Den som besøker Museet Uthaugsgården vil se at det er mange historiske bilder på veggene. Det er den lokale kunstneren Toril G. Oksvold sin mormor Aslaug som har tatt mange av dem. Hennes fotoer, negativer, fotoalbum og fotoutstyr er i dag utstilt på Uthaugsgården.

LES OGSÅ: Dette skjer i helga -Fosna-Folket

Fikk fotoutstyr i konfirmasjonsgave i 1913

De gamle bildene i miks med ny kunst laget av Toril G. Oksvold har ledet til ei utstilling som åpnes i Galleri Stallen i helga.

– En kreativ idé dukket opp en gang sist høst, om å lage kunst etter inspirasjon fra min mormor og hennes fotografier. Hun fikk fotoutstyr i konfirmasjonsgave i 1913. Siden gikk hun på folkehøyskole på Tynset, hvor hun lærte seg å fotografere og fremkalle bildene hun tok, forteller Oksvold.

DGA

Hun har malt bilder i mange år, men samtidig fotografert mye. Hun har imildertid ikke brukt fotografiene i kunsten sin før i de siste par åra.

– Etter en lang sykdomsperiode, begynte jeg å bearbeide mine foto digitalt. Jeg setter sammen fra flere foto, forandrer farger, redigerer og legger flere lag oppå hverandre til jeg får det resultatet jeg vil. Da blir fotoene jeg har jobba kreativt med til noe som betegnes som DGA - digitalt grafisk arbeid, forklarer Toril G. Oksvold.

Toril G. Oksvold Foto: Siri Wold

– Dette blir nok ikke slutten

Relasjoner kan ha en rekke betydninger.

– I dette tilfellet er det min relasjon med stedet jeg vokste opp, og bodde de ti første åra av mitt liv – i min mormor Aslaugs hus. Jeg har vinklet det mest mot de kvinnfolka som har en tilhørighet her, og aktiviteter på gården. Men mest opp mot mormor og hennes liv rundt omkring det å fotografere. Mine foto/DGA ligner nok ikke på de foto som ble laget fra første halvdel av 1900-tallet, men noen av dem er blitt med inn i min kunst og er med på utstillingen, sier Toril G. Oksvold som føler at det har vært meget inspirerende å gjøre denne utstillingen.

– Ideene kommer stadig vekk, så dette blir nok ikke slutten på dette temaet, legger hun til.

Foto: Toril G. Oksvold/Aslaug