Det er notesamlinga etter Karl Johan Haarberg på Ørlandet som står i fokus. Han var født i 1903 og døde i 1979. Til daglig ble han kalt bare Johan Haarberg.

Dansemusikk

Pensjonert kirkeorganist Bernt Gjelvold har fått tilgang til samlingen av Johans sønn Erling. Den er nå i sin helhet digitalisert og sikret for ettertiden av Yrjar Heimbygdslag.

– Jeg har hørt om disse notene i mange år, men har ikke hatt tilgang til dem og heller ikke hatt tid til å gå gjennom dem før nå. Johan Haarberg var en notekyndig amatørfiolinist og veldig interessert i å samle dansemusikk. Hele 2059 musikkstykker er nedskrevet i samlingen; de fleste av Johan selv og med veldig fin og nøyaktig noteskrift. Hvor mange det fins flere versjoner av, har jeg ikke helt oversikten på. Kanskje det dreier det seg om 300 – 400, forteller Gjelvold.

Johan Haarberg var ivrig medlem av den kjente ørlandsorkesteret Fossegrimen. I 1978 var den kjente spelemannen Sigbjørn Bernhoft Osa fra Hardanger til stede under en konsert på Ørlandet. Det fortelles at Osa etter konserten hadde en lengre samtale med Haarberg, som på den tida lå i sykesenga.

(Karl) Johan Haarberg i kjent figur. Foto: Fosna-Folkets bildearkiv

«Frøken Galan i raumala hus»

Det er musikk etter et stort antall spillemenn fra både hele Fosen og utenfor som er nedskrevet. En del kan ha sitt opphav flere hundre år tilbake i tid. Det var den gangen det aller meste av musikk ble overlevert fra musiker til musiker uten bruk av noter. Med andre ord kunne mye ha gått tapt, om Gjelvold nå ikke hadde tatt tak i samlingen.

På de 888 sidene med noter kan vi ta med at det blant annet er 483 valser, 166 reinlendere, 139 polser og 128 galopperer. Blant annet. Det meste er uten tekst, men en vals fra Stjørna om sjømannslivet er ett av unntakene. En del at stykkene er kjent under mer kjente titler, men er gjort om og fått kanskje mer lokale navn som eksempelvis «Frøken Galan i raumala hus». Enkelte spelemenn fikk også sine utnavn anført som komponist, som «Grafffen» og «Sveisern» – begge på Ørlandet.

(Karl) Johan Haarberg nedtegnelser av en rekke spillemenn i Fosen. Øverst til vesntre står blant annet Alfred Nilsen på Opphaug som var over i Amerika og ble med i Chicagos symfoniorkester. Foto: Terje Dybvik

Svensk

Familien Haarberg hadde sitt tilhold på gården Sprengelstykket på Trettenget, like ved tidligere Ørland misjonshus. Jochum Olsen Haarberg, som levde sitt liv i perioden 1809 til 1875 og som var oldefar av Johan Haarberg, har også lagt etter seg mange løse noteark i den store samlingen.

Jochum var profesjonell felespiller, og spilte til blant annet dans fra Aure i sør og opp til Brønnøysund i nord. Musikken har fulgt denne slekta i flere generasjoner. Røttene til familien kan spores tilbake til grensestrøkene mot Sverige på 1600-tallet, hvilket har ført til at det er ispedd svenske toner i samlingen.

Reinlender skrevet av (Karl) Johan Haarberg - her kategorisert som en «renglender» i Haarbergs egen nedtegnelse.

Røstad Ungdomshus

For å bringe en liten bit av all den musikken som nå har ligget bortgjemt, blir det førstkommende søndag invitert til et gratis arrangement i Røstad Ungdomshus på Opphaug. Bernt Gjelvold skal ta med seg sitt eget gamle trøorgel for å spille et utvalg og kåsere over både de gamle spelemennene og tonearven.

Det skjer i samarbeid med Ørland Ungdomslag.

Leder Synnøve Støkkan Leirvik i ungdomslaget er glad for å kunne bidra til å få noe av musikken ut til folket.

– Det er så bra at Bernt har tatt tak i dette, og så er det viktig at musikken blir spilt igjen. Ørland/Bjugn leikarring er underlagt oss, og vil også bidra med noe dans til en del av innslagene i Røstad Ungdomshus, forteller Leirvik.

På 1950-tallet var det såkalte Salongorkesteret i virksomhet på Ørlandet, hvor (Karl) Johan Haarberg var med. Initiativtakere var Olaf Nesset, Sigurd Hansen, Karsten Andersen og muligens Trygve Pettersen. Fra venstre: Johan Haarberg på fiolin, Jakob Utstrand på piano (bak), Einride Lund på fiolin, Kåre Olden på bratsj, Arne Utstrand på bratsj, Trygve Pettersen på fiolin, Olaf Nesset på bratsj, Harald Sørensen på fiolin, Magnar Solli på klarinett, Johan Solbue på fiolin og Inge Hegvik på cello. Lengst bak ser vi Ove Berg på bass.