Skal bli et smykke i byen

Den russiske gatekunstneren Pasha Wais er på Brekstad for å tilføre kystbyen kunst i det offentlige rom.
Kultur

Det er Galleri Molo som står bak prosjektet. Det består av fire kunst- og kulturinteresserte privatpersoner. Aina Nordseth er en av dem.

Ønsker mer kunst

- Bakgrunnen for prosjektet er å få Brekstad mer på kartet, og å bidra til det visuelle inntrykket nå når kystbyen skal bygges opp. Vi ønsker mer kunst i det offentlige rom, sier hun.

Turnerer verden rundt

På rådhustomta, overfor Libra kjøpesenter, er en trafostasjon i ferd med å endre karakter. Pasha Wais skal male hele stasjonen i løpet av fredag kveld. På frihånd. Uten arbeidstegning.

- Jeg har et bilde i hodet av hvordan det skal se ut. Det holder, forteller den russiske kunstneren som hoppet av kunstutdannelsen etter fire år, og nå turnerer verden rundt som streetart-artist. Men dette er strengt tatt ikke streetart. Dette er ikke på gata, forklarer Pasha Wais, som til vanlig er bosatt i Hong Kong.

- Offentlig kunst

Når det gjelder streetartdefinisjonen får han støtte ifra Viktor Gjengaar. Gjengaar kaller seg utendørskurator og fungerer som konsulent og mellommann i prosjektet. Han leder Foreningen For Urban Samtidskunst i Oslo.

- Hvis det skal kalles streetart kan det ikke være noe mellommann. Da blir det offentlig kunst, sier Gjengaar, som er gammel grafittimaler.

Flere Fosen-planer

Galleri Molo har planer på gang flere steder på Fosen, men velger å holde kortene tett til brystet om hva neste prosjekt blir.

- Vi tror den ”nye” trafostasjonen blir et smykke i byen, sier Aina Nordseth.