Lensmann fra Fosen blant verdens beste wiki-fotografer

Lensmann Rune Halvorsen i Ørland og Bjugn ble i går, 3.desember, premiert blant verdens beste hobbyfotografer, i konkurransen Wiki Loves Monuments 2012. Stephan Alvarez, fotograf for National Geographic, er blant de fem som sitter i juryen.

MOTIVET til Rune Halvorsen er Kjeungsskjær fyr utenfor Uthaug på Ørlandet. Foto: Rune Halvorsen 

LENSMANN Rune Halvorsen sitt bidrag var en av 1950 innleverte bilder fra Norge. Arkivfoto: Paul Aage Hegvik - forside: Terje Dybvik 

Kultur

I den globale fotokonkurransen deltok 15.000 fotografer fra 33 land med til sammen 365.394 bilder. Her premieres Halvorsen for et foto av Kjeungskjær fyr i Bjugnfjorden i Sør-Trøndelag. Fosen har også tidligere markert seg godt i en wikipedia-konkurranse. Marius Meyer vant en nasjonal konkurranse i desember i fjor med et bilde av Vallersund Gård.

Wiki Loves Monuments arrangeres av stiftelsen Wikimedia Foundation som eier Wikipedia, i samarbeid med det EUs kulturorgan Europeana. I Norge deltok en rekke nye fotografer, og antall innkomne foto fra Norge økte merkbart fra 1.200 i fjor til 1.950 bilder i år. Den norske konkurransen arrangeres av Wikimedia Norge i samarbeid med Riksantikvaren, og de fem norske vinnerne kåres 13. desember, med premiering i Oslo neste dag.

LES OGSÅ: Til topps med Vallersund-bilde

- Halvorsen har tatt et enestående bilde av Kjeungskjær, som allerede pryder Wikipedia-artikkelen om fyrtårnet. Når et kultursted på Fosen i Norge premieres på linje med verdenskjente landemerker, legges det merke til av mange. Bildene er lastet opp på verdens største fotosamling, og med sin plassering har Halvorsen bidratt til å profilere hjemstedet globalt, uttaler Erlend Bjørtvedt, nestleder i Wikimedia Norge.

Celebert selskap
Kjeungskjær fyr fra 1880 er det eneste nordiske motivet blant de 15 premierte bildene i den globale konkurransen – og er i celebert selskap. Under Wiki Loves Monuments må deltakerne avbilde kulturminnesmerker eller vernede byggverk, og vinnerbildet forestiller Safdarjungs grav i Delhi (India). De neste premiene gikk til bilder av godt kjente severdigheter: Akvadukten i Segovia (Spania) og de to tusen år gamle risterrassene i Ifuago (Fillippinene).

- Kulturminnesmerker i spektakulære omgivelser har dominert i de fremste norske bidragene, og representerer noe unikt for publikum i det sentrale Europa. Bildet til Rune Halvorsen er eksempel på godt blikk for det virkelig gode motivet. Mange norske kommuner vet nok ikke hvilke ressurser de har lokalt blant fotografer og skribenter, som ofte kan gjøre en enestående jobb med å profilere lokalsamfunnet, sier Bjørtvedt.

Juryen
Den globale juryen har bestått av:

- Stephan Alvarez, fotograf for National Geographic
-
Barbara Köstner, arkeolog, Fokus Denkmal, Tyskland
- Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, generalsekretær i Europa Nostra
-
Muhammad Karim, hobbyfotograf, Tanzania
- Guillaume Paumier, hobbyfotograf, Frankrike

Juryen om Rune Halvorsens foto:

Komposisjonen understreker fyrtårnets enslige plassering, alene på havet, overlatt i skjæringspunktet mellom hav og luft. Det viser hvor isolert folk har måttet arbeide her. Symmetrien og bruken av refleksjon forsterker ytterligere denne følelsen. Skyene legger til et interessant element til en ellers klar himmel. Bildet er litt lite, noe som begrenser mengden detaljer, men gir likevel en god illustrasjon til en artikkel på Wikipedia.