Tett på krigen

Ørlendingen Asbjørn Grande har opplevd flere kriger på nært hold. Nå kommer historiene fra slagmarkene i bokform.

SAMARBEID: Ståle Yttrehus (t.v.) og Asbjørn Grande lanserer i dag boka "Fred og Fare". Det skjer gjennom forlaget Font. 

Kultur

Boka "Fred og Fare" er skrevet av den lokale NRK-journalisten Ståle Yttrehus. I 1982 tjenestegjorde han som FN-soldat i Libanon. Der ble han kjent med Asbjørn Grande, som hadde blitt del av UNIFIL-styrken i 1978. Opp gjennom årene fikk Grande en lang militær karriere, i hovedsak som hundefører i internasjonale operasjoner. Grande og Yttrehus ble tilfeldigvis naboer på Ørlandet i 2003, og tok opp igjen vennskapet. Med årene ønsket de å skrive bok om Asbjørns opplevelser i Midt-Østen, på Balkan og i Afghanistan. Etter fem års jobbing lanseres endelig boka. Grande sier den forteller historiene man normalt ikke hører.


Spor

– Det er få som forstår hvordan livet som soldat er. Mediene dekker stort sett bare de største hendelsene. Vi er derimot mange som har opplevd krigens hverdag på godt og ikke minst vondt. Boka ønsker å fortelle om dagliglivet som soldat, slik at folk bedre forstår krigens realiteter. Jeg føler derfor at boka formidler noe viktig, forteller Grande. Blant annet synes han mediene generaliserer mye. Om for eksempel en situasjon i et krigsområde beskrives som rolig, kan påkjenningene likevel være store for soldatene på stedet. Asbjørn sier erfaringene fra slagmarkene har satt sine spor.

– Krig gjør noe med deg. Spesielt den første UNIFIL-kontingenten var et helvete på jord. Jeg har sett mye ondskap, noe jeg ennå sliter med i hverdagen. Samtidig opplevde jeg sterke og gode kameratskap. Jeg har også lært mye, og har fått se verden fra andre vinkler enn folk flest, fortsetter Grande.


Fakta

Boka har blitt til gjennom tallrike intervju på Brekstad. Forfatteren sier prosessen har vært lang og utfordrende.

– Vi har diskutert mye hva som skal med i boka. En regel har vært at vi ikke ville skjule hendelser som setter soldater i et dårlig lys. Det eneste vi skjuler, er når opplysningene er en fare for sikkerheten. Flere av de omtalte er tross alt fremdeles i internasjonal tjeneste, sier Yttrehus. Han har skrevet boka utelukkende på fritida. Det har blant annet gått mye tid til faktasjekk.

– Boka er basert på fakta, og fakta må være riktige. Det har for øvrig vært givende å skrive boka, og vi håper responsen blir god. Forlaget kaller boka for et viktig historisk dokument, noe som stemmer godt, sier Yttrehus.


Forstår

Om prosessen med skrivinga har vært givende, har den noen ganger også vært vanskelig. Ikke minst for hovedpersonen.

– Å lage boka har vært som å gå baklengs ned en lang korridor. Den består av mange dører, der flere er svært vanskelige å åpne. Det er samtidig sterkt å lese boka etterpå, da historiene tar meg tilbake til minnene. Men jeg mener folk har godt av å lese om dette. Slik forstår de bedre hva krig handler om , og hva landet Norge har vært del av helt frem til nå. Jeg føler jeg har fått fram stemmen til dem som har vært ute. Det er mange som føler det var på tide, avslutter krigsveteran Asbjørn Grande.