygger sosiale nettverk og treffer nye folk. Der er også med en bra underskog av barn og unge på forestillingen, påpeker han.

Her er hele rollelista (skuespillernavn sist):

Jon Moan - Pål Andre Hasselvold

Johan Moan - Petter Harald Kimo

Kristoffer Moan - Terje Aunan

Marta Moan - Kristin Rønne

Gunnar Moan - Torbjørn Rennemo

Irene Klein - Line Heie Hallem

Anne-Ruth Klein - Mali Johanne Odden

Sara Bodd - Barbro Hølaas Vang

Sonja Bodd - Helene Øvergård Elvebakken

Arne Bodd - Sigurd Ramdal

Judith Bodd - Lina Aunan

Ludvik Kruksve - Mathias Melsæter Rydjord

Borghild Kruksve - Helga Haga

Lensmann/Los - Geir Are Nyeng

Statister: Isak Kimo, Ludvik Hølaas Vang, Marcus Trones, Jon Peder Nyeng

I filmvinduet under kan du se Fosna-Folkets dokumentarfilm om Anne-Ruth Klein og moren Irenes flukt til Sverige like før jul i 1942.