Fredmoen framstår i dag stort sett som lord Walsingham beskriver det i « Fish», du finner blant annet igjen den «faste og solide sofaen».

I 1899 ville det seg slik til at sognepresten i Åfjord solgte husmannsplassen Elvemo til engelskmannen Edwin Martin. Martin var pensjonert lærer, og hadde tenkt å slå seg ned i Åfjord for godt. Slik ble det ikke. I bare to år etter at  våningshuset sto ferdig skifter eiendommen atter eier. Han som etter hvert skulle arve tittelen baron av Walsingham, John de Grey, forelsket seg i plassen og leide den i 1907. I 1910 kjøpte han stedet. Den var han som døpte stedet Fredmoen - «The Place of Peace».

Et bilde av eiendommen tatt fra øst. Brevoldsamlinga

Lordenes fristed

Den tidligere husmannsplassen under prestegården kaltes opprinnelig Elvemo. De første husene er borte. Hovedbølet ble flyttet dit Fredmoen ligger i dag. Eiendommen ble overtatt av Fredmoens Venner i 1989.

– Det var et ønske fra lordens arvinger at eiendommens historie skulle bli tatt vare på, sier Geir Berdahl. Han er leder i Fredmoens Venner.

Våningshuset ble restaurert i 2015 og 2016. Da ble årringene i tømmeret datert, og det viste seg at det eldste tømmeret ble hugget rundt 1760 og det nyeste er hugd så seint som rundt 1900.

– Det var helt vanlig med gjenbruk av materialer. De pleide å ta ned hus og flytte dem, forteller Berdahl. Han forteller at noe av tømmeret var så dårlig at det ble fjernet med støvsuger.

Mannen som satte opp husene på Fredmoen, Edwin Martin fra Yorkshire. Han var en pensjonert lærer, som hadde tenkt å bosette seg i Åfjord. Bildet er tatt på Frønes i juli 1898.

Gammelkirka

Uthuset består av bygningsdeler fra gammelkirka som ble revet da nykirka sto ferdig i 1879. Døra skal være fra sakristiet.

John de Grey, fra 1919 de sjuende baron Walsingham, tilbrakte alle somre i Åfjord fram til midten av tjueåra. Unntaket er årene under første verdenskrig. I 1926 utkom «Fish», der livet på Fredmoen ble beskrevet. Fisket, naturen og Stordalselva blir viet en del plass, og ikke minst folket som arbeidet for ham.

– Han skriver om tjenestefolkene og klepperne, forteller Berdahl.

Fredmoen sett fra vest.

Laksens tanker

Arbeidsgruppa har bestått av Tore Nesheim, Arnold Frønes, Geir Berdahl, Wenche Berdahl og Odd Arnevik. Sistnevnte har ledet arbeidet.

Fredmoens Venner ble stiftet med det formål å drifte og å ta vare på lakselordens ferieparadis. Den siste engelske eieren, et oldebarn av lorden, hadde flere interessenter da stedet skulle legges ut for salg. Beliggenheten er perfekt for folk med fiskefeber, men engelskmannen valgte foreninga.

– Utgivelsen av dette heftet er en del av arbeidet med å ta vare på historien om Fredmoen. Der har vi og etterkommerne av lakslorden felles interesser, sier Berdahl.